Chan, nyang dringi nanga prisiri?

Article – Chan, nyang dringi nanga prisiri?

PARAMARIBO, 24 mei 2024 – De onthulling van assembleelid Melvin Bouva (NDP) over de uitgave van ruim SRD 3 miljoen voor de verjaardag van president Chan Santokhi heeft voor veel opschudding en verontwaardiging binnen de samenleving gezorgd.

Hoge kosten

De uitgaven om prive te eten, drinken en feesten – nyang dringi nanga prisiri, volledig op staatskosten – komen op een moment dat Suriname geconfronteerd wordt met zeer ernstige economische problemen en een toenemende armoede onder de bevolking.

De kerkdienst van Chan bleek 3 miljoen gekost te hebben

Een kritische analyse van de uitgaven voor het verjaardagspartijtje onthult meerdere lagen van onverantwoordelijkheid en morele vragen over de prioriteiten van de huidige regering, zeggen politieke en sociale criticasters.

Staatsmiddelen

Het meest opvallende aspect van deze zaak is het gebruik van staatsmiddelen voor wat lijkt op een verjaardagsfeest van de president.

Het zou volgens critici onaanvaardbaar zijn dat belastinggeld, bedoeld voor publieke diensten en het welzijn van de burgers, wordt ingezet voor persoonlijke festiviteiten van een staatshoofd.

Het misbruik van belastinggeld op grote schaal is vooral zorgwekkend gezien de huidige economische crisis, waarbij essentiële diensten en voorzieningen ernstig tekortschieten.

Prioriteiten

Ons land bevindt zich volgens de criticasters in een diepe economische malaise, gekenmerkt door hoge inflatie, werkloosheid en een waardevermindering van de nationale munt.

In deze context zouden de regeringsuitgaven strikt moeten worden gericht op economische herstelmaatregelen, sociale voorzieningen en het verlichten van de armoede.

Met SRD 3.000.000,– kan je meer dingen doen dan feesten

De SRD 3.3 miljoen had een significante impact kunnen hebben als het werd geïnvesteerd in gezondheidszorg, onderwijs, of andere vitale sectoren die momenteel onder druk staan.

Leiderschap vereist volgens de politieke watchers een hoge mate van moraliteit en verantwoordelijkheid, vooral in tijden van crisis.

Nederigheid

President Santokhi had een voorbeeld moeten stellen door nederigheid, dienstbaarheid, soberheid en toewijding aan het publieke welzijn te tonen.

Chan, nyang dringi nanga prisiri?

Let's party like it's 1999!
– Langeman Produkties –

De beslissing om een luxe verjaardagsviering met bizar hoge uitgaven te houden, gefinancierd door publieke middelen, staat in schril contrast met de dagelijkse realiteit van de Surinaamse burgers die worstelen om rond te komen.

Men is boos op de boodschapper en negeert de boodschap

Bouva's verwijzing naar een soortgelijk incident waarbij een voormalige minister, Amafo, moest aftreden vanwege misbruik van middelen, benadrukt de historische context van dergelijke misstanden.

Boodschapper

Veel mensen vallen nu Bouva aan als boodschapper, maar gaan daarbij voorbij aan de boodschap.

Namelijk dat na 10 jaar NDP er blijkbaar niets is veranderd en andere partijen zich (ook) schuldig maken aan zelfverrijking, nepotisme en zelfverheerlijking.

Het lijkt er dus op dat de huidige regering, bestaande uit de VHP en ABOP, onvoldoende lessen heeft getrokken uit het verleden.

Vertrouwen

De hele gebeurtenis heeft het potentieel in zich om het publieke vertrouwen in de regering verder te ondermijnen.

De bevolking verwacht transparantie, verantwoordelijkheid en een duidelijke toewijding aan het oplossen van de problemen waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd.

De zelfverheerlijking en zelfverrijking wordt steeds erger

Door dergelijke extravagante uitgaven te verantwoorden, faalt de regering in haar plicht om verantwoording af te leggen aan haar burgers en hun belangen te behartigen.

Waar in Nederland een beoogd premier vrijwillig afstand doet van de macht, omdat hij misschien ooit een tikfout in zijn boekhouding had laten doorsijpelen, staat in schril contrast met de exorbitante zelfverrijking en zelfverheerlijking van onze politici, vinden mensen uit zowel de oppositie als (anoniem) coalitie.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van dure feestjes op kosten van de belastingbetaler?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!