🧪 Dondervogel krijgt gezicht

Article – 🧪 Dondervogel krijgt gezicht

PARAMARIBO, 9 juni 2024 – Wetenschappers uit Australië zijn erg opgetogen nu ze na ruim 125 jaar hebben ontdekt hoe de kop van de reusachtige dondervogel eruitzag.

Grote gans

Wat blijkt? Deze prehistorische vogel lijkt wel een beetje op een hele grote gans.

Dondervogel

In 1896 vonden onderzoekers voor het eerst de resten van de dondervogel, die technisch gezien de Genyornis newtoni heet.

Deze vogel leefde ongeveer 45.000 jaar geleden in Australië, was wel tot 2,5 meter hoog en woog zo’n 230 kilo.

Maar hoe zijn kop eruitzag, bleef lang een raadsel.

Een recente ontdekking biedt echter meer inzicht in het uiterlijk van de vogel. Men heeft namelijk een goed bewaard gebleven schedel gevonden.


Bijzondere schedel

Wetenschappers ontdekten de schedel bij een drooggevallen zoutmeer in Zuid-Australië, samen met een bijna compleet skelet van de Genyornis newtoni.

De dondervogel leek op een gigantische gans en papegaai

Hierdoor weten ze zeker dat het om een dondervogel gaat. Wat heel opvallend is aan deze schedel, is dat hij anders is dan die van vogels die zelf weer familie zijn van de dondervogel.

Genyornis newtoni had een lange en beweeglijke bovenkaak, zoals een papegaai, maar deze kaak lijkt ook wel weer op die van een gans.

🧪 Dondervogel krijgt gezicht

De dondervogel
– impressie Langeman –

De schedel laat zien dat de dondervogel veel tijd doorbracht in en bij het water. De schedel heeft namelijk aantoonbare aanpassingen die voorkomen dat er water in zijn oren en keel komt als hij onder water gaat.

Uitgestorven

Dit betekent dat de dondervogel waarschijnlijk een waterliefhebber was. Helaas kan dit ook verklaren waarom hij is uitgestorven.

Veel zoetwatermeren in Zuid-Australië veranderden in zoutwatermeren, wat niet goed is afgelopen voor deze gigantische, gansachtige vogel.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat zou u doen bij een ontmoeting met dit dier?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!