Oorzaak vissterfte Galibi onbekend

Article – Oorzaak vissterfte Galibi onbekend

PARAMARIBO, 24 mei 2024 – Ondanks de belofte van president Santokhi en toezeggingen door zowel minister Ramadhin (Volksgezondheid) als Dasai (ROM) is de oorzaak van de massale vissterfte in Galibi nog niet openbaar gemaakt.

Onderzoek

Veel mensen in het veld twijfelden al aan de gedane uitspraken door de toppers (om nog deze maand de oorzaak van vissterfte zowel te onderzoeken als openbaren – redactie) aangezien Suriname zelf geen directe kennis en/ of geschikte laboratoria heeft om zulks onderzoek te doen.

Ondanks de belofte tot snelle actie, is er nog weinig gedaan

Er zouden samples van het zeewater naar Frans-Guyana of Nederland gestuurd kunnen worden, maar onduidelijk blijft of dat ook echt gedaan is.

Galibi

Het kustdorp Galibi kampt sinds begin mei 2024 met een ernstige milieuproblematiek, waarbij duizenden dode vissen zijn aangespoeld.

Het betreft een specifieke (gladde) vissoort, wat grote zorgen heeft gewekt bij de lokale gemeenschap en milieuactivisten.

Blijkbaar zit er "iets" in het water dat specifiek deze soort dood, aangezien een zuurstofprobleem veel meer dieren zou moeten treffen.

De oorzaak van de vissterfte is – zoals gesteld – nog steeds volledig onbekend, tegelijk is er een groeiende bezorgdheid over de mogelijke uitgebreide milieu– en gezondheidsgevolgen.

Onduidelijk

Kapitein Ricardo Pané beschrijft de situatie als meer dan nijpend.

"De vissterfte begon in de tweede week van mei en lijkt recent afgenomen," meldt Pané, "of dit komt doordat het probleem is opgelost, of alle vissen dood zijn weten we niet".

Vissen kunnen vol kwik zitten, of te weinig zuurstof hebben

Ondanks de afname in aangespoelde dode dieren blijft de doordringende geur van ontbinding in het gebied hangen, waardoor het water ongeschikt is voor baden of zelfs bezoeken.

Gezondheidszorg

De lokale gemeenschap is zwaar afhankelijk van de rivier en dus zwaar getroffen. De visserij in de Marowijnerivier gaat nog door, maar zeker bij de kust is alles stopgezet.

Niet alleen omdat er bijna geen levende vissen meer over zijn, maar ook omdat men bang is dat de vissen 'dodelijk' zijn geworden na bijvoorbeeld vervuiling met kwik of ander gif in hun lichaam.

Pané schat zelf dat het minstens drie weken zal duren voordat het ecosysteem hersteld is, experts hebben het echter over vele jaren voordat de extreme sterfte van vis op natuurlijke wijze is overwonnen.

Geen reactie

Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) speelt een cruciale rol in deze kwestie.

ROM-minister Marciano Dasai verklaarde op 5 mei al dat het ministerie op de hoogte was en deze maand nog antwoord zou geven op de kwestie. Iets dat nog niet gebeurd is.

Er zou onbekende, internationale hulp zijn aangevraagd

Het Ministerie van ROM zegt nu "nationale en internationale hulporganisaties" om assistentie gevraagd te hebben, al werd niet gemeld wie dat dan waren.

Speculatie

De theorieën over de oorzaak van de vissterfte variëren van milieufactoren tot menselijke activiteiten. Sommigen vermoeden ook grote en illegale lozingen door enorme trawlers voor de kust.

Voor deze, en komende, maand blijft het dus onduidelijk wat de reden van de vissterfte is geweest.

De regering belooft nu het volledig rapport ergens in juli te publiceren

Bron : Reshma Soekhlal / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat de oorzaak gevonden gaat worden?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!