IMF ontevreden, VES krijgt gelijk

Article – IMF ontevreden, VES krijgt gelijk

PARAMARIBO, 29 mei 2024 – In tegenstelling tot wat president Santokhi beweert, wordt steeds duidelijker dat het IMF ontevreden is over de wijze waarop er de afgelopen jaren financieel economisch beleid is gevoerd.

Inflatie en BTW

Minister van Financiën en Planning, Raghoebarsing, heeft schoorvoetend en onder druk van het Internationaal Monetair Fonds erkend dat "de BTW regeling (inderdaad) niet goed is ingevoerd en niet oplevert wat men (het IMF – redactie) er van had verwacht.

BTW-regeling

De schuldige aan het BTW-debacle is volgens de topper op financiën vooral de vorige regering die vanuit de coaliteit "verkeerde percentages er doorheen heeft gedrukt".

Volgens het IMF had de belastinggrondslag voor reguliere producten 60% moeten zijn, in plaats van de via het parlement doorgevoerde 38%.

Raghoebarsing
minister

Los van deze kritiek blijkt dat de slecht doorgevoerde BTW-regel de inflatie enorm heeft versterkt, waardoor deze veel hoger uitviel dan de vooraf geraamde 40% (inflatie – redactie).

Kritiek IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft in april 2024 zijn rapport uitgebracht over de vijfde beoordeling onder de Extended Fund Faciliteit (EFF, het programma dat de huidige regering in staat stelt om vijf jaar lang extra geld te kunnen lenen – redactie).

De inflatie in ons land is onnodig hoog door slecht beleid

Wat opvalt, is dat de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) onlangs in haar tijdschrift "Inzicht" een artikel publiceerde dat volledig overeenkwam met de kritiek van datzelfde IMF.

VES en IMF

Uit het rapport (van de VES – redactie) blijkt dat Suriname het IMF heeft benaderd met een verzoek tot aanpassingen in de prestatiecriteria en vrijwaring bij niet-naleving van de eisen.

Met andere woorden; men wil dat er minder gepresteerd hoeft te worden door de regering, en dat daar geen gevolg aan wordt verbonden (zodat de leningen mogen blijven groeien zonder sancties – redactie).

VES
rapportage

Volgens het IMF-rapport zelf blijft de economie van Suriname op alle punten achter bij het niveau van voor de pandemie; een gegeven waarnaar de regering vaak wijst als schuldige, samen met de oorlog in Oekraïne.

Geen vooruitgang

Ondanks de schaarse "succesjes" blijft de inflatie een zeer zorgwekkende factor, de financiële sector erg kwetsbaar, zijn er sinds 2020 geen aantoonbare investeerders geweest en is er niet tot nauwelijks geïnvesteerd in de productiecapaciteit van ons land.

Boekhouding

Vreemd genoeg is de regering steeds vaker niet in staat aan haar financiële verplichtingen te voldoen, terwijl deze op papier steeds makkelijker worden.

Er wordt immers minder uitgegeven aan subsidies en meer verdiend aan bijvoorbeeld de BTW.

Ondanks dit alles (minder uitgaven, meer inkomsten) lijkt de boekhouding van de regering er slechter voor te staan dan enkele jaren terug.

IMF
rapportage

Het rapport benadrukt dat belangrijke hervormingen, met name op het gebied van governance en corruptiebestrijding op geen enkele manier zijn doorgevoerd en de regering daar vanaf 2020 niets aan heeft gedaan.

Schulden

Een cruciaal onderdeel van het programma is de schuldsanering, met als doel de staatsschuld tegen 2035 terug te brengen tot 60 procent van het BBP.

Schulden worden vooruitgeschoven, inkomsten zijn er niet

Overeenkomsten met de Paris Club, India, en China omvatten pauzes in de schuldaflossing, maar ook daar is sinds 2020 niets van afgelost.

Op papier lijken de bestaande (en nieuwe) schulden goedkoper uit te vallen, maar onder de streep blijkt dat er geen enkele verlaging is van de nominale waarde van de daadwerkelijke schuld zelf.

De boekhouding van de regering is steeds minder sluitend

Het rapport wijst ook op de noodzaak om de capaciteit te verbeteren om leveranciersschulden vast te leggen en te voorkomen dat nieuwe schulden zich opstapelen; sinds 2020 is er voor ruim een US$ miljard aan schuld bijgekomen, zo blijkt.

Inefficientie

Er is ook sprake van grote inefficiënties in het sociale vangnet en de publieke sector, waar meer investeringen nodig zijn om de effectiviteit te verbeteren.

De regering mag onder het IMF weliswaar meer lenen, maar op voorwaarde dat die leningen terugvloeien in de samenleving. Bijvoorbeeld via ondersteuning en productievergroting, zodat het IMF-programma niet alleen een economisch, maar ook sociaal karakter krijgt.

De leningen blijven groeien en niemand weet waarvoor

Dat laatste gebeurt echter helemaal niet en er kan niet voldoende hard gemaakt worden waar al de nieuwe leningen dan voor zijn gebruikt.

IMF ontevreden, VES krijgt gelijk

Kritiek IMF
– financieel economisch beleid –

Het aanpakken van problemen zoals ongeregistreerde werknemers en hoog verzuim blijft een prioriteit. Op papier zijn er wel wat spookambtenaren verwijderd, maar in de praktijk gaat het hier vaak om entiteiten die toch al niet uitbetaald kregen, of zelfs om werknemers die een reguliere aanstelling hadden en ten onrechte nu gekort worden.

Spookambtenaren worden niet of verkeerd aangepakt

Het rapport schetst bovendien een puur hypothetisch olie-scenario, waarbij een definitieve investeringsbeslissing voor olie-extractie tegen eind 2024 economische groei en inkomsten uit olie-export zou kunnen opleveren.

Tot op heden is er echter nog geen cent aan de olie verdient en lijken de multinationals niet warm te lopen voor enige echte investering (voor 2030 – redactie).

Tot 2035 blijft de schuld groot, tot 2050 is er geen olie-winst

Zelfs met de olie kan het tot 2050 duren voor er wat aan wordt verdiend, omdat tot die tijd alle inkomsten direct naar de schuldeisers gaan.

Conclusie

Het verzoek van Suriname aan het IMF om niet te kritisch te zijn en vooral geen strafmaatregelen toe te passen (omdat de regering haar afspraken niet nakomt binnen het IMF –redactie) weerspiegelt de laksheids en passiviteit waarmee de problemen naar voren worden geduwd, aldus critici.

Het IMF-rapport is feitelijk vernietigend en kritisch tegelijk

Het volledige 122 pagina's tellende rapport van het IMF naar aanleiding van de vijfde review is te vinden op de website van het IMF en wordt momenteel internationaal gedistribueerd naar alle stakeholders.

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gelooft u de regering, de VES of het IMF?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!