Steeds meer partijen geweigerd

Article – Steeds meer partijen geweigerd

PARAMARIBO, 1 juni 2024 – Het wordt voor zowel nieuwe als bestaande partijen, behalve de VHP, steeds lastiger om mee te mogen doen aan de verkiezingen van 2025.

Onbetaalbare eisen

Eerder al is besloten dat elke partij (nieuw of bestaand) vooraf een enorm bedrag moet neerleggen om te "bewijzen" dat ze serieus zijn.

Het gevolg hiervan is dat ruim 75% van de kleinere partijen die in 2020 – onder toenmalig president Bouterse – nog wel mee konden dingen naar een zetel, dat straks niet meer kunnen.

Denk hierbij aan partijen als DOE, STREI! en alle talloze nieuwkomers die graag verandering in het politieke landschap willen brengen.

Zij hebben simpelweg niet het vermogen om een ton of meer aan SRD te betalen voor deelname.

Behalve de kleinere partijen ondervinden nu ook de grote partijen steeds meer tegenwerking vanuit het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).

Kleine partijen moeten verplicht een vermogen neerleggen

Eerder deze week bleek dat de NDP op alle fronten wordt geweigerd om deel te nemen aan de komende verkiezingen, maar ook de (minder discutabele en controversiële) NPS blijkt door het OKB te zijn geweigerd om zich in te kunnen schrijven voor 2025.

Een echte reden voor de weigering is bij zowel de NDP als NPS niet direct gegeven, behalve dat het OKB vindt dat de partijen hun zaken niet op orde hebben, en dus niet geregistreerd mogen worden.

Zonder reden van opgaaf zijn de NPS en NDP geweigerd

Critici vrezen een kaalslag binnen het politieke landschap en zien straks enkel nog de VHP en ABOP overblijven, waarbij ook de ABOP onder vuur licht vanwege haar veroordeelde partijleider.

NPS geweigerd

Na de Nationale Democratie Partij (NDP) is nu dus ook de Nationale Partij Suriname (NPS) door het Kiesbureau geweigerd ter registratie.

Zowel de NDP als NPS zijn daarop in crisisberaad samengekomen, waarbij ze deze zaterdag nog de stappen bespreken die genomen moeten.

Volgens het Kiesbureau is zou de NPS niet correct bezig zijn

Dit naar aanleiding van de genoemde weigering van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) om de partijen te registreren in het openbaar register.

NPS

De NPS, met een geschiedenis van 77 jaar en deelname aan verschillende verkiezingen zonder problemen, werd door het OKB geïnformeerd dat hun eigen statuten opeens niet zouden voldoen aan de vereisten (welke eisen dat exact waren, werd niet bekend gemaakt – redactie).

Hesdy Pigot, lid van het hoofdbestuur, meldt dat er overleg plaatsvindt met juristen over deze kwestie.

NPS geweigerd
in navolging van de NDP

De resultaten van dit overleg zullen zaterdag worden voorgelegd aan de structurenvergadering van de groene partij, waarna de vervolgstappen bekend worden gemaakt.

Nieuwe, kleine en bestaande, grote partijen zijn geweigerd

In 2019 zijn er enkele kleine en minuscule wijzigingen aangebracht in de statuten van de NPS welke in 2020, onder toenmalig president Bouterse, geen enkel probleem opleverden.

Grote zorgen

Jennifer van Dijk-Silos, de jurist die jarenlang voorzitter was van het OKB, uit haar grote bezorgdheid over de mededeling dat nu ook de NPS zich opeens niet meer kan registreren voor deelname aan de verkiezingen in 2025.

Steeds meer partijen geweigerd

Toegang geweigerd
– partijen niet (meer) welkom –

Volgens haar is het OKB volledig in de fout door de registratie van de politieke organisatie te weigeren.

OKB

Het OKB instituut heeft niet de bevoegdheid om de statuten van een partij te toetsen.

Deze bevoegdheid ligt bij het Centraal Hoofdstembureau, zoals vastgelegd in artikel 35 van de Kiesregeling.

Dit artikel stelt dat het Centraal Hoofdstembureau de registratie van politieke partijen enkel mag weigeren als deze niet voldoen aan de voorwaarden van het Decreet Politieke Partijen.

Het OKB stelt nu dat de statuten van de NPS zijn vergeten te melden dat hun verkiezingsprogramma (van de NPS – redactie) bij elke verkiezing aan de bevolking bekendgemaakt wordt.

Juridisch fout

Feitelijk schrijft het OKB nu dus de statuten van de NPS, waaraan deze vervolgens zou moeten voldoen, voordat ze zich mag laten registreren.

Van Dijk-Silos benadrukt dat het OKB geen rechtsgeldig besluit heeft genomen.

Volgens Stephanie Bram, een OKB-lid voorgedragen door de NPS, is er totaal geen stemming geweest bij verschil van inzichten.

Het OKB liegt over haar beweegredenen en werkwijze

Dit staat in groot contrast met de bewering van voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks dat het om een unaniem besluit zou gaan.

Van Dijk-Silos maakt zich zorgen over de gang van zaken en de mogelijke schade aan de integriteit van het OKB. Ook het feit dat bestaande, gerenommeerde partijen op willekeur worden geweigerd is volgens haar geen goede ontwikkeling.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u het eens met de weigering van NDP en NPS?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!