⌛ Nieuwe expeditie naar Titanic

Article – ⌛ Nieuwe expeditie naar Titanic

PARAMARIBO, 5 juni 2024 – Submarinespecialist Triton gaat een nieuwe duikboot bouwen waarmee de puisant rijke vastgoedmagnaat Larry Connor kan afdalen naar het wrak van de Titanic.

Oceangate

Het project, genaamd "The Explorer – Return to the Titanic", zal plaatsvinden in de zomer van 2026.

Iedereen heeft de ramp met Oceangate dagelijks gevolgd

Connor – die overigens ook een NASA-gecertificeerde astronaut is – wil met zijn bezoek aan het wrak van de Titanic de angst voor diepzeeduiken wegnemen die is ontstaan na de ramp met de Oceangate-onderzeeër.

Oceangate

Na de ramp met Oceangate, waarbij vijf mensen omkwamen door een catastrofale implosie in juni vorig jaar, uitte Connor zorgen over de afnemende investeringen in diepzeeonderzoek en –verkenning.

Hij hoopt dat deze missie zal bewijzen dat diepzeeduiken veilig is zolang er gebruik wordt gemaakt van een volledig gecertificeerde onderzeeër.

De duik zal gecoördineerd worden door Patrick Lahey, een van de meest ervaren duikers ter wereld en mede-oprichter en CEO van Triton Submarines.

Hij noemde de onderzeeër die betrokken was bij de Oceangate-ramp eerder al een "gedrocht".

Ga niet!

In een gesprek met magazine BOAT herinnerde Lahey zich hoe hij zijn vriend en Titanic-expert Paul-Henri Nargeolet, die ook bij het voornoemde incident omkwam, smeekte om niet te duiken met de Oceangate-onderzeeër.

Ik smeekte hem niet te gaan, hij ging toch en vond de dood

"Ik deed alles wat ik kon om hem te ontmoedigen. Ik weet dat veel mensen die hem kenden hetzelfde hebben gedaan," zei hij.

⌛ Nieuwe expeditie naar Titanic

Row, row, row your boat
– gently down the stream –

Het model dat nu Triton bouwt is de diepst duikende onderzeeër ter wereld, die dieptes van 4.000 meter kan bereiken (de Titanic ligt op 3.800 meter).

4000/2-model

Het gebruikte model submarine, voluit de "4000/2" genaamd, heeft verschillende vaarroutines.

Deze maken het mogelijk snel weer naar de oppervlakte te komen en kunnen in 'glijmodus' werken om delicate onderwaterecosystemen niet te verstoren.

Het nieuwe model heeft daarbij drie meter lange vleugels aan weerszijden van de onderzeeër, en deze worden uitgerust met lichten voor inspectie en filmopnamen van "zeer dichtbij".


Astronaut Larry Connor

Larry Connor is geen onbekende in diepzeeduiken; zo hij heeft drie keer in de zeer lastig bereikbare Marianentrog gedoken.

Daarnaast bestuurde hij ook de eerste civiele vlucht naar het Internationaal Ruimtestation.

Ik wil mensen wereldwijd laten zien dat, hoewel de oceaan extreem krachtig is, het ook geweldig en plezierig kan zijn.

Het is levensveranderend als je het op de juiste manier aanpakt.

Larry Connor
avonturier

Na de ramp met de Titan Oceangate uitten ook anderen hun teleurstelling, waaronder Titanic-regisseur James Cameron.

Diepzeeduiken is veilig, mits je aan de voorwaarden voldoet

"Ik was erg wantrouwend over de technologie die Oceangate gebruikte. Ze werden niet gecertificeerd, omdat ze wisten dat ze niet zouden slagen en helaas kreeg ik gelijk," meldde hij daags na het rampzalige ongeluk.

Bron : BOAT / Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Zou u een duikje wagen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!