PURP : SRD 26.500,– per maand

Article – PURP : SRD 26.500,– per maand

PARAMARIBO, 25 mei 2024 – De voedselverkopers aan de Waterkant en directe omgeving krijgen vanaf nu een maandelijkse vergoeding van SRD 26.500,– uitbetaald via een lening door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Voedselstands

Dit bedrag wordt uitgekeerd om de verkopers te ondersteunen tijdens de uitvoering van het Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP).

Dit nieuws werd vrijdag bekendgemaakt door onderdirecteur Clifton Braam tijdens een persconferentie.

Onder druk van de IDB worden er nu vergoedingen gegeven

Het geld en de vastgestelde vergoedingen zijn afkomstig uit een nieuwe lening, en daarbij was een eis (van de Inter-American Development Bank – redactie) dat de personen in kwestie schadeloos gesteld zouden worden.

Zowel de vergoeding in kwestie als de omvang hiervan zijn geen direct beleid vanuit de regering, maar via contracten overeengekomen met de kredietverstrekker.

Nieuwe lening

Braam legde uit dat het PURP vaak in verband wordt gebracht met negatieve ontwikkelingen, maar dat het project, en de gigantische lening er achter, juist gericht zijn op het verfraaien van de binnenstad.

Hij benadrukte dat er geduld nodig is voor de rehabilitatie van de Waterkant en de Palmentuin, en dat er vanwege de contracten met de IDB bijna een jaar intensief is onderhandeld met de voedsel– en craftverkopers van de Waterkant.

Sinds maart ontvangen de voedselverkopers dus een maandelijkse compensatie van SRD 26.500,– uit de aangegane lening.

Of de vergoeding de misgelopen kosten kan dekken en in verhouding staat met de vroegere inkomsten, werd niet vermeld; daar is geen zicht op.

Bovendien komen de ondernemers ook nog in aanmerking voor een eenmalige verhuiskostenvergoeding van SRD 1.830,– (ongeveer 45 euro – redactie).

Aan het einde van het project, als de verkopers terugkeren naar de Waterkant, ontvangen zij opnieuw hetzelfde bedrag.

Craftverkopers

Voor de craftverkopers is een alternatieve locatie gevonden op de hoek van de Waterkant en de Keizerstraat, tegenover het Waaggebouw. Hier kunnen zij hun producten blijven verkopen.

Ook zij ontvangen een eenmalige verhuiskostenvergoeding van SRD 250,– (ruim 5 euro – redactie).

PURP : SRD 26.500,– per maand

Waterkant
– in tijden van weleer –

De nieuwe locatie is volledig voorzien van alle noodzakelijke voorzieningen, waaronder sanitair en beveiliging. Nu is het belangrijk dat deze plek wordt gepromoot zodat klanten weten waar de craftverkopers zich bevinden.

US$ 20.000.000,-

Het PURP zal niet alleen de Waterkant verbeteren, maar ook negen gebouwen en historische plekken in de binnenstad, zoals het Kerkplein en Fort Zeelandia, rehabiliteren. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in negen monumentale gebouwen en het parkeerbeleid.

Een deel van de lening wordt uitgegeven aan de verkopers

Dit project heeft een budget van USD 20 miljoen en wordt via een nieuwe lening voorgefinancierd door de Inter-American Development Bank (IDB).

Bron : Iwan Dompig / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Ziet u al iets van het gedane werk?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!