'Operaties bij kaarslicht'

Article – 'Operaties bij kaarslicht'

PARAMARIBO, 5 juni 2024 – Verpleegkundigen van het Marwina ziekenhuis te Marowijne moeten steeds vaker hun patiënten helpen zonder enkele vorm van elektriciteit.

Geen salaris

"Soms moeten we werken bij brandende kaarsen," aldus een van de verpleegkundigen tijdens een protest voor het kantoor van vicepresident Ronnie Brunswijk.

Medische nood

De zorgverleners zijn niet alleen boos over de slechte en levensbedreigende werkomstandigheden, maar ook vanwege het feit dat hun salarissen voor de zoveelste keer op rij niet of veel te laat zijn betaald.

Zowel minister van Volksgezondheid Ramadhin als eerder genoemde Brunswijk spraken met de verpleegkundigen en beloofden, zoals vaker de afgelopen vier jaar, beterschap.

"Het is onacceptabel dat we elke maand moeten vechten om ons salaris op tijd te krijgen en dat patiënten kunnen sterven bij kaarslicht," zei een van de demonstranten.

Geen zorg

De verpleegkundigen zeggen dat de mensonterende omstandigheden het moeilijk maken om nog zorg te geven, laat staan goede zorg.

De regering kan geen loon en elektriciteit meer garanderen

Minister Ramadhin zei dat hij ging laten onderzoeken wat er fout is gegaan en wie daar verantwoordelijk voor is geweest.

Ook zegde hij toe dat de betalingen voor het Marwina ziekenhuis in stappen worden verbeterd, maar dat men geduld moet hebben.


Grote schulden

Enkele maanden geleden is er al wel een nieuwe schuld aangegaan tussen Suriname en de Franse Ontwikkelingsbank (AFD).

Een nieuwe lening moet het ziekenhuis operationeel krijgen

De Fransen hebben belang bij een goede medische voorziening aan "onze" kant van de rivier, om de grote druk aan "hun" kant van de rivier te beperken (veel Surinamers in het gebied gaan liever naar de overkant voor goede zorg – redactie).

Desinteresse

De vorige regering had de plannen voor het ziekenhuis al ontvouwen en het eerste werk gedaan voor 2020.

In de periode daarna heeft de huidige regering daar vervolgens weinig tot geen interesse meer in getoond.

De verdere ontwikkeling van het ziekenhuis was blijkbaar weinig interessant voor de nieuwe politici in Paramaribo.

Met de, onlangs afgesloten, flinke lening wordt nu geprobeerd nog voor mei 2025 het ziekenhuis alsnog op tijd "te renoveren" (feitelijk dus voordat het goed en wel werd opgeleverd – redactie).

Ook moet de schuld ons in staat stellen de eerder stilgelegde bouwwerkzaamheden aan het ziekenhuis tijdig af te ronden.

Het ziekenhuis was politiek gezien weinig van belang

Ondanks de talloze beloften voor verbetering van zowel loon als arbeid, blijven de verpleegkundigen kampen met zeer slechte werkomstandigheden en grote financiële onzekerheid.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Begrijpt u de braindrain?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!