Commissiestrijd!

Article – Commissiestrijd!

PARAMARIBO, 8 juni 2024 – Commissiestrijd, kent u dat woord? Waarschijnlijk niet, want het is zojuist bedacht op (indirect) aangeven van columniste Sharda Ganga van nieuwsblad de Ware Tijd.

Benoemingen

Zij vroeg zich in haar meest recente schrijfsel af wie er eigenlijk meer commissies had benoemd.

President Bouterse of toch het actuele equivalent onder de naam Santokhi? En of iemand daar ook statistieken van had bijgehouden.

Commissiestrijd!

Vragen, vragen, vragen...
– © de Ware Tijd –

Welnu, deze app heeft zich niet alleen ten doel gesteld al het nieuws uit Suriname in prettig leesbare vorm te ontsluiten (en daarover te discussiëren), maar ook om een uitgebreid archief bij te houden voor dit soort van research toepassingen.

Wie benoemt er meer commissies – Bouterse, of Santokhi?

Het is dus mogelijk om met de druk op een knop (okay, wellicht twee knoppen) statistieken naar boven te halen over elk gewenst onderwerp, waaronder dus "het aantal benoemde commissies per president".

Voordat de cijfers eindelijk worden geopenbaard, een aantal spelregels;

  1. De app houdt alleen nieuwsberichten bij en kan dus enkel tonen hoe vaak er over commissies wordt geschreven. Dit zegt, strikt genomen, niets over het feit of de commissie in kwestie bijvoorbeeld is benoemd, gestopt of verlengt.

  2. De app houdt het nieuws bij sinds 2014 en "mist" dus de eerste vier jaar van Bouterse (2010 – 2014). Tegelijk zit Santokhi er pas vier jaar (2020 – 2024) en is Bouterse (in deze app) van 2014 tot 2020 in het nieuws geweest. Bouterse heeft dus twee jaar meer coverage gehad dan Santokhi.

  3. De jaren 2015 en 2020 waren schakeljaren aangezien in 2015 Bouterse I werd opgevolgd door Bouterse II en in 2020 werd Bouterse II weer opgevolgd door Santokhi I. Deze jaren bevatten daardoor overlappende data van zowel Bouterse (I en II) als Bouterse / Santokhi.

  4. Om beide heren gelijkwaardig (statistisch gezien) te behandelen, is gekozen om voor dit onderzoek de eerste drie (beschikbare) volle jaren van elk presidentschap uit te pluizen. Voor Bouterse is dat 2016 / 2017 en 2018, en voor Santokhi gaat dat over 2021 / 2022 en 2023.

De cijfers

Dat gezegd hebbende, is het nu tijd voor de cijfers.

Wie van de presidenten is (in de eerste drie jaar van zijn presidentschap) het meest in het nieuws geweest wat betreft het onderwerp "commissie"?

Commissiestrijd!

Linkerhoek : the Sheriff!
– uiterst rechts : Baas Bouta! –


Houd de adem in, start onderwijl uw tromgeroffel en kijk aandachtig mee!

Bouterse / commissies

  1. 2016 – 154 vermeldingen in de pers
  2. 2017 – 171 vermeldingen
  3. 2018 – 235 meldingen

In totaal : 560 stuks

Commissiestrijd!

Bouterse, 1e volle jaar
– 154 meldingen –


Santokhi / commissies

  1. 2021 – 302 vermeldingen in de pers
  2. 2022 – 449 vermeldingen
  3. 2023 – 525 meldingen

In totaal : 1.276 stuks

Commissiestrijd!

Santokhi, 1e volle jaar
– 302 meldingen –

De... winnaar?

Zoals gezegd is het een "onderzoek" dat veel open einden kent.

Enerzijds geeft aan dat Santokhi 2x zo vaak in het nieuws is geweest met het onderwerp "commissie" als Bouterse (in de eerste drie volle jaren van het presidentschap).

Waar Bouterse, in zijn eerste volledige jaar, zeker 150 vermeldingen over een commissie wist te genereren, deed Santokhi dat maar liefst ruim 300 maal.

Chan kwam ruim 2x zo vaak in het nieuws met commissies

Tegelijk kan het natuurlijk zijn dat Santokhi 1.000x heeft gezegd "dat commissies totale onzin zijn" en Bouterse 500x heeft gemeld "dat er veel te weinig commissies zijn".

De cijfers zeggen niets over de inhoud van de gevonden resultaten (de semantiek) en enkel iets over het aantal keer dat de Surinaamse pers het een artikel waard vond om over commissies te schrijven ten tijde van president X.


Louter indicatief

Tegelijk is het verschil in vermeldingen zo groot (een verdubbeling van "het aantal commissies" sinds het aantreden van Santokhi), dat het wel indicatief gebruikt kan worden.

Sinds 2020 stijgt de berichtgeving over commissies aantoonbaar

Commissies onder Santokhi zijn blijkbaar een hot topic voor de schrijvende pers en tonen binnen het medialandschap een zeer duidelijk aanwezige stijgende lijn.

Commissiestrijd!

Lies statistics and damned lies
– Commissies sinds 2014 –

O, en voor wie van pure, rauwe en neutrale data houdt;

Sinds 2014 (het moment dat deze app het nieuws bij houdt) is er in totaal 13.043 maal een persbericht over het onderwerp commissie geschreven. Ook wat dat betreft valt er dus een duidelijk stijgende lijn te ontwaren (het lopend jaar 2024 is niet meegenomen in het overzicht).

Bron : Iwan Dompig (Suriname Nieuws) / beeld : Langeman


— UW MENING —

Wilt u meer of minder commissies?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!