Topadviseur Chan blijkt oplichter

Article – Topadviseur Chan blijkt oplichter

PARAMARIBO, 30 mei 2024 – Dat president Santokhi geen "gelukkige hand" heeft als het neerkomt op het uitzoeken van betrouwbare (zaken)partners is inmiddels genoegzaam bekend.

Bordo

Het rijtje oplichters en criminelen die Chandrikapersad aanvankelijk met open armen ontving, om er daarna achter te komen dat het toch geen goede keus was, blijft groeien.

Een bekend voorbeeld is natuurlijk Bordo "MonyHond", al was het maar omdat deze gisteren in Brazilië is opgepakt. Overigens had Suriname daar, naar nu blijkt, niets mee te maken.

Niets gedaan

Onze geheime diensten, voor zover daar sprake van is, hebben nooit onderzoek gedaan en ook is hij door geen enkele Surinaamse overheidsdienst opgespoord.

Het bleken de Fransen te zijn, in combinatie met de narcoticabrigade uit Brazilië, die Bordo hebben opgespoord en gevangen genomen.

Maar iedereen zal zich nog herinneren hoe Santokhi, vlak na zijn aantreden als president, vol trots door Bordo (met gouden kroon op zijn hoofd) in alle dankbaarheid zowel een gouden medaille als ketting omgehangen kreeg.

Vol trots kreeg president Chan een gouden ketting van Bordo

Vrij pijnlijk, aangezien Bordo toen ook al actief was in de drugswereld en iedereen dat feitelijk wel wist. Om van vicepresident Brunswijk, met een (internationaal) strafblad van jewelste, maar niet te spreken.

Opsomming

Na Bordo volgden er al snel meer "onbetrouwbare zakenpartners".

Het Deense HPSG, de Amerikaanse Port of Nickerie, Italiaanse miljardenleningen, het Nederlandse Terra Invest en meer lokale partijen zoals Surfin N.V. en de doodgeboren opvolger New Surfin N.V. zijn daar duidelijke voorbeelden van.

De lijst met oplichters van deze regering blijft maar groeien

Maar denk ook aan individuen als Melvin Linscheer (de slachter van het binnenland), Jerry Slijngard (verdachte van meerdere misdrijven), Ronnie Brunswijk (internationaal veroordeeld) en Samson Mow (bitcoin oplichter).

Bitcoin oplichting

Mow is extra interessant, omdat vooraf al door iedereen werd gemeld dat deze "bitcoinexpert" een notoire en internationaal bekende oplichter was.

Toch vertrouwde Santokhi – en overigens ook superminister Ramdin – met gesloten ogen in hem.

In dat rijtje past de nieuwste oplichter van Chan perfect, namelijk de Nederlandse oprichter van het bedrijf Qualogy, ene Paul Mehilal.

Paul Wie?

In Suriname zullen de meesten nooit van hem gehoord hebben, maar hij is topadviseur van Chandrika op het gebied van IT en zelfs de zelfbenoemde baas van E-Gov, het platform dat alles te maken heeft met de "digitale overheid".

Topadviseur Chan blijkt oplichter

Schimmige constructies
– Suralco energiecentrale –

Onlangs bleek dat Qualogy via illegale constructies (het bedrijf is officieel niet erkend in Suriname – redactie) stroom krijgt via de Afobaka stuwdam en dat op het terrein van Suralco tegen gigantische kosten omzet in verliesgevende bitcoins (gemeten tegen de huidige "koers" van de crypto – redactie).

De E-Gov baas is in Nederland veroordeeld voor oplichting

Los van het feit dat er een grote waas om het hele bitcoinproject hangt, blijkt Paul Mehilal in Nederland te zijn veroordeeld voor oplichting van de staat en het verdonkeremanen van vele tonnen aan euro's.

Oplichter

In 2007 ontving Mehilal van de Nederlandse Staat bijna een miljoen euro aan subsidies van het ministerie van Economische Zaken.

Nadat zijn boeken door diezelfde Nederlandse Staat werden gecontroleerd, bleek dat hij tonnen bewust foutief had uitgegeven en aangewend.

De topadviseur van Chan heeft voor tonnen euro's gestolen

Hij zou (rond 2007 – redactie) zogenaamd in Suriname een ICT-business en consultancy opzetten om ons land verder te helpen op het gebied van IT en digitalisering.

Omdat Nederland ons (toen) graag wilde steunen werd er direct een bedrag van 745.000 euro uitgekeerd aan Mehilal. Dit in het kader van het toenmalig Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM).

Mehilal is in Nederland schuldig bevonden aan oplichting

Met dat enorme bedrag aan euro ging oplichter Mehilal "aan de slag" en werd de voorloper van het huidige Qualogy (betrokken bij het bitcoinproject te Suralco – redactie) "Qualogy Suriname" opgezet.

Om onduidelijke redenen werd die eerste naam overigens al snel uit de boekhouding geschrapt en veranderd in "Qualogy Caribbean".


Corruptie en fraude

Bij een verplichte controle van zijn "uitgaven" (van de tonnen aan ontvangen euro's – redactie) bleek echter dat hij de Staat der Nederland enorm had opgelicht.

Pijnlijk voor Santokhi is dat hij het geld niet had aangewend om hardware te kopen (terwijl hij nu tonnen uitgeeft aan hardware / videokaarten om de bitcoins te "zoeken" – redactie), maar voor zaken die helemaal niets met het project te maken hadden.

Het verhaal rond de Afobaka-bitcoins is vaag en schimmig

Los daarvan deed hij alsof de schaarse hardware die wel was aangeschaft totaal nieuwe, en zeer krachtige computers waren om ons land te laten ontwikkelen. In de praktijk bleken dit echter "verrotte oude computers" te zijn die voor bijna niets per dozenpost naar Suriname waren gestuurd.

Brutaal genoeg declareerde Mehilal bij het Nederlandse ministerie van Economische zaken gewoon de nieuwprijs van deze hardware.

Schuldig bevonden

Nederland kennende werd er na de ontdekking van de corruptie direct aangifte tegen Mehilal gedaan.

Enkele tijd later werd hij dan ook door de Nederlandse rechter veroordeeld en schuldig bevonden op alle punten, met als belangrijkste het oplichten van een ministerie.

Los van de oplichting, corruptie en fraude bleek zijn boekhouding ook niet op orde te zijn.

Topadviseur Chan blijkt oplichter

Veroordeling topadviseur Chan
– © rijksfinancien.nl –

Het gevolg hiervan was dat de Nederlandse Fiscale inlichtingen en opsporingsdienst (FIOD) een grootschalige inval heeft gedaan bij zijn bedrijf, mede omdat hij ook nog werd verdacht van belastingfraude.

Dat de E-Gov baas een oplichter is, staat gewoon op internet

Chandrika had – letterlijk – binnen 15 seconden, via een eenvoudige zoekopdracht, de hele geschiedenis van Mehilal / Qualogy naar boven kunnen krijgen om te weten dat deze man "slecht nieuws" is.

Waarom hij hem dan toch heeft benoemd als belangrijk adviseur en baas van ons fundamentele E-Gov platform is niet duidelijk.

Binnen 15 seconden had de man ontmaskerd kunnen zijn

Net als de rij voorgangers van Mehilal die hem aanvankelijk de hand hebben geschud, om er daarna nooit meer wat van vernomen te hebben.

Behalve van Bordo dan, die zit momenteel vast in Brazilië en wacht op eenzame uitlevering aan Frankrijk.

Bron : Iwan Dompig / Suriname Nieuws / beeld (impressies) Langeman


— UW MENING —

Zou de president afstand moeten nemen van zijn adviseur?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!