Suriname weert Elon Musk

Article – Suriname weert Elon Musk

PARAMARIBO, 13 juni 2024 – Alhoewel TeleSur zich sinds (ongeveer) 2010 nadrukkelijk presenteert als "Surinaams product" is haar beleid niet altijd in het voordeel van datzelfde Surinaamse volk.

Monopolie

Jarenlang had TeleSur het rijk alleen in ons land, maar 15 jaar geleden kwam daar verandering in.

Parbonet, Uniqua en Digicel probeerden toen de markt open te breken en de TAS / TeleSur deden er tegelijkertijd alles aan om hun tegen te werken.

Soms zelfs op de meest smerige en schandalige manieren nu niet meer toegestaan zouden zijn... dachten we.

De TAS weigerde voortdurend samen te werken met anderen

Het belangrijkste wapen in die tijd was de zogeheten interoperabiliteit. Een mooi woord dat feitelijk gewoon "samenwerking" betekent; niets iets waar wij Surinamers ruimtelijk om bekend staat.

Interoperabiliteit

Producten, systemen of organisaties zijn interoperabel als ze zonder beperkingen samen kunnen werken.

De term wordt vaak gebruikt in de IT (daar ook wel compatibiliteit genoemd), bij de spoorwegen, de medische sector en diverse communicatiesystemen.

Ook speelt dit begrip bij overheidsorganisaties als er sprake is van onderlinge samenwerking en bij samenwerking met het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en burgers.

Wikipedia
de vrije encyclopedie

Zo konden TeleSur gebruikers niet bellen met Digicel klanten en kwamen Sms'jes van Uniqua telefoons niet aan bij die van TeleSur. Het bedrijf deed er echt alles aan om de concurrenten vooraf en vroegtijdig te te slopen en geen kans te geven.

Na lang gesteggel – en de moderne visie van toenmalig directeur Currie – werd TeleSur alsnog verplicht overstag te gaan, maar voor Parbonet en Uniqua was dat feitelijk al te laat.

Parbonet, Uniqua en Digicel werden non-stop aangevallen

De jarenlange tegenwerking, talloze juridische aanklachten en het publiekelijk besmeuren met ontlasting vanuit TeleSur hadden hun vernietigende werk gedaan. De enige die feitelijk overeind wist te blijven was Digicel, voornamelijk omdat zij zeer professioneel en internationaal geleid werden vanuit hun homebase, Jamaïca.

Elon Musk

Na het moddergevecht van TeleSur werd het rustiger op onze telecommarkt, stegen de prijzen elk jaar en gingen service en snelheid niet hand in hand.

Tot vorig jaar, toen het Starlink satellietnetwerk van Elon Musk (letterlijk) werd gelanceerd en Musk ook graag Suriname van zijn moderne technieken gebruik wilde laten maken.

Voor US$ 25,– per maand zou je bloedsnel internet hebben

Met behulp van zijn satellieten zou iedereen in Suriname snel, stabiel en voor US$ 95,- per maand relatief gezien zelfs betaalbaar internet moeten hebben.

Een vergelijkbaar internetabonnement zou bij Digicel iets van US$ 30,- kosten waar Telesur al snel US$ 65,- vraagt.


Relatief betaalbaar

Het grote verschil met Starlink is echter dat het volledig draadloos is, het gaat immers via 'de satelliet' en heeft geen ondergrondse kabels nodig.

Abonnement delen

Het is dus vrij eenvoudig om een enkel abonnement te delen met meerdere mensen in de buurt, vrienden elders of zelfs afgelegen dorpen in het oerwoud.

Zou je die US$ 95,– dan betalen met vier andere mensen dan heb je voor US$ 25,– bloedsnel internet van de hoogste kwaliteit en de beste snelheid.

TeleSur weet dat ook en dus heeft zij, via haar invloed als Staatsbedrijf bij onze TAS, het Musk op alle mogelijke fronten verboden zijn producten aan te bieden in Suriname.

Persbericht

De Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) heeft de afgelopen periode kennis genomen dat STARLINK, een satelliet gebaseerde internetconstellatie van SpaceX, operationeel is in Suriname, diensten aanbiedt.

De TAS wenst hierbij aan te geven dat zij:

Met het bovenstaande is duidelijk dat wederverkopers van Starlink illegaal bezig zijn. Er kunnen hieraan ernstige wettelijke en financiële sancties worden gekoppeld.

Suriname verbiedt het Musk zijn internet hier aan te bieden

Ook gebruikers van internetdiensten van Starlink maken zich schuldig aan illegaliteit.

De Telecommunicatie Autoriteit Suriname / oktober 2023

Suriname weert Elon Musk

Persbericht TAS
– Starlink / oktober 2023 –


ICT kapot gemaakt

Starlink heeft zich na een juridische strijd inmiddels terug getrokken uit de Surinaamse markt.

Ze waren de tegenwerking vanuit onze regering zat en zagen na 2020 geen kansen meer om ons land op ICT gebied in hoog tempo verder te ontwikkelen.

De huidige regering werkte Musk op alle manieren tegen

Starlink (het bedrijf van Musk achter de internetverbinding) betreurt het dat ons land geen concurrentie toestaat en de mensen in het achterland nu veroordeelt zijn tot geen, of zeer slecht en onbetaalbaar internet.

Voor wie deze ontwikkeling (eind vorig jaar) gemist heeft, is in de app ook een aanvullende artikel geplaatst uit die tijd.

Bron : TAS / TeleSur / Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Had u gebruik willen maken van de diensten van Musk?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!