Protest EBS met geweld onderdrukt

Article – Protest EBS met geweld onderdrukt

PARAMARIBO, 12 juni 2024 – Medewerkers van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) protesteerden gisteren vreedzaam voor de deur van het EBS-centrum aan de Saramaccastraat.

Zwaarbewapend

De gewapende politie trad echter direct hard en met veel machtsvertoon op, maar dit was volgens de organisator van het rustige protest helemaal niet nodig.

'De regering is met dit machtsvertoon uit op intimidatie'

"Zwaarbewapende agenten met automatische geweren, zwarte baretten en kogelvrije vesten behandelden ons alsof we criminelen zijn," aldus een van de medewerkers.

De situatie dreigde zelfs te escaleren toen het de politie was die de medewerkers met geweld tegen de poort van EBS duwde.

De werknemers moesten zelfs de agressieve politie kalmeren

Het ongecontroleerd optreden van de "gespecialiseerde" agenten (het ging niet om reguliere manschappen – redactie) ging met zoveel kracht en geweld gepaard, dat de deur van EBS het begaf en er zelfs een gewonde te betreuren viel.

Dankzij snel, effectief en professioneel optreden van enkele bondgenoten wisten zij de politie te kalmeren, waarna de situatie weer overzichtelijk werd.

De leden van de bond OWOS besloten vanwege het toegepaste geweld en de intimidatie terug te keren naar hun gebouw om verder te vergaderen.

De EBS-medewerkers zijn al meer dan 12 jaar zonder enige vorm van loonsverhoging. Tot overmaat van ramp is hun bondsvoorzitter ook nog eens de laan uit gestuurd, omdat hij een grove vorm van corruptie binnen de top had onthuld.

Leo Brunswijk

Toen directeur Leo Brunswijk aanvankelijk bij EBS aantrad, beloofde hij zowel de lage lonen als fraude aan te pakken, maar volgens de werknemers is er nog niets veranderd.

Gesprekken over loonsverhoging lopen vast, omdat de directie van EBS weigert te praten in aanwezigheid van de recent ontslagen Marciano Hellings. Volgens hun bepaalt Leo (Brunswijk – redactie) alles en is hij de enige die wat te zeggen heeft binnen EBS.


Ontslag en vakbondsrecht

Het ontslag van Hellings, dat volgens het ministerie van Arbeid onterecht is, wordt nu ook buiten de bond aangevochten.

Alhoewel het ministerie dus erkent dat de hele procedure fout is ingezet, weigert de regering actie te ondernemen. Volgens insiders zou president Chandrika bang zijn voor (de reactie van) vicepresident Brunswijk (de broer van Leo – redactie) en het daarom op zijn beloop laten.

'De president kijkt weg uit angst voor de vicepresident'

De Unie van Assertieve Vakbonden (UvAV) heeft in een brief aan de president gevraagd of hij, namens de regering, snel met een oplossing kan komen. Tot op heden is de brief nooit beantwoord en wil Santokhi ook in het openbaar hier niet op reageren.

Ramdin

De UvAV bekritiseert niet alleen het wegkijken van Chan, maar zeker ook het gedrag van directeur Leo Brunswijk, dat zij "puur dictatoriaal" noemen.

Zelfs minister Albert Ramdin van BIBIS is gevraagd te bemiddelen tussen de partijen, maar die zit momenteel voor een week op de Bahamas en vliegt daarna direct weer door naar Zwitserland.

Ramdin is gevraagd, maar de komende weken nog op reis

Tegelijk heeft Leo Brunswijk (de EBS-directeur) al aangegeven met "niemand te praten", wat volgens de UvAV gezien kan worden als "oorlogstaal van de ABOP richting de VHP".

Bron : Anil Gajadien (Suriname Nieuws) / beeld (impressie) Langeman


— UW MENING —

Zou een vreedzaam protest gewoon toegestaan moeten zijn?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!