Geen geld : NVB nauwelijks uitbetaald

Article – Geen geld : NVB nauwelijks uitbetaald

PARAMARIBO, 26 mei 2024 – De vervoerders van de NVB (Nationaal Vervoersbedrijf) hebben "slechts" een maand uitbetaling ontvangen, ondanks een achterstand van ruim zeven maanden.

OBS en NVB

Volgens Antonius Pokie, voorzitter van de Organisatie van Bus– en Boothouders in Suriname (OBS), is dit bedrag onvoldoende om te overleven aangezien de leden dit hele jaar nog niet zijn uitbetaald.

Nu pas is het loon van oktober 2023 overgemaakt

Het loon dat de werknemers nu ontvangen is van oktober 2023 en dus staat er nog ruim een half jaar aan salaris open. De regering heeft echter aangegeven dat het geld op is en dat dit komt door het wanbeleid van de vorige regering (die verantwoordelijk was van 2010 tot 2020 – redactie).

Actie

Pokie benadrukt dat de organisatie volgende week actie zal ondernemen, maar houdt de exacte plannen nog geheim.

Eerder dit jaar besloot de OBS de tarieven van de vervoerskaarten met 100 procent te verhogen vanwege de uitblijvende betalingen vanuit de overheid.

De verhoging resulteerde vervolgehs in een verdeling waarbij 50 procent naar het staatsbedrijf ging en de andere 50 procent naar de bushouders

De NVB heeft de eerder doorgevoerde tariefsverhoging later officieel overgenomen, wat betekent dat alle inkomsten nu direct naar het staatsbedrijf – en dus de staat – gaan.

Na het schuiven met de boekhouding is er nog geen loon

Pokie verklaart dat de bushouders zelf hierdoor eigenlijk niets opschieten en dus opnieuw afhankelijk zijn van het NVB. De voorzitter dringt aan op een snel overleg met de leiding van het bedrijf.

Geen geld

De situatie wordt verder bemoeilijkt doordat het ministerie van Financiën en Planning de betalingen niet vrijgeeft wegens gebrek aan geld.

Er is geen geld en de regering communiceert nauwelijks nog

Het hele verhaal wordt volgens Pokie steeds herhaald en hij wil dat het NVB zijn zaken met het ministerie regelt.

Grote gevolgen

De gevolgen van de uitblijvende betalingen zijn ernstig.

Ook de vervoerders van zorgvervoer zijn niet betaald, waardoor kinderen en mensen met een beperking niet vervoerd kunnen worden.

Antonius benadrukt dat deze situatie onhoudbaar is en roept op tot directe actie om de betalingsachterstand weg te werken en de continuïteit van het vervoer te waarborgen.

De vervoerders roepen het ministerie van Financiën en Planning en het NVB op om hun verantwoordelijkheden na te komen.

Ook eisen ze dat de betalingen op tijd verwerkt worden om zo verdere verstoringen in het openbaar vervoer van ons land te voorkomen.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Reist u nog wel eens met ons openbaar vervoer?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!