"Enorme schade cyberaanval"

Article – "Enorme schade cyberaanval"

PARAMARIBO, 2 juni 2024 – Het Cyber Security Incident Response Team en het Directoraat Nationale Veiligheid hebben gemeld dat er nog geen groen licht is gegeven om de E-GOV mailcommunicatie en website te activeren.

Weer online

Vreemd genoeg is de (pubiekelijke) website zelf wel weer in de lucht, wat dus ingaat tegen de strenge adviezen van onze zelfbenoemde cyberexperts in.

'Virussen en trojans zijn de regering binnen gedrongen'

Daarbij zijn mail en webverkeer altijd strikt van elkaar gescheiden en kunnen los van elkaar, en zelfstandig gewoon door blijven functioneren.

Tenminste, als je de digitale infra goed hebt ingesteld, en op elkaar afgesteld.

Het besluit volgt na de zogenaamde ontdekking van "extreme cyberaanvallen" op het overheidsnetwerk gisteren.

Aangezien het onderzoek nog voortduurt en niet is afgerond, kan voorlopig geen toestemming worden gegeven om de geïnfecteerde E-GOV website opnieuw in werking te stellen (een DDOS aanval kan overigens nooit een website infecteren, dat is een totaal andere attack vector).

De overheid praat totale wartaal wat "de aanval" betreft

Het DNV-CSIRT benadrukt dat de bescherming van overheidsinformatie en de veiligheid van burgers de hoogste prioriteit heeft, met inachtneming van het algemeen belang. Dat er op de "aangevallen" server helemaal geen (relevante) informatie staat, werd in het perbericht niet benoemd.

Grote onzin

Cyberaanvallen op overheidsnetwerken worden afgehandeld volgens vastgestelde veiligheidsprotocollen, welke dit zijn is niet vermeld en door experts afgedaan als grote onzin.

Het onderzoek heeft tot nu toe aangetoond dat de cyberaanval afkomstig is van een buitenlandse actor (nader onderzoek toonde aan dat hier helemaal geen sprake van was, hierover komt morgen een update) die gebruikmaakt van "geavanceerde middelen en methoden" (die voor minder dan US$ 25,– overal ter wereld zijn aan te schaffen en niets voorstellen).

"Enorme schade cyberaanval"

Zogenaamde cyberaanval
– aantoonbare onzin –

Door het gebruik van malware konden gevoelige delen van het overheidsnetwerk worden geïnfecteerd (dit is totale onzin, als er al malware is aangetroffen, betreft dat een lek binnen de regering zelf en dat staat los van een "buitenlandse grootschalige DDOS aanval").

Er speelt wel iets, maar de regering liegt over de waarheid

De cyberautoriteit heeft relevante organisaties zoals Datasur, Telesur, TAS en E-gov geadviseerd om onmiddellijk maatregelen te nemen om verdere verspreiding van de aanval te voorkomen en schade te beperken.


Totaal incompetent

Het DNV-CSIRT doet een beroep op iedereen om zich te houden aan de gestelde standaarden, zoals patches en verscherpte netwerkprotocollen, aangezien cybercriminaliteit vaak grensoverschrijdend van aard is.

Er is nog nooit zo veel onzin verkondigd als nu het geval is

De systemen en computers van de overheid staan er om bekend dat deze vol illegale software zitten, nooit worden geupdate en afkomstig zijn van "gratis" giften uit spyware landen zoals China.

De overheid heeft het waarschijnlijk gewoon zelf verkloot

Waarschijnlijk heeft iemand dus binnen de regering met vuur zitten spelen en daarna zijn handen verbrand, waardoor nu de schuld wordt afgeschoven op een "buitenlandse cyberaanval van ongekende omvang".

Bron : Kees C. Donk / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat speelt er, denkt u?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!