OS Loka Loka verwaarloosd

Article – OS Loka Loka verwaarloosd

PARAMARIBO, 30 mei 2024 – De basisschool op Loka Loka, een dorp in het ressort Paramacca, verkeert in mensonwaardige omstandigheden.

Smerig

Het plafond van verschillende lokalen is ernstig beschadigd door houtluizen, waardoor er op sommige plekken helemaal geen plafond meer is. Ook de toiletten zijn totaal verwaarloosd en zijn al jaren niet onderhouden.

De wc's hebben geen cisterns, kranen, toiletbrillen of zelfs nog deuren.

Het ministerie heeft ruim vier jaar niets gedaan voor onze school, zegt een bewoner van Loka Loka.

De slechte situatie van de school is ontstaan na 2020, aangezien – ondanks dat er gelden waren vrijgemaakt – de renovatie nooit daadwerkelijk is uitgevoerd.

Waar het geld is gebleven, of wat er mee is gedaan is onbekend.

Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur had beloofd alle problemen aan te pakken en de leerkrachten goed te behandelen. Echter, deze beloftes zijn niet nagekomen.

Beloften

"Het blijft maar doorgaan met de loze beloftes. De situatie is helemaal niet veranderd," zegt een teleurgestelde leerkracht.

Zij vindt het triest dat leerkrachten worden behandeld als slaven en een schamel tot geen salaris ontvangen voor alle moeite en risico’s in het binnenland.

Een buitenlands bedrijf zou de school moeten gaan helpen

Een functionaris van het ministerie verklaart desgevraagd dat OS Loka Loka in het Paamaka-gebied ligt, waar ook het goudbedrijf Newmont actief is.

Volgens de regering is het niet hun taak de openbare school te onderhouden, maar moet dit particuliere (buitenlandse) bedrijf dat doen.

"Wat ons betreft bouwt Newmont een volledig nieuwe school voor Loka Loka," aldus een woordvoerder van het ministerie, "en laat ze rekening houden stijgend water."

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is deze kwestie aan de overheid, of een particulier bedrijf?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!