'15 jaar cel strijders Pikin Saron'

Article – '15 jaar cel strijders Pikin Saron'

PARAMARIBO, 8 juni 2024 – Terwijl de moord op de inheemsen van Pikin Saron in de doofpot is beland, is tegen de strijders – die opkwamen voor hun grondrechten – een celstraf van 15 jaar geëist.

Levenslang

Gezien de leeftijd van één van de demonstranten, komt dat feitelijk neer op levenslang aangezien de kans klein is dat hij over 15 jaar nog in leven is.

Een grote groep inheemse mensen verzamelde zich gisteren (vrijdag – redactie) bij het gerechtsgebouw om steun te betuigen aan de verdachten Guilliano Z., Rodney M., Jozua H., Jhonatan A., en Martin M.

'Chan laat moord ongemoeid, maar snoeit critici de mond'

Deze mannen hoorden een strafeis van vijftien jaar tegen zich eisen vanwege hun vermeende betrokkenheid bij de strijd om de grondrechten van Pikin Saron (op 2 mei 2023 – redactie).

De rellen in Pikin Saron hadden wat schade veroorzaakt aan een truck en hebben geleid tot de moord op twee inheemsen.

Na onafhankelijk forensisch onderzoek is naar boven gekomen dat zij, zittend op de grond, geboeid door het hoofd zijn geschoten.

Deze moorden worden niet vervolgd, maar de demonstratie zelf wel.

De vijf verdachten worden beschuldigd van het in de brand steken van stukken hout (boomstronken die illegaal van hun jachtgronden werden gehaald – redactie) en het veroorzaken van onrust binnen de gemeenschap.

De strafeis van vijftien jaar geeft, volgens de openbaar aanklager, de ernst van de aanklachten en de impact van de rellen weer. Waarom de moord op hun dorpsgenoten in de doofpot is beland en geen rechtvaardigheid verdient, werd niet gemeld.

Veel steun

De grote aanwezigheid van inheemse supporters bij het gerechtsgebouw toont de solidariteit binnen de gemeenschap en hun steun voor de verdachten.

Tijdens de rechtszitting werd uitvoerig ingegaan op de gebeurtenissen van 2 mei 2023.

Aanklacht

De openbaar aanklager benadrukte de noodzaak van strenge straffen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen en de rechtsorde onder president Santokhi te handhaven.

De verdediging betoogde daarentegen juist dat de verdachten opkwamen voor hun grondrecht, dat (ook) Chan weigert de eerste volkeren van Suriname te erkennen en dat een aantal politie-ambtenaren, werkend onder diezelfde Chan, twee dorspgenoten hebben geëxecuteerd.

De uitkomst van deze rechtszaak zal volgens critici niet alleen bepalend zijn voor de verdachten, maar ook voor de bredere gemeenschap van Pikin Saron en de relatie tussen de inheemse bevolking en de huidige autoriteiten in Paramaribo.

Internationale aandacht

Ook de internationale wereld kijkt argwanend mee, omdat de rechten van onze inheemsen met voeten worden getreden en Suriname het enige land ter wereld is dat haar eigen inheemsevolkeren niet erkend.

Suriname weigert rechten van haar inheemsen te erkennen

Het is volgens de verdediging essentieel dat er naar een rechtvaardige oplossing wordt gestreefd, die de onderliggende problemen van corruptie, fraude en nepotisme binnen de regering aanpakt en bijdraagt aan harmonie en stabiliteit in de gehele betrokken regio.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

15 jaar cel voor een demonstratie, staat dat in verhouding?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!