🌎 Nederland : rechts kabinet, linkse premier

Article – 🌎 Nederland : rechts kabinet, linkse premier

PARAMARIBO, 28 mei 2024 – Dat de politiek in Nederland er anders aan toe gaat dan bij ons, is algemeen bekend. Toch valt hun keuze voor de beoogde premierskandidaat verrassend te noemen.

Dualisme

Tijdens de meest recente verkiezingen waren de politieke partijen PVV / VVD / NSC en BBB de grote winnaars, waardoor er een rechts-liberaal kabinet gevormd kon worden voor hun regering.

De premier is feitelijk afkomstig van de verliezende partij

Alle lijsttrekkers van de winnende partijen hebben toen verklaard zichzelf niet als premier naar voren te willen schuiven, om zo meer afstand van hun kabinet te nemen en er een frisse blik op na te houden (het zogenaamde dualisme binnen een partij – redactie).

Maar naar nu blijkt krijgt het "rechtse" kabinet zelfs een "linkse" premier, namelijk oud PvdA-er Dick Schoof. Dat is een saillant gegeven aangezien de PvdA de grote verliezer was van de verkiezingen en alleen wist te overleven door een lijstverbinding met GroenLinks aan te gaan (de nummer twee op hun lijst haalde zelfs meer stemmen dan de lijsttrekker van de PvdA – redactie).

Het is alsof de VHP wint, maar STREI! de president levert

Dat is toch een beetje hetzelfde als dat wanneer bij ons de VHP de verkiezingen zou winnen, Santokhi meldt geen president te willen zijn en vervolgens de lijsttrekker van STREI! naar voren duwt om de machtigste persoon van ons land te worden.

Premierskandidaat

Dick Schoof, voormalig hoofd van de AIVD (algemene inlichtingen en veiligheidsdienst – redactie) en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), is door de regeringspartijen dus naar voren geschoven als kandidaat-premier van hun nieuwe coalitie.

De 67-jarige Schoof is momenteel de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder was hij directeur van de Immigratie– en Naturalisatiedienst (IND).

PVV verklaring

Wilders, leider van de PVV en drijvende kracht achter de zoektocht naar een kandidaat-premier, sprak zijn tevredenheid uit.

Ik ben ontzettend blij en trots. Schoof is een sterke man die boven de partijen staat en het vertrouwen van de vier partijen heeft.

Geert Wilders
lijsttrekker PVV

Dilan Yesilgöz (VVD), demissionair minister van Justitie en Veiligheid, prees Schoof voor zijn verbindende kwaliteiten.

"Hij is een kandidaat van ons vieren en premier voor alle Nederlanders."

Pieter Omtzigt (NSC) benadrukte de uitgebreide ervaring van Schoof op relevante beleidsterreinen, terwijl Caroline van der Plas (BBB) zijn expertise in crisis– en veiligheidskwesties roemde.

Plasterk

Eerder werd oud-informateur Ronald Plasterk als kandidaat overwogen.

Deze trok zich vorige week echter vrijwillig terug, omdat zijn accountant een tikfout in diens boekhouding had gemaakt (waardoor zijn middelmatig groot bedrijf te boek stond als middelmatig klein bedrijf – redactie).

Hierdoor zou Plasterk niet van "schoon gedrag" zijn en dus geen goede kandidaat voor de Nederlandse premier.


Nieuwe Ministers

De komende weken wordt er in Holland gezocht naar nieuwe ministers en staatssecretarissen, met als doel nog voor het zomerreces een nieuw, rechts-liberaal kabinet te vormen.

Omtzigt verwacht dat Schoof actief betrokken zal zijn bij het zoeken naar bewindspersonen.

Wij hoeven geen leidende positie of vakantiedagen dit jaar

"Een beoogd minister-president gaat nu eenmaal niet eerst twee weken op vakantie," aldus de lijsttrekker, "behalve onze posities nemen wij dit jaar ook graag afstand van onze vakantiedagen," besloot hij.

Nederland moet bestuurd worden, en persoonlijke plannen en ambities zijn daaraan blijkbaar ondergeschikt.

Bron : Iwan Dompig / Suriname Nieuws / foto : Wikipedia (vergroot via AI)


— UW MENING —

Vindt u het een verfrissende aanpak?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!