Stijgende chaos bij SLM

Article – Stijgende chaos bij SLM

PARAMARIBO, 12 juni 2024 – De chaos binnen de SLM lijkt met de dag erger te worden, niet alleen wat vertragingen betreft maar nu ook bij het inzetten van de vliegtuigen zelf.

Verliesgevend

Dat de SLM uren, of zelfs een dag, vertraging heeft is al geen nieuws meer. Maar dat de nationale carrier maar liefst zeven verschillende vliegtuigen heeft ingezet in ongeveer twee maanden tijd, is meer dan opvallend.

In twee maanden tijd zijn er zeven types vliegtuigen ingezet

Met de komende vakantieperiode in Europa biedt dat weinig hoop voor de toekomst. Het afsluiten van al die contracten bij even zo veel bedrijven is in de praktijk zeer verliesgevend.

Desastreus

Momenteel zet de SLM alweer toestel nummer zeven in voor de trans-Atlantische vlucht, een Airbus A340-300 van de Duitse luchtvaartmaatschappij Universal Sky Carrier.

Het toestel voert de vlucht uit van Schiphol naar Paramaribo en wordt donderdag terug in Nederland verwacht. Net als de overige vliegtuigen huurt de SLM ook dit toestel inclusief bemanning, wat veel extra kosten met zich meeneemt (de zogenaamde wetlease – redactie).

Leasen

Sinds het leasecontract van de "eigen" (geleende) A340-300 van SLM drie maanden geleden afliep, maakt SLM nu voortdurend gebruik van verschillende types vliegtuigen.

In deze periode zijn maar liefst zeven verschillende soorten vliegtuigen ingezet, met telkens een andere bemanning en bijbehorend contract.

Hoewel het voor fans van vliegtuigen interessant is om elke week weer een ander toestel te zien, is deze situatie commercieel gezien desastreus.

Drijfzand

Het voortdurend wisselen van toestellen wijst op onderliggende chaos binnen SLM waarbij op elke vlucht meer geld wordt uitgegeven dan er binnenkomt.

Per vlucht gaat er straks meer uit dan er nog binnenkomt

Tegelijk wijst het erop dat andere luchtvaartmaatschappijen terughoudend zijn om vliegtuigen aan SLM te verhuren, wat op zijn beurt weer leidt tot hogere kosten en logistieke problemen.

De gehele aanpak vanuit de SLM blijkt tot op de dag van vandaag een zeer verliesgevende manier van opereren. De hoop op stabiliteit en kostenbesparing voor de toekomst lijkt hiermee dus vooral op drijfzand gebaseerd.


Ouder toestel

Deze week is het dus de beurt aan alweer een nieuw toestel, een A340-300 van Universal Sky Carrier.

Dit bijna twintig jaar oude toestel vloog voorheen voor Zuid-Afrika. De A340 heeft overigens nog steeds het originele interieur van South African Airways.

Het gevoel van thuiskomen blijft voor veel SuriNeds uit

Het "gevoel van thuiskomen" zal voor de Surinaamse reiziger dus ook met deze nieuwste "aanwinst" nog wel even op zich laten wachten.

Bron : luchtvaartnieuws.nl / Shanti Biharie (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Wat zijn uw ervaringen met de SLM?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!