Tot 2050 geen olie-inkomsten

Article – Tot 2050 geen olie-inkomsten

PARAMARIBO, 9 juni 2024 – De afgelopen week hield Suriname een lokale conferentie over onze toekomstige olie-industrie, of beter gezegd; die van de buitenlandse multinationals op ons grondgebied.

Superlatieven

Superlatieven schoten tijdens die conferentie te kort en de gouden bergen groeiden niet alleen tot in de hemel maar zelfs op de oppervlakte van planeet Mars.

Suriname wordt zo rijk, dat het niet eens te beschrijven valt

Zo beloofde president Santokhi ons "gigantische rijkdommen" en wist de directeur van het failliete Grassalco (die helemaal niets met olie van doen heeft) te vertellen dat "de Surinaamse rijkdom het equivalent van een tsunami aan geld rijkelijk zou overtreffen".

Leugens

De waarheid is echter dat we geen cent aan de olie gaan verdienen, als er ooit al iets mee wordt gedaan.

TotalEnergies : we staan open om er volledig mee te stoppen

Wat opviel was dat alle positieve uitspraken alleen gedaan werden door onze regering en wat vertegenwoordigers op de beurs. De echte belanghebbenden, Apache en TotalEnergies, waren zelf niet aanwezig en hebben (dus) ook niets over onze toekomst gemeld.

Het laatst bekende, officiële, bericht van de multinationals komt van eind 2023 waarbij toen werd gemeld dat "Suriname flink was huiswerk moest doen, om een positieve beslissing (over de olie-activiteiten) tegemoet te kunnen zien".

Dit teken aan de wand werd begin dit jaar opgevolgd toen TotalEnergies meldde "open te staan voor het uitstellen, en zelfs volledig annuleren, van haar activiteiten in Blok 58 (het meest veelbelovende deel met olie – redactie)".

Maar zelfs als – uiterlijk eind dit jaar – men er voor kiest om de olie daadwerkelijk te gaan winnen, is onze toekomst zeer onzeker en weinig positief.

Kruimels

Ten eerste moeten de bedrijven dus binnen nu en zes maanden een keuze maken; een keuze die tot nu toe steeds wordt uitgesteld en naar voren wordt geschoven.

Onze olie-toekomst is tot 2050 gitzwart

Ten tweede krijgt Suriname slechts een klein deel (een percentage, ter grootte van "kruimels" – redactie) van de mogelijke opbrengsten; het grootste deel gaat naar de oliebedrijven zelf.

Tot 2050 geen olie-inkomsten

Surinaamse olie
– Langeman Produkties –

Wanneer die laatste, eind 2024, er voor kiezen om de olie echt te gaan winnen, dan zal dit pas rond 2028 gebeuren. De eerste tastbare "oliedollars" zullen dan ergens tegen 2029 / 2030 ons land bereiken.

Nu al zijn "onze" miljarden tot zeker 2050 verpand

Dat lijkt nog te overzien, al is de vraag hoe we de komende zes jaar zonder enige vorm van inkomsten gaan overleven, maar de waarheid is nog slechter.

Oppenheimer

Onlangs kwam het internationaal gerenommeerde persbureau Reuters namelijk met het bericht dat tot 2050 al onze inkomsten worden geparkeerd op de buitenlandse rekening van schuldeiser Oppenheimer.

De schuldeiser mag tot het jaar 2050 zelf bepalen wat er met "ons" geld gebeurd.

Suriname is tot 2050 onder curatele gesteld

Ook kiezen zij voor ons of het gebruikt moet worden om de nationale schulden af te lossen, of dat we er zelf iets mee mogen doen.

Tot 2050 geen olie-inkomsten

Reuters persbericht
– een heel ander verhaal –

Belangrijk is hierbij om te melden dat (ook) onder Santokhi de schuld met miljoenen US$ is gestegen en er tot op de dag van vandaag nieuwe leningen worden aangegaan.

Er is tot 2050 beslag gelegd op onze toekomstige inkomsten

De meest recente Oppenheimer overeenkomst komt er kortweg op neer dat hun stakeholders (de overige schuldeisers, die zich hebben verenigd – redactie) beslag hebben laten leggen op al onze (toekomstige) inkomsten uit de offshore olie, die eventueel gewonnen zal worden in Block 58.

Overeenkomst

In de overeenkomst is tevens opgenomen dat de volledige inkomsten van onze staat (uit Block 58) direct gestort zullen worden op een buitenlandse rekening van de schuldeisers.

Na aftrek van de overeengekomen aflossing, rente en beheer– en administratieve kosten bepaalt Oppenheimer of het restant overgemaakt mag worden naar Suriname.

Tot 2050 gaat Suriname zelf dus geen cent terug zien van alle olie, maar de gepubliceerde overeenkomst wordt nog veel erger.

Wurgcontract

In de zogenaamde Value Recovering Instrument (VRI) bijlage van de nieuwe overeenkomst is de veelbesproken haircut (korting) omgezet in een nieuwe, aanvullende lening.

Tot 2050 geen olie-inkomsten

Olie-inkomsten?
– gitzwarte toekomst –

De lening omvat een bedrag van ruim US$ 275.000.000,- en dat wordt geleend tegen 9% rente.

Deze lening (plus rente) moeten worden terugbetaald van de eerder genoemde inkomsten uit de olieproductie van Block 58.

Bedongen is dat de nieuwe lening met ruim 30% van die opbrengsten zal worden afbetaald, zelfs al zou Suriname op een andere manier inkomsten weten te krijgen, dan is dat dus verboden "aan te breken".

Ons land moet binnen de nieuwe overeenkomst ruim US$ 675.000.000,- gaan betalen aan de Oppenheimer-schuldeisers.

Tot 2050 betalen we miljarden aan afgesloten leningen

Nog erger is dat men (de schuldeisers) hebben bedongen dat we eerst ook nog ruim US$ 1.000.000.000,- moeten betalen voor de eerste, aanvankelijke lening bij Oppenheimer.


Liegende aap

Wanneer de regering nu roept dat "onze rijkdom die van een tsunami aan winst gaat overtreffen", liegt ze dus aantoonbaar.

Tot 2050 geen olie-inkomsten

Reuters persbericht
– rauwe cijfers en contracten –

Tot zeker 2050 zien we er geen cent van terug en als men er voor kiest om geen olie te gaan winnen, zijn we helemaal in de liegende aap gelogeerd.

Bron : Ronny Sawirjo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Was u op de hoogte van deze overeenkomst?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!