✉️ 'President, een boek kan je niet eten'

Article – ✉️ 'President, een boek kan je niet eten'

PARAMARIBO, 26 mei 2024 – Bouterse riep ooit "Venetiaan zorgt voor stabiliteit, maar stabiliteit kan je niet eten", waarna zijn aanhang in extase verkeerde en hem aan de macht hielp.

Santokhi publiceert nu een boek waarover we hetzelfde kunnen zeggen. Een boek is leuk, maar in tijden van economische crisis niet heel voedzaam.

'Ik ben goed'

President Chandrikapersad Santokhi presenteerde op afgelopen zaterdag – exact vier jaar na de verkiezingen van 2020 – zijn boek waarin hij zijn prestaties uiteenzet en meldt hoe goed hij zichzelf vindt.

Santokhi : 'mijn boek laat goed zien hoe goed ik mijzelf vind'

Onbekend is wie het boek heeft geschreven, door wie het is betaald en of de beweringen door een onafhankelijke rekenkamer of journalist zijn uitgezocht en onderbouwd.

Krappe overwinning

Vier jaar geleden behaalde zijn partij, de VHP, een krappe meerderheid van 20 zetels en versloeg daarmee nipt de NDP die er 16 haalde.

Wanneer de VHP 2 zetels minder had gehaald – en deze naar de NDP zouden zijn gegaan – kwamen ze beiden uit op 18. Daarmee had de NDP, als zittende partij, weer de macht kunnen krijgen.

Heel overtuigend was de winst van de VHP dus niet, zelfs niet met de zogenaamde slimstemmers.

Hoewel het boek van Chan een aaneenschakeling van al zijn grote successen belicht, blijft de situatie in ons land meer dan zorgwekkend.

Sombere toekomst

Suriname kampt met ernstige economische problemen, toenemende armoede en een volledig duistere toekomst aangezien niemand weet hoe we de schuld na 2025 moeten gaan aflossen.

Ondanks de hoge verwachtingen en vele beloften tijdens de verkiezing van 2020, is de huidige situatie ver van rooskleurig en wellicht zelfs veel slechter geworden.

De schulden zijn gegroeid, de afhankelijkheid van donateurs is toegenomen, er is geen zicht op eigen productie en zelfstandig zijn we al helemaal niet (meer).

Ons land bevindt zich dan ook in een zeer diepe economische crisis met hoge inflatie, stijgende werkloosheid, groeiende criminaliteit, zowel toenemend nepotisme als zelfverheerlijking en een dagelijks zichtbare waardevermindering van de Surinaamse dollar.

De schuld is gegroeid en moet nu na 2025 worden afgelost

Voor veel burgers zijn basisbehoeften onbetaalbaar geworden, en de armoede neemt alarmerend toe.

Schuldenlast

Ondanks nieuwe leningen, extra schulden van vele miljarden en de steun van het IMF (om nog meer leningen af te sluiten – redactie) merken de gewone Surinamers hier weinig van in hun dagelijks leven.

De regering Santokhi wordt internationaal bekritiseerd vanwege haar economische wanbeleid en het gebrek aan effectieve maatregelen om de situatie en lokale produktie daadwerkelijk te verbeteren.

De hoop en het vertrouwen die vier jaar geleden in het nieuwe leiderschap werden gesteld, zijn door velen vervangen door teleurstelling en wanhoop.

Presentatie boekje

De boekpresentatie van president Santokhi komt op een moment waarop de kloof tussen de politieke retoriek en de harde realiteit groter lijkt dan ooit.

Sinds 2020 is er nog geen cent in ons land geïnvesteerd

Als iemand anders een boek schrijft, moet deze volgens Chan worden vervolgd. Mensen met kritiek moeten naar zijn mening worden opgesloten en als je hem, naar zijn eigen maatstaven, beledigd ontsnap je ternauwernood aan standrechtelijke executie.

Geen succes

Sinds zijn aantreden in 2020 is er letterlijk nog geen enkele euro of dollar door welk land dan ook in Suriname geïnvesteerd.

Terwijl de president zijn verworvenheden opsomt, blijft de vraag dan ook hoe zijn onzichtbare succes zich verhoudt tot de dagelijkse strijd en realiteit van de bevolking.

De inwoners van Suriname wachten op echte oplossingen voor de diepgewortelde problemen die het land teisteren.

'President, net als stabiliteit is een boek niet echt eetbaar'

Dan is het laten schrijven van een boek over je zelfbedachte successen leuk, maar bewaar dat later.

Wanneer er echt iets te vieren valt, want net als economische stabiliteit kan je een boek niet eten.

Opmerking

Dit ingezonden artikel vertolkt enkel de visie van de auteur.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Melanie Faber, PhD international business affairs


— UW MENING —

Heeft u interesse in het boek?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!