Bahamas : schuldoverleg

Article – Bahamas : schuldoverleg

PARAMARIBO, 12 juni 2024 – President Chandrikapersad Santokhi is voor een verblijf van ruim een week aangekomen in Nassau / Bahamas.

Afrika

Op de Bahamas wordt momenteel de derde African – Caribbean conferentie georganiseerd die twee volle dagen zal duren.

Bij aankomst op 11 juni werd Chan met grootste, militaire eer ontvangen en onder zware bewaking naar zijn hotel begeleid.

Het belangrijkste agendapunt bleken onze schulden te zijn

Tijdens zijn bezoek had de president direct een belangrijk overleg met professor Benedict Oramah, de Nigeriaanse president-directeur van de Afrexim Bank (de Nigeriaanse organisator van het evenement – redactie).

Chan en de directeur bespraken onder andere de vermeende interesse van de Afrikaanse bank in de Surinaamse olie– en toerismesector.

Schuld

Het belangrijkste punt op de agenda was echter het verder uitstellen van al onze schulden en de bijbehorende herfinanciering hiervan.

Ook de Afrexim Bank heeft belangen uitstaan wat betreft onze schuld en daarvan is nog niets terugbetaald.

Volgens het persbericht van de Communicatiedienst Suriname hebben de gesprekken zich – naast het schuldoverleg – ook gericht op de mogelijke inventarisatie van eventuele projecten.

Nigeria zou interesse hebben in onze olie en toerisme

Welke projecten dat exact zijn, wat de inventarisatie inhoudt en op basis waarvan deze worden ingedeeld, is niet bekend gemaakt. Wel heeft de Afrexim Bank beloofd een investeringsmissie naar Suriname te sturen.

De African Export-Import Bank (Afrexim Bank) is een Nigeriaanse bank, opgericht in 1993.

Schuldenlast

Het heikele punt van de enorme schuldenlast (van Suriname – redactie) bleef echter in elk onderwerp terugkomen en daar wil de bank graag helderheid over hebben.

Gedurende de komende weken zullen er daarom vernieuwde technische besprekingen plaatsvinden over de herfinanciering van de schuld.

Onze schuldaflossing moet nog langer worden uitgesteld

Het doel is om de bestaande schulden tegen (relatief) gunstigere voorwaarden te herstructureren, wat meer fiscale ruimte moet creëren voor de Surinaamse regering.

Bahamas : schuldoverleg

Schuldoverleg op de Bahamas
– Bij een Nigeriaanse bank –

Nadeel is wel dat er onder de streep veel meer moet worden afgelost, aangezien de aflossing al jaren niet is gedaan en nu over een langere periode wordt uitgesmeerd.

Op korte termijn betalen we dus minder, maar onder de streep uiteindelijk veel meer.

Investeringen

President Santokhi herhaalde zijn mantra dat Suriname open staat voor investeerders en zeer aantrekkelijk is om in te investeren.

Chan gaf aan dat hij heeft gezorgd voor "macro-economische stabilisatie" van ons land en dat de volgende stap er aan zit te komen.

Hij wil zich nu richten op grote investeringen in de productiesector en het aantrekken van nog meer internationaal kapitaal. De samenwerking met Afrika (de achtergrond van de conferentie is volledig Afrikaans georiënteerd – redactie) moet ons land daarbij vooruit helpen.

Afreximbank

De African Export-Import Bank, ook wel Afreximbank of Banque Africaine d'Import-Export genoemd, is een Afrikaanse financiële instelling die in 1993 werd opgericht.

Het werd officieel gelanceerd tijdens de eerste algemene vergadering van aandeelhouders in Abuja, Nigeria, in oktober 1993.

De Afreximbank is een financiële dienstverlener voor Afrikaanse overheden en particuliere bedrijven ter ondersteuning van de Afrikaanse en Caribische handel.

Tijdens de conferentie zullen er tenslotte ook nog discussies plaatsvinden over een handelsverdrag tussen Afrika en Suriname (via de Caricom-landen), wat de export van "onze producten" naar Afrika moet bevorden (en tegelijk de import van Afrikaanse producten richting Suriname – redactie).

Suriname zou meer producten gaan exporteren naar Afrika

Welke producten dat zouden moeten zijn en tegen welke voorwaarden de export plaats zou moeten vinden, werd in het persbericht overigens niet vermeld.

Bron : Ronny Sawirjo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Is het almaar uitstellen van onze schuld de beste optie?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!