Meer of minder ambtenaren?

Article – Meer of minder ambtenaren?

PARAMARIBO, 31 mei 2024 – Alhoewel er onder druk van het IMF gesneden zou moeten worden in het ambtenarenapparaat, is daar tot op de dag van vandaag nog niet veel mee gedaan.

Vaste aanstelling

Sommige ministeries melden wel dat ze optreden tegen spookambtenaren, maar meestal gaat dat om personen die aangenomen zijn tijdens de vorige regering.

Na 1,5 jaar heb je recht op levenslange uitkering en salaris

Tegelijk neemt de huidige regering net zo hard weer nieuw personeel aan en gaan er zelfs stemmen op om de informele personeelsstop af te schaffen (zodat ambtenaren aangenomen / omgeschoold kunnen worden tot medisch personeel – redactie).

Meer of minder ambtenaren?

Werkplek ambtenaren
– met een knipoog –

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken overweegt nu zelfs om ambtenaren die langer dan 1,5 jaar in dienst zijn volledig automatisch een vaste aanstelling te geven.


Alleen gezonde mensen

Om deze automatische vaste aanstelling mogelijk te maken, moet de personeelswet worden aangepast.

Gezonde mensen

Volgens de huidige wetgeving moet een ambtenaar (die een vaste aanstelling krijgt) namelijk eerst vooraf goedgekeurd en gescreend worden.

Het ministerie benadrukt dat alleen gezonde mensen voor de nieuwe regelgeving in aanmerking mogen komen, aangezien de vaste aanstelling levenslang is.

Eenmaal vast in dienst, krijgt men dus tot de dood een salaris van de overheid.

Vanwege de eis dat "alleen gezonde mensen levenslang loon krijgen" zijn zowel Binnenlandse Zaken (BIZA) als het Ministerie van Volksgezondheid (VG) verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze regelgeving.

Haast geboden

Een team van BIZA zal binnenkort in overleg treden met de geneeskundige commissie van VG om de knelpunten in het proces te bespreken en mogelijke oplossingen te vinden.

Volgens de ministeries zijn er zo veel (gezonde) ambtenaren al langer dan 1,5 jaar in dienst, dat deze allemaal levenslang recht hebben op hun salaris.

Er moeten nu veel ambtenaren levenslang in dienst komen

Vanwege de grote omvang van deze groep, en omdat ze liefst dit jaar nog moeten worden aangesteld, wordt nu gevraagd de oude eisen te laten varen.

Op die manier kunnen er dus snel nog meer ambtenaren worden "omgezet" naar een levenslange aanstelling.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Kende u deze regeling?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!