Kwinti-strijd tegen mennonieten

Article – Kwinti-strijd tegen mennonieten

PARAMARIBO, 9 juni 2024 – Tijdens een spoedkrutu in Stibula hebben de Kwinti’s, gesteund door de Matawai’s, hun vertrouwen in hoofdkapitein Harold Souvenier volledig opgezegd.

Opgelicht

Souvenier zou zonder medeweten van hun eigen granman Remon Clemens afspraken hebben gemaakt met de mennonieten.

De kapitein is belazerd en misbruikt door de mennonieten

In een brief gedateerd 20 mei 2024 zou Souvenier handtekeningen hebben verzameld van zijn dorp om, tegen een relatief zeer kleine vergoeding, toch de mennonieten in het gebied van de Kwinti’s binnen te halen.

Ryan Clemens, vertegenwoordiger van het Kabinet van de Granman, verklaarde tijdens de krutu dat deze handelingen absoluut niet goed te spreken zijn en niet ondersteund worden door de granman.

De Kwinti's en Matawai bundelen zich tegen de mennonieten

Het financieel bedrag "is leuk voor één persoon, maar weegt niet op tegen het verlies van alle gronden voor de eeuwigheid".

Terra Invest

In de brief van Souvenier staat dat er op 19 mei afspraken zijn gemaakt met Tera Invest (het bedrijf dat namens de mennonieten onderhandeld met de regering en vertegenwoordigers – redactie) om de mennonieten toch in het gebied van de Kwinti’s toe te laten.

Vergoeding

Volgens Clemens is het absurd dat meer dan 35.000 hectare voor nog geen USD 300.000,– beschikbaar is gesteld aan buitenlanders.

Volgens zijn berekeningen zouden de mennonieten uiteindelijk slechts USD 7,– per vierkante meter betalen.

Een perceel in de stad van 350 vierkante meter wordt soms zelfs duurder verkocht.

Clemens
kabinet granman

Er bleek ook een felle woordenwisseling te zijn geweest tussen granman Clemens en kapitein Souvenier.


Verdeel en heers

De granman gaf aan dat de gemeenschap tegen de komst van de mennonieten is.

Met valse beloften zou Souvenier vervolgens onder druk zijn gezet om bij diens granman een handtekening te krijgen (om zo de overeenkomst te kunnen tekenen – redactie).

De mennonieten maken misbruik van gebrek aan kennis

De granman weigerde dit echter pertinent en had snel door dat ze tegen elkaar worden uitgespeeld.

Kwinti-strijd tegen mennonieten

Verschroeide aarde
– for a fistful of dollars –

Behalve dat men nu het vertrouwen in kapitein Souvenier heeft opgezegd, wordt er ook gevraagd om Souvenier vijf jaar op non-actief te zetten en zijn stempel als hoofdkapitein af te pakken.

Santokhi

Tenslotte is er tijdens de krutu overeengekomen dat de Granman een brief richt aan Santokhi om Ruud Souverein (eigenaar Tera Invest – redactie) definitief het land uit te zetten.

Dit omdat hij al jaren zorgt voor ontwrichting, haat en nijd binnen de binnenlandse gemeenschappen (voorheen via een ander, kleinschaliger project – redactie).

De belofte van Santokhi over de mennonieten bleek vals

Santokhi had enkele weken terug beloofd, samen met minister Ramdin, dat de mennonieten al het land uit waren en niet meer welkom – maar dat blijkt dus niet het geval.

Veroordeling

Bijkomend probleem is dat (ook) deze regering op alle mogelijke manieren de rechten van de inheemsen weigert te erkennen.

Suriname is daarmee het enige land ter wereld dat haar eerste volkeren volledig negeert.

Ons land is daar meermaals op aangesproken en zelfs internationaal voor veroordeeld, maar de regering Santokhi lijkt dat voor lief te nemen.

De werkgroep van de Kwinit's en Matawai gaan hun standpunten verwerken in een verslag naar de granman, zodat hij een besluit kan nemen over de toekomst van de kapitein.

Bron : Dian Rahardjo-Widodo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Moet Santokhi ingrijpen en opkomen voor ons land?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!