Chan : 'Bouva had (deels) gelijk'

Article – Chan : 'Bouva had (deels) gelijk'

PARAMARIBO, 26 mei 2024 – Het verhaal rondom de verjaardag van president Santokhi heeft dit weekend weer een andere wending aangenomen.

Drie miljoen

Aanvankelijk meldde DNA-lid Bouva dat het feestje van Chan ruim SRD 3 miljoen had gekost en dat dit uiteindelijk volledig door de belastingbetaler zou zijn betaald.

President Chandrikapersad reageerde daar furieus op door te stellen dat het allemaal fake news was en dat hij zijn team van advocaten de opdracht had gegeven om Bouva te vervolgen en op te sluiten, indien mogelijk (vanwege het leveren van kritiek en verspreiden van onjuiste informatie – redactie).

Chan : het volk heeft maar 1 miljoen betaald, geen 3 miljoen

De president gaf hierop aan dat het feest "slechts" ruim SRD 1 miljoen had gekost en dat hij dit privé had betaald, of via donoren.

Naar eigen zeggen had hij daar ook recht op, omdat hij de president is en zo een hoge functie komt nu eenmaal met veel privileges.

Privé, of toch niet?

Ook zou het feest op persoonlijke titel zijn gehouden en had de regering / staat daar niets mee van doen.

Vrij snel daarna doken er echter foto's op van het feest waaruit bleek dat zowel de Communicatiedienst Suriname als het Kabinet van de President toch betrokken waren geweest bij het "privé feest" van de jarige job.

Chan : 'Bouva had (deels) gelijk'

Communicatiedienst Suriname
– © Kabinet van de President –

Chan : 'Bouva had (deels) gelijk'

Communicatiedienst Suriname
– © Kabinet van de President –

Chan : 'Bouva had (deels) gelijk'

Communicatiedienst Suriname
– © Kabinet van de President –

Chan : 'Bouva had (deels) gelijk'

Communicatiedienst Suriname
– © Kabinet van de President –

Tegelijk lekte uit dat het hele feest (fysiek) was begonnen op het Kabinet van de President en dat voor dit feest (op het kabinet – redactie) ruim SRD 1 miljoen was uitgetrokken, op kosten het volk.

Het verjaardagsfeest bleek achteraf niet helemaal privé

President Santokhi heeft de nieuwe feiten inmiddels bevestigd via een verklaring, maar blijft er bij dat Bouva vervolgd moet worden als daar aanleiding toe is.

Het verhaal is nu dat het om twee losse feesten zou gaan, waarvan de eerste inderdaad op kosten van de staat (de belastingbetaler) en het tweede op eigen kosten (via donateurs).

Twee feesten

De viering van de 65ste verjaardag van de president heeft de belastingbetaler uiteindelijk – naar nu blijkt – dus ruim SRD 1 miljoen gekost.

De nieuwe cijfers werden bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de regering jegens het parlement, alhoewel het officieel om een privé-aangelegenheid ging (waar de regering zich niet voor hoeft te verantwoorden binnen de DNA – redactie).

Voor die 2 miljoen aan kosten is iedereen netjes ontvangen

Naar nu blijkt werd de verjaardag van Chan voor zeker SRD 1 miljoen gevierd op het Kabinet van de President, met kindertehuizen, bejaardentehuizen, het diplomatieke korps en overige genodigden als gasten.

Ook het duizendkoppig personeel van de president (van alle betrokken afdelingen / commissies en diens kabinetten – redactie) was op kosten van het volk uitgenodigd om het eerste feest bij te wonen.

Verklaring Chan

Er was een programma– en een consumptiegedeelte. Hiervoor zijn twee goedgekeurde raadsvoorstellen geweest, waarbij zaken specifiek zijn onderbouwd.

Het gaat om een raadsvoorstel van ongeveer SRD 580.000,– en een van SRD 550.000,-

Uiteindelijk heeft mijn verjaardag de samenleving dus slechts ruim SRD 1.000.000,– gekost.

president Chandrikapersad
verklaring via de regering

Het tweede feest vanwege de verjaardag van onze president vond na het aanvankelijk grote feest (op kosten van het volk – redactie) plaats aan de Rooslaan in Lelydorp en deze is niet betaald door de overheid.

Chan : 'Bouva had (deels) gelijk'

Chan the man
– smikkelt er lustig op los –

"Hierbij heb ik het hele volk uitgenodigd en dat feest heb ik gewoon privé laten betalen door derden," aldus Chan.

Chan : ik gaf twee feesten en het eerste is door jullie betaald

"Er waren op mijn eigen verjaardag 10.000 mensen aanwezig en ze hebben een goede ontvangst gekregen," merkte Santokhi tenslotte op, "dus dat geld heb ik goed besteed."

Vervolging

Donderdag beweerde DNA-lid Melvin Bouva in De Nationale Assemblee dat het feest van de president SRD 3 miljoen had gekost.

Naar nu blijkt was dat ruim SRD 1 miljoen op kosten van het volk en is de rest van het bedrag door partijgenoten en bevriende ondernemers van Chan opgehoest.

Er wordt nu onderzocht of Bouva vervolgd moet worden

Zoals gezegd zal de president nu met een team van juridische experts gaan onderzoeken of personen als Bouva zomaar kritiek kunnen leveren.

In tegenstelling tot mensen als Bouterse hebben zij – volgens Chan – geen recht op immuniteit en dienen zij dus vervolgd te worden indien van toepassing.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Maakt het u veel uit of het nu om 3 of 1 miljoen aan belastinggeld gaat?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!