🧪 Buitenaardsleven?

Article – 🧪 Buitenaardsleven?

PARAMARIBO, 30 mei 2024 – Wetenschappers hebben onlangs een exoplaneet (een hemellichaam buiten ons eigen zonnestelsel – redactie) ontdekt die mogelijk leven kan ondersteunen.

Levensvatbaar

De nieuwe ontdekking heeft geleid tot de identificatie van Gliese 12b, een planeet die mogelijk soortgelijke omstandigheden heeft als de aarde.

Gliese 12b

Deze planeet bevindt zich op ongeveer 40 lichtjaar afstand van ons zonnestelsel en is ongeveer net zo groot als Venus.

Gliese 12b onderscheidt zich van andere (exo)planeten door zijn relatief koele temperatuur, slechts enkele graden warmer dan de aarde.

Dit maakt het een interessante kandidaat voor wetenschappers die zoeken naar leven buiten ons zonnestelsel.

De meeste bekende exoplaneten zijn veel heter en vaak aanzienlijk groter dan onze planeet, wat de ontdekking van Gliese 12b meer dan interessant maakt.


Omstandigheden

Wetenschappers denken dat Gliese 12b mogelijk de juiste temperatuur heeft om water en andere levensondersteunende elementen op zijn oppervlak te herbergen.

Men zoekt niet naar het leven zelf, maar de criteria daarvoor

Dit alles maakt de planeet een waardevol object voor verder onderzoek, ondanks de aanzienlijke afstand. Licht van Gliese 12b doet er 40 jaar over om ons te bereiken, wat de planeet verder weg plaatst dan veel andere onderzochte objecten.

Als we nu naar de planeet kijken, zie we dus hoe deze er 40 jaar geleden uitzag.

De planeet zal waarschijnlijk niet direct onderzocht worden, maar wetenschappers hopen met Gliese 12b wel meer te leren over andere, mogelijk dichterbij gelegen, leefbare exoplaneten.

NASA

NASA gebruikt bijvoorbeeld de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) om exoplaneten te zoeken en data te verzamelen die inzicht geven in de mogelijkheid van buitenaards leven.

Zoektocht

Wanneer wetenschappers naar leefbare planeten zoeken, kijken zij juist naar specifieke criteria.

De planeet moet zich in de zogenaamde 'goudenzone' bevinden – warm genoeg voor leven, maar niet te heet.

Verder moet de planeet dichtbij genoeg zijn in zijn baan rond de ster, de juiste atmosferische druk hebben, en gunstige omstandigheden voor water.

Hoewel we nog geen idee hebben hoe buitenaards leven eruit zou zien, verwachten wetenschappers eerder microben, bacteriën of fossielen dan kleine, slijmerige en groene mannetjes.

Het leven zal eerder uit enlele cellen, dan personen bestaan

De ontdekking van Gliese 12b is hoe dan ook een belangrijke stap in de zoektocht naar leven buiten onze planeet, en biedt nieuwe mogelijkheden voor toekomstig onderzoek en verkenning.

Bron : Ronny Sawirjo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gelooft u in buitenaardsleven?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!