🧪 China landt op achterkant maan

Article – 🧪 China landt op achterkant maan

PARAMARIBO, 3 juni 2024 – China heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met de succesvolle landing van haar Chang'e-6 maansonde op de achterkant van de maan.

Chang'e-6

Deze landing, uitgevoerd door de China National Space Administration (CNSA), markeert een cruciale stap in de ambitie van het land om astronauten op de maan te plaatsen.

Achtergrond

De Chang'e-6 landde in het Zuidpool-Aitkenbassin, een van de grootste inslagkraters in het zonnestelsel, en zal daar beginnen met het verzamelen van maanmonsters.

De Chang'e-6 missie, die op 3 mei begon, is de meest complexe onbemande maansonde van China tot nu toe.

Het doel is om voor het eerst monsters van de achterkant van de maan terug naar de aarde te brengen.

Dit is pas de tweede keer dat een missie succesvol de achterkant van de maan heeft bereikt, na de Chang'e-4 missie in 2019.

Huzarenstukje

Het landingsproces was technisch erg complex vanwege de communicatieproblemen die ontstaan doordat de achterkant van de maan buiten het bereik van normale communicatiemiddelen ligt.

Om dit probleem te overwinnen, vertrouwt de Chang'e-6 op de Queqiao-2 satelliet, die in maart in een baan om de maan werd gebracht.

De achterkant van de maan is altijd donker en volledig 'stil'

De Chang'e-6 sonde zal met behulp van een boor en een mechanische arm tot 2 kilogram aan maanstof en gesteente verzamelen uit het Apollo-bassin, een krater die ongeveer 4 miljard jaar geleden is gevormd.

De sonde zal twee dagen op de achterkant van de maan doorbrengen en 14 uur besteden aan het verzamelen van monsters.

Na een korte dag zal de lander opstijgen en later terugkeren

Deze monsters worden vervolgens opgeslagen in een losse module dat met de lander meereisde.

Terugvlucht

Na het verzamelen van de monsters, zal het die speciale module op eigen kracht terugkeren naar een baan om de maan, waar het zal aanmeren bij een grotere en krachtigere capsule.

🧪 China landt op achterkant maan

De achterkant van de maan
– onbekend en nog onbemind –

Deze capsule en de orbiter zullen daarna samen weer terugkeren naar de aarde, waarbij de capsule later deze maand verwacht wordt te landen in het Siziwang Banner-landingsgebied in de rurale regio Binnen-Mongolië, China.

Maanmonsters

De succesvolle landing en het verzamelen van maanmonsters bieden belangrijke gegevens en technische oefening voor de verdere ruimte-ambities van China.

De verzamelde monsters kunnen waardevolle inzichten bieden in de oorsprong en evolutie van de maan, de aarde en het zonnestelsel.

China heeft plannen om tegen 2030 astronauten op de maan te laten landen en een onderzoeksbasis te bouwen bij de zuidpool van de maan, waar naar verwachting waterijs aanwezig is.

Water op de maan?

De aanwezigheid van waterijs zou de kans op het succesvol vestigen van een menselijke basis op de maan aanzienlijk vergroten, wat essentieel zou zijn voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek en verdere verkenning van de ruimte.

Er kan water op de maan zijn, wat essentieel is voor mensen

De Chinese maanmissies komen te midden van een groeiende internationale belangstelling voor de maan, waarbij landen zoals de Verenigde Staten ook strategische en wetenschappelijke voordelen zoeken.

NASA heeft plannen om in 2026 zijn Artemis 3-missie te lanceren om opnieuw astronauten op de maan te plaatsen en een wetenschappelijke basis daar te vestigen.

Er is een race gaande om mensen naar de maan te brengen

Naast China en de Verenigde Staten, hebben ook andere landen zoals India en Japan recente maanlandingen uitgevoerd, terwijl Rusland te maken had met de mislukking van zijn Luna 25 missie.

Bron : Ronny Sawirjo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Heeft u een bemande maanlanding meegemaakt?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!