Alle staatsbedrijven verliesgevend

Article – Alle staatsbedrijven verliesgevend

PARAMARIBO, 29 mei 2024 – Alhoewel president Santokhi onlangs beweerde dat de VES nergens verstand van heeft, en men "voor economische les bij hem langs moet gaan" blijkt geen enkel staatsbedrijf winstgevend te zijn.

Grote verliezen

Sterker nog, op Staatsolie na draaien alle parastatale bedrijven (ook) sinds het aantreden van de huidige regering elk jaar met meer verlies.

Parastataal

Een parastataal bedrijf is een onderneming die volledig eigendom is van de overheid, maar op papier zelfstandig functioneert.

Deze bedrijven leveren in principe publieke diensten of –producten.

Ze worden gefinancierd en gecontroleerd door de overheid en regering.

Tijdens een recente persconferentie heeft president Chandrikapersad Santokhi de situatie van parastatale bedrijven in Suriname besproken.

Alle bedrijven in handen van de overheid zijn verliesgevend

Hij benadrukte meermaals dat, met uitzondering van Staatsolie, geen enkel overheidsbedrijf dividend uitkeert aan de staat. Met andere woorden; de overheid verliest heel veel geld aan haar eigen ondernemingen, zonder dat hier ooit iets aan wordt verdiend.

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) bevindt zich bijvoorbeeld, net als veel andere door de overheid aangestuurde instellingen, in een zeer kritieke financiële situatie.

Dividend

De schuldige hiervoor zijn, volgens het staatshoofd tenminste, de cashflowproblemen en internationale risico's. Welke risico's dat zijn en waarom onze overheid daar last van heeft werd niet verteld. Feit is echter dat dus geen enkel bedrijf in handen van de staat dividend kan uitkeren.

Dividend

Dividend is een uitkering van (een deel van( de winst van een bedrijf aan haar aandeelhouders. In het geval van een parastataal bedrijf is dat de overheid zelf.

Het wordt meestal in geld betaald, maar soms in extra aandelen. Al is dat laatste op Suriname niet van toepassing, omdat wij geen aandelen(beurs) kennen.

Bedrijven keren normaliter dividend uit om de aandeelhouders te belonen voor hun investering, visie en inzet.

De regering had verder ook een voorziening getroffen vanuit de goudreserves, belegd via de Centrale Bank van Suriname, om de SLM en Grassalco van middelen te voorzien.

Dit geld, ongeveer US$ 20 miljoen, kwam uit de allerlaatste goudvoorraad van Grassalco en was bedoeld om dit bedrijf een doorstart te geven.

In plaats van SLM te redden, zijn nu twee bedrijven failliet

In plaats daarvan is het volledige bedrag "opgenomen" en zonder enige vorm van aantoonbaar resultaat in de SLM gepompt (afgesproken was dat het 50 / 50 zou zijn, dus ook nog US$ 10 miljoen voor de herstart van Grassalco zelf – redactie).

Het gevolg van deze actie is niet alleen dat het geld is verdampt, maar dat nu zowel SLM als Grassalco (die in principe nog levensvatbaar was) beiden technisch failliet zijn geraakt.


Internationale hulp

In samenwerking met de Inter-American Development Bank (IDB) heeft de regering een grondige evaluatie laten uitvoeren naar al haar parastatale bedrijven.

Het onderzoek is ondersteund door een technische commissie, aangezien er in ons land zelf geen adequate kennis is om beleid te ontwikkelen (voor de toekomst van deze bedrijven).

Het buitenland moet helpen de overheidsbedrijven te redden

Volgens president Santokhi moeten veel parastatale bedrijven worden afgestoten, omdat de financiële situatie van het land zo slecht is, dat deze niet meer kunstmatig overeind gehouden kunnen worden.

Het blijkt uit de rapporten van de IDB dat het absoluut onmogelijk is om ooit winstgevend te maken. Ondanks deze verliezen blijft de staat de salarissen en pensioenen van deze bedrijven betalen.

Privatisering

De regering overweegt nu om deze bedrijven te privatiseren, zodat ze weer levensvatbaar kunnen worden gemaakt door particuliere bedrijven.

Daarnaast zijn er bedrijven die gecommercialiseerd moeten worden om hun duurzaamheid en winstgevendheid te garanderen, waardoor de staat meer inkomsten kan genereren.

Het buitenland wil zaken doen met verliesgevende bedrijven

Volgens het staatshoofd is er vanuit het buitenland veel interesse getoond door internationale investeerders om onze verliesgevende bedrijven over te nemen en winstgevend te maken.

Welke investeerders dat zijn en waarom we de bedrijven dan niet zelf winstgevend maken, werd tijdens de speech niet vermeld.

Bron : Iwan Dompig / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat moeten we met al die parastatale bedrijven doen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!