Amoksi over Bordo : "wij bepalen"

Article – Amoksi over Bordo : "wij bepalen"

PARAMARIBO, 31 mei 2024 – Minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, heeft bekendgemaakt dat het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk is voor de afhandeling van de (in Brazilië) opgepakte Joel 'Bordo' Martinus.

Monyhond

Tijdens een persconferentie van de Regeringsraad, gaf Amoksi aan dat hij heeft vernomen dat de Braziliaanse autoriteiten inderdaad een melding hebben gemaakt van de arrestatie van Martinus.

Martinus, die door de Franse autoriteiten wordt gezocht en tegen wie ook een opsporingsbevel van Interpol loopt, werd woensdag aangehouden door de Interpol Unit en de federale autoriteiten van Brazilië.

Bordo werd door Frankrijk gezocht en is in Brazilië opgepakt

Suriname had daar zelf ogenschijnlijk niets mee van doen, aangezien er vanuit ons land nooit een uitleveringsverzoek is gedaan. Ook is er geen werk gemaakt van enige opsporing, in tegenstelling tot wat Frankrijk al jaren probeert (en via Interpol internationaal is gegaan – redactie).

São Paulo

De arrestatie vond plaats in de grote stad São Paulo. De Braziliaanse autoriteiten meldden dat een voortvluchtige Surinamer, verdacht van zware misdaden, is aangehouden.

De Braziliaanse politie heeft aangegeven dat met de arrestatie van Martinus het uitleveringsproces bij de Braziliaanse Hoge Raad wordt voortgezet.

Amoksi over Bordo : "wij bepalen"

São Paulo
– impressie Langeman –

"Het betreft een Surinaamse man die in Brazilië woonde, met een red notice uitgevaardigd door zijn land van herkomst."

"Hij wordt actief gezocht door Frankrijk en er is een arrestatiebevel tot uitlevering uitgevaardigd door het Federaal Hooggerechtshof (in Brazilië – redactie)", aldus de Braziliaanse politie.

Vervolg

Onduidelijk is wat de vervolgstappen nu zijn, wat betreft de uitlevering van Bordo.

Suriname heeft, zoals gesteld, zelf geen actieve opsporing verricht en ook geen uitleveringsverdrag voor Bordo aangevraagd, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk (waar Bordo al jaren gezocht wordt – redactie).

Suriname heeft zelf nooit actief naar Martinus lopen zoeken

In principe zou Bordo dus eerder aan Franrkijk worden uitgeleverd, dan aan Suriname. Tegelijk heeft hij het "recht" om maximaal 12 maanden in Brazilië gevangen te worden, om vanuit daar het proces af te wachten.

Minister Amoksi benadrukte dat de details, over hoe Martinus werd opgepakt, hem onduidelijk zijn. Suriname was er blijkbaar niet bij betrokken en hij wist niet te vertellen of er actief (door ons) naar de man werd gezocht.

De aanwezige journalisten werd gevraagd contact op te nemen met het OM.


Uitlevering?

De Braziliaanse politie heeft bevestigd dat met de arrestatie van Martinus, het uitleveringsproces van start is gegaan. Of dit aan Frankrijk is, of Suriname wist Amoksi niet te melden.

Brazilië is nu aan zet en ons land moet wachten op resultaat

Ondanks het gebrek aan inzicht, zegt het OM in Suriname nu de verdere afhandeling van de zaak te verzorgen en meer informatie over het vervolgtraject verstrekken.

Onder president Santokhi is Bordo benoemd tot een hoge functionaris en was onder andere directeur van de NIS / ANS (Anthony Nesty Sporthal).

Zelfs nadat hij voortvluchtig was, werd zijn salaris nog gewoon maandelijks doorbetaald.

Bron : Iwan Dompig / Suriname Nieuws


— UW MENING —

In welk land ziet u Bordo het liefst?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!