🌎 Guyana : 'Santokhi onbetrouwbaar'

Article – 🌎 Guyana : 'Santokhi onbetrouwbaar'

PARAMARIBO, 28 mei 2024 – Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Stabroek News uit Guyana. Om die reden is het grotendeels vanuit hun perspectief geschreven. Het toont ons hoe de buren over Suriname en het politieke beleid denken.

🌎 Guyana : 'Santokhi onbetrouwbaar'

Nieuws uit Guyana
– © Stabroek News / mei 2024 –

Vissers

De Guyanese president Irfaan Ali heeft recentelijk tijdens een bijeenkomst in Crabwood Creek / Guyana zijn grote ontevredenheid geuit over de situatie rondom de Surinaamse visvergunningen.

Hij verzekerde het publiek dat er tijdens de volgende gezamenlijke commissievergadering een oplossing zou worden voorgesteld, omdat president Santokhi dit al bijna vijf jaar heeft beloofd.

Santokhi belooft al jaren van alles, maar komt nooit wat na

President Chandrikapersad Santokhi van Suriname zou nu bezig zijn met het ontwikkelen van "meerdere opties" voor de Guyanese vissers.

Wat deze oplossing precies inhoudt, blijft echter onduidelijk, aangezien er vanuit Suriname al heel veel is beloofd, maar nooit wat is gedaan.

Volgens veel Guyanezen is de oplossing al sinds het aantreden van Chandrika voorhanden en moet alleen nog geïmplementeerd worden; iets wat Suriname – ondanks de talloze beloften – tot op de dag van vandaag nalaat.

Stabroek News
Guyana

Guyanezen klagen al jarenlang over Surinaamse intimidatie, waaronder pesterijen, arrogant machogedrag en inbeslagname van hun boten door de Surinaamse kustwacht.

Vergunningen

Hoewel ze allemaal over de juiste vergunningen beschikken, gebeurde dit indirect.

Er is in Suriname een grote zwendel met visvergunningen

Surinamers, voornamelijk gevestigd in Nickerie, kochten jaarlijkse vergunningen voor US$ 50,- en verhuurden deze uit aan Guyanese vissers voor US $2.500.-

🌎 Guyana : 'Santokhi onbetrouwbaar'

Guyanese visvergunningen
– al jaren gedoe –

Het grote probleem in Suriname is dat men de goedkope vergunningen wel wil krijgen, maar vervolgens niet zelf gaat werken als vissers.

Dat zware en vaak eenzame werk op zee laten ze liever aan derden over.

Machtsmisbruik

Sinds het aantreden van de nieuwe regering in Suriname zijn de kosten echter gestegen tot maar liefst US$ 7.500,-

Hierdoor kunnen de meeste Guyanese vissers hun bestaande vergunning niet meer verlengen, of anders worden ze door de zeer bureaucratische Surinaamse ambtenaren aan alle kanten vernederd en tegengewerkt.

Stabroek News
Guyana

In 2020 verzocht Guyana om 150 vergunningen (tegen de oude, reguliere prijzen – redactie) voor Guyanese vissers om voor de kust van Suriname te vissen. Iets wat direct door de Surinaamse president werd beloofd en op papier werd vastgelegd.

Het Surinaamse parlement komt haar afspraken niet na

Het parlement in Paramaribo stemde informeel ook in en stelde zelfs voor om een staatsbedrijf op te richten om zo de registratie te beheren, maar hiervan is niets terechtgekomen.

Suriname stelde tegelijkertijd ook een visserijovereenkomst voor, maar het overleg hierover heeft formeel nooit plaatsgevonden en informeel niets opgeleverd.

Brazilië

Hoewel de Joint Communiqué van 2021 door de Surinaamse president het verstrekken van vergunningen vanaf 2022 beloofde, heeft Suriname ook dit niet waargemaakt.

Sinds Chan is de prijs van een vergunning 200% gestegen

Verschillende vergaderingen en topontmoetingen, waaronder een drielanden-top tussen Guyana, Suriname en Brazilië, hebben geen enkele doorbraak opgeleverd. Iets waar Brazilië nu ook steeds meer last van krijgt (vanwege beloften uit Suriname jegens Brazilië – redactie).

🌎 Guyana : 'Santokhi onbetrouwbaar'

Guyanese visvergunningen
– Langeman Produkties –

De weerstand tegen de enorme verhoging van de visvergunningen is aanzienlijk, vooral omdat de Surinamers al jaren woekerwinst maken met het verhuren hiervan aan de Guyanezen.


Corruptie en fraude

Vicepresident Bharrat Jagdeo hekelde daarbij de openlijke corruptie en fraude in Suriname, iets wat tussen de regels door werd bevestigd door Brazilië

Surinaamse politiek

De politieke situatie in Suriname, waar populistische coalitieregeringen de norm zijn, maakt het moeilijk om veranderingen ter plekke door te voeren en gedane beloften na te komen.

Dit, samen met onze historisch beladen grenskwestie, bemoeilijkt verdere samenwerking met het economisch zeer kleine buurland.

Stabroek News
Guyana

Hoewel president Santokhi in maart alweer beloofde dat de kwestie "nog op de agenda staat" en dat er "slechts een juridische wijzigingen nodig is", is het onwaarschijnlijk dat er snel een oplossing komt.

Is Suriname nog wel de zakenpartner die wij nodig hebben?

Het is de zoveelste belofte van de president in ruim vier jaar tijd.

Wat ons betreft doet president Ali er goed aan om zijn adem niet in te houden tot de belofte is waar gemaakt, en is het tijd dat wij onze samenwerking met Suriname heroverwegen.

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Begrijpt u de mening / visie van onze buren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!