🌎 Nederland investeert in Curaçao

Article – 🌎 Nederland investeert in Curaçao

PARAMARIBO, 26 mei 2024 – Waar Suriname zich – tot nu nog zonder resultaat – vol richt op de productie van fossiele brandstof, gooit Curaçao het over een andere boeg. Zij investeren en geloven juist in groene energie, met financiële steun van Nederland.

Duurzaam

De Nederlandse minister Jetten van (Economische Zaken en Klimaat) heeft samen met minister Cijntje van Curaçao een akkoord ondertekend voor de ontwikkeling van een duurzame waterstofketen op het eiland.

Beide regeringen stellen elk vijf miljoen euro beschikbaar om de haalbaarheid van het project verder te onderzoeken.

Dit innovatieve project richt zich op de productie van waterstof door middel van windenergie, opgewekt met drijvende windturbines op zee.

De tien miljoen euro wordt gebruikt om de volgende fase van het onderzoek te financieren.

De focus ligt op de demonstratiefase waarin wordt gekeken hoe het project gerealiseerd kan worden.

Nederland investeert miljoenen in de toekomst van Curaçao

Het doel is om bij te dragen aan de lokale energietransitie, de economie te diversifiëren en nieuwe deviezen naar Curaçao te brengen door de export van waterstof.

Samenwerking

Nederland benadrukte – bij monde van de minister – het belang van dit project.

"Het is een ongelooflijk mooi en innovatief project dat volledig in samenwerking tussen Curaçao en Nederland wordt ontwikkeld."

🌎 Nederland investeert in Curaçao

Duurzame energie
– impressie Langeman –

"Het is een belangrijke stap op weg naar een duurzame energietransitie en kan ook nieuwe economische activiteiten en werkgelegenheid op Curaçao creëren."

Curaçao kan nu koploper worden in de Caraïbische regio

De minister voegde toe dat dit project Curaçao de kans geeft om voorop te lopen in het Caribisch gebied.

Grootschalig onderzoek

In de komende maanden onderzoeken beide regeringen, samen met private partijen, de technische haalbaarheid van de combinatie van drijvende windturbines en de productie van waterstof.

Hoewel er nog geen strakke tijdlijn is vastgesteld, wordt gehoopt dat de eerste pilotprojecten snel van start kunnen gaan.

De oprichting van een gezamenlijke stuurgroep, waarin zowel regeringen als de lokale overheid vertegenwoordigd zijn, moet de samenwerking structureren en voortstuwen.

Deze stuurgroep coördineert en volgt de voortgang van het project nauwlettend, waarbij Nederland zorgt voor de continuïteit van het geheel.

En Suriname?

Het was ook het idee van president Chandrika om Suriname, binnen enkele jaren, te laten ontwikkelen tot energiebron van de Caraïben, maar daar is verder nooit meer iets mee gedaan.

Nederland lijkt ons land vergeten te zijn qua investeringen

Nadat de grote partijen aangaven voorlopig geen heil te zien in de winning van olie, wilde de president binnen een jaar schaliegas naar Nederland exporteren. Daarvoor zou alles ready zijn gemaakt, maar ook hier is uiteindelijk niets mee gebeurd.

Dat Curaçao nu, met steun en expertise vanuit Nederland, zich wel lijkt te ontwikkelen tot energiereus van de regio, staat dan ook in schril contrast met de beloften van onze regering.

Voor 2025 zou Suriname gas-exporteur nummer één worden

Er is gevraagd om antwoord en duiding van de ontwikkeling, maar zoals altijd heeft de Communicatiedienst besloten hierop niet te antwoorden.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Worden we straks nog voorbijgestreefd door Curaçao?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!