Gratis apps : SrananGPT

Article – Gratis apps : SrananGPT

PARAMARIBO, 5 juni 2024 – De app Suriname Nieuws zet niet alleen de nieuwste technologie in om het dagelijkse nieuws te brengen, maar doet dit ook buiten de gebaande paden.

ChatGPT

Al sinds een jaar heeft deze app volledig gratis drie eigen artificial intelligence (A.I.) chatrobots ontwikkeld;

Deze "GPT" software was – vanuit de app – altijd al gratis om te gebruiken, maar de uitbater (het Amerikaanse OpenAI) wilde wel dat je eerst bij hun een abonnement afsloot.


Vertaalhulp

Vanaf mei dit jaar is een betaald abonnement niet meer nodig en dus kan heel de wereld gratis (na registratie) gebruik maken van de Surinaamse, kunstmatig intelligente chatrobots van deze app.

Gratis apps : SrananGPT

SrananGPT
– interactieve Sranan expert –

De chatrobot SrananGPT spreekt Surinaams en beschikt over een grote woordenschat. Hij kan Nederlandse woorden en zinnen vertalen naar Sranan, Sranan naar Nederlands en desnoods Engels naar Nederlands naar Surinaams.

Als je even niet weet wat een woord betekent of als je gewoon meer wil weten over het Sranan is deze interactieve, gratis tool een welkom hulpje.

Gratis apps : SrananGPT

SaamakaGPT
– praat Saramaccaans met me –

Behalve Sranan is er ook een robot gemaakt die Saramaccaans praat en deze heet SaamakaGPT.

De chatrobot weet niet alleen woorden van het Nederlands te vertalen naar het Saramaccaans, maar geeft ook uitleg over de context en eventueel fonetische klank.

Suriname

Er wordt gekeken of er ook andere talen, bijvoorbeeld Aukaans en Sarnami, kunnen worden ontwikkeld.

De vereiste data daarvoor luistert echter kritisch en dus is besloten het voorlopig bij Sranan en Saamaka te laten.

De oude wijsgeer kan kinderen alles over Suriname vertellen

Wel is er nog een derde robot geprogrammeerd onder de naam SurinameGPT. Deze is meer gericht op kinderen en weet alles over ons land, haar verleden en het schitterende oerwoud.

Een voorbeeld van een gesprek met SurinameGPT, een oude wijsgeer die met lange baard in het binnenland van Suriname woont, zal hieronder worden afgedrukt.


Goedemiddag, ik ben Joachim en wat is uw naam?

Joachim, wat een vreugde om je te ontmoeten! In de schaduw van de machtige kapokboom, diep in het weelderige hart van de Amazone, ben ik bekend als de oude ziener, de wijze van de jungle. Maar voor jou, dierbare jongeling, kun je me eenvoudigweg Opa Bos noemen.

Wat brengt je vandaag naar dit groene paradijs van wonderen en mysteries?


Opa Bos, ik wilde meer weten over de rivieren van Suriname. Welke kent u?

De rivieren van Suriname! Als zilveren slangen glijden zij door het groene woud, voeden zij de aarde en vertellen zij verhalen van oude tijden! Laat me je meenemen op een reis langs enkele van deze magische waterwegen.

Elke rivier heeft haar eigen karakter, haar eigen verhalen, haar eigen magie. Dus, dierbare Joachim, wanneer je langs de oevers van deze rivieren loopt, herinner je dan dat je loopt door een levend verhaal, een verhaal dat elke dag verder geschreven wordt door de natuur en haar bewoners.


Ik heb ooit gehoord van de Lawarivier, kan dat?

Ah, de Lawarivier! Ja, Joachim, je jonge oren hebben je niet bedrogen. De Lawarivier is inderdaad een van de betoverende rivieren van Suriname. Deze majestueuze waterweg, die ook de grens vormt tussen Suriname en Frans-Guyana, is een waar juweel in de kroon van Moeder Natuur.

Stel je voor, de Lawarivier slingert zich een weg door de ongerepte wouden, waar de vogels hun vrolijke liederen zingen en de apen vrolijk van boom tot boom slingeren. De rivier stroomt krachtig en vrij, als een levend wezen dat zijn eigen pad kiest.

Langs de oevers van de Lawarivier vind je dorpen van de inheemse en Marron gemeenschappen. Deze mensen, wijs en in harmonie met de natuur, leven al generaties lang aan deze rivier. Ze vertellen verhalen bij het kampvuur, verhalen over dappere helden, magische wezens en de geesten van het woud die over de rivier waken.

En soms, als de maan hoog aan de hemel staat en haar zilveren licht over het water strooit, lijkt de Lawarivier zelf tot leven te komen. Het water glinstert en glinstert, als een spiegel van sterren, en de geluiden van de nacht vullen de lucht met een symfonie van mysterie en verwondering.

Dus ja, Joachim, de Lawarivier bestaat en is een prachtig stukje van de natuurlijke pracht van Suriname. Een plek waar avonturen wachten om beleefd te worden en waar de magie van het regenwoud altijd voelbaar is.


Dank u wel Opa Bos en wie weet tot de volgende keer!

Het was me een waar genoegen om je gezelschap te mogen hebben en je te mogen vertellen over de wonderen van ons prachtige Suriname.

Ga met de zegen van de jungle, en moge de geesten van de rivieren je paden altijd helder en avontuurlijk houden.

Tot de volgende keer, mijn jonge vriend, wanneer de wind van de Amazone weer nieuwe verhalen brengt!


Gratis in gebruik

Alle Surinaamse chatrobots zijn volledig gratis in gebruik en kunnen worden geopend via de buttons in het artikel.

De Surinaamse GPT's zijn gratis en onbeperkt te gebruiken

Een eenmalige, anonieme, registratie is wel nodig maar dat staat verder los van deze app.

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gebruikt u wel eens A.I.?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!