Olie : zeer hoog opgeleide Surinamers nodig

Article – Olie : zeer hoog opgeleide Surinamers nodig

PARAMARIBO, 9 juni 2024 – Thomas Bates, voorzitter van Vantage Drilling International Dubai, zou "zeer diep onder de indruk zijn" van de onlangs gehouden olieconferentie in ons land.

Investeringen

Tijdens zijn toespraak op vrijdag benadrukte hij dat hij nog nooit zo'n sterke betrokkenheid van Surinaamse belanghebbenden had gezien.

Bates voorspelt, dat als onze regering de afgelopen jaren inderdaad de juiste stappen heeft ondernomen, Suriname theoretisch een macro-economische groei kan verwachten.

Als Suriname hard heeft gewerkt, kan winst gemaakt worden

Zelf schat hij "de winst" op zeker vele miljoenen US$ voor de komende 25 jaar, mits we de juiste investeringen gaan doen (en hebben gedaan – redactie) in onze olie-exploratie.

Groene energie

Bates benadrukte echter ook het belang van groene hydro-energie en andere hernieuwbare energievormen, aangezien olie uiteindelijk ten dode is opgeschreven.

Met de wereldwijde, zeer snelle verschuiving naar groene energie, voorspelt hij dat de interesse in deze energiebronnen tegen 2050 zal verdubbelen. Dat is exact het jaar dat ons land, naar schatting, uit de schulden is geraakt.

Tot 2050 betalen we van de olie vooral onze schulden af

Naast olie en gas, moeten we dus ook flink gaan investeren in hydro-, nucleaire energie en koolwaterstof om na 2050 niet weer zonder inkomsten te zitten.


Toeristische groei

Bates wees expliciet op het belang van zeer hoge opleidingen en goede ontwikkeling van expertise om het eventueel aanwezige potentieel in Suriname te benutten.

Olie : zeer hoog opgeleide Surinamers nodig

Arbeiders gezocht
– vooral hoogopgeleid –

Volgens Bates creëert elk olie-exploratie platform direct 250 banen. Als Blok 58 ooit actief wordt, zou er dus plaats zijn voor 250 extreem hoog opgeleide Surinamers.

Binnen enkele jaren moeten mensen hoog opgeleid worden

Denk hierbij aan zeer gespecialiseerde helikopterpiloten tot technische uiterst geavanceerde functies op het exploratieplatform zelf.

De economische voordelen kunnen zich ook uitstrekken tot toerisme, met miljoenen Amerikaanse dollars die onze economie zouden binnenstromen. Bates vertelde er overigens niet bij waarom toeristen interesse zouden hebben in ons binnenland, als we milievervuilende olie-activiteiten op zee gaan ontplooien.

Korte termijn

Bates onderstreepte tenslotte dat, als wij niet binnen twee jaar alle professionals kunnen leveren, deze gehaald moeten worden uit landen als Indonesië, Nederland en de Verenigde Staten.

Als de regering geen maatregelen neemt, wijkt men uit

De regering Santokhi heeft dus nog zeer veel werk te verzetten tot de verkiezingen in 2025, willen we rond 2027 klaar zijn voor de oil boost.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Gaan we die specialisten tijdig kunnen leveren?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!