IMF kritisch over ontwikkelingen

Article – IMF kritisch over ontwikkelingen

PARAMARIBO, 11 juni 2024 – Ondanks dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de zesde evaluatie (de goedkeuring tot het aangaan van meer leningen – redactie) in principe heeft goedgekeurd, blijven ze kritisch over onze voortgang, inzet en ontwikkeling.

Meer leningen

Suriname heeft nog steeds zeer veel punten die voor het einde van deze maand in orde moeten zijn, meldt Karel Eckhorst.

Chan hoopt ook tussen 2025 en 2030 meer te mogen lenen

Eckhorst, hoofdonderhandelaar namens Suriname bij het IMF, benadrukt dat dit een van de moeilijkste beoordelingen voor Suriname was.

Ons land loopt op bijna alle punten achter, heeft veel targets niet gehaald en voor de lange termijn (de periode na 2025, als het IMF programma stopt – redactie) lijkt zelfs helemaal niets gedaan.

De regering hoopt dat er rond 2030 geld binnenkomt uit de olie-industrie en wil de jaren tot dat moment "opvullen" met nog meer leningen.

Dat laatste zou gerealiseerd moeten worden dankzij een verlenging van het eerste (huidige) IMF programma.

De regering heeft haar beloofde doelen dus niet gehaald, wat correctieve maatregelen noodzakelijk maakt.

Maatregelen

Een van deze "strafmaatregelen" is het verminderen van subsidies, vooral op elektriciteit.

Er zijn stappen ondernomen om de stroomtarieven marktconform te maken en de subsidie van SRD 4.5 miljard terug te brengen naar SRD 2.5 miljard.

Door het slechte beleid moet er nog meer bezuinigd worden

Echter, de uitvoering hiervan blijft achter, aldus Eckhorst, waardoor de regering jaarlijks SRD 2 miljard laat verdampen.

De betalingen voor olie (voor thermische energie) van EBS aan Staatsolie worden onder druk van het IMF nu ook verder afgebouwd. Het gevolg hiervan is dat de staat aan de ene kant minder uitgeeft, maar dat energie wel duurder wordt en EBS er zelfs failliet aan kan gaan.


Gebrekkige transparantie

Het IMF volgt verder met argusogen de aanpassing en goedkeuring van de "anti-nepotisme" aanbestedingswet in de Nationale Assemblee.

Corruptie en witwassen blijven, transparantie neemt af

Deze wet moet meer transparantie en een overzichtelijker aanbestedingsproces bieden, waarbij friends and family minder kans zouden maken.

Daarnaast moet Suriname voldoen aan het anti-corruptieverdrag dat eind 2022 al werd getekend.

IMF kritisch over ontwikkelingen

Dure auto's
– kapotte woningen –

In september volgt er dan een nieuwe toetsmoment voor de registratie en vastlegging van inkomens van gezagsdragers en andere politieke functionarissen.

Santokhi heeft al aangegeven bijna niets van waarde te bezitten en Brunswijk zou zijn bedrijven hebben overgedragen aan zijn kinderen.

Geen inkomsten

De regering moet ook werken aan het verhogen van haar inkomsten die momenteel dramatisch zijn gesteld.

Enorme verliezen

De minister van Financiën en Planning heeft onder druk van het IMF moeten toegeven dat de overheid slechts een deel van de beoogde SRD 1 miljard aan inkomsten binnenhaalt.

Dat bedrag is veel en veel te laag om haar eigen uitgaven en dus kosten te dekken.

Ondanks dat de regering dus minder uitgeeft aan subsidies, lukt het haar niet iets te verdienen of de begroting sluitend te krijgen.

Er is geld voor dure auto's, maar niet voor arme mensen

Het grootste probleem is dat de staat zelf niets van waarde produceert en alle staatsbedrijven (op Staatsolie na) verliesgevend zijn geworden de laatste jaren.

Waarschuwing

Eckhorst waarschuwt dat alleen snijden in de uitgaven zonder de inkomsten te verhogen tot een scheef programma leidt.

"Er moet veel meer inspanning worden gepleegd," aldus Eckhorst.

Er wordt aan alle kanten bezuinigd, maar niet geïnvesteerd

Als je alleen maar snijdt in je uitgaven en verder niets verdient, dan hol je jezelf van binnen uit. Dat kan op termijn het faillissement van Suriname betekenen, aangezien het sociale stelsel sinds 2020 sterk is afgebouwd, maar er tegelijk niets positiefs tegenover is komen te staan.

Zoals de situatie nu is, nemen de schulden (bij het IMF) elke drie maanden met vele miljoenen toe, terwijl het geleende geld verdampt en niet effectief benut wordt.

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Deelt u de kritiek van het IMF?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!