Monetaire reserves stijgen

Article – Monetaire reserves stijgen

PARAMARIBO, 14 juni 2024 – Dankzij een hele reeks aan nieuwe leningen zit er sinds 2020 zit weer een stijgende lijn in de monetaire reserves van Suriname.

Leningen

Waar de "schatkist" tijdens de machtsoverdracht in 2020 nog maar US$ 350.000.000,- bevatte, is deze –
grotendeels vanwege de leningen van (vooral) het IMF – met bijna een miljard gestegen.

Hoefdraad liet 'slechts' US$ 350.000.000,– achter in 2020

Tegelijk kan dus ook gesteld worden dat de schuld net zo veel is toegenomen, aangezien de groei van ons vermogen niet door productie, maar door leningen is bewerkstelligd.

Bouterse

De regering Bouterse II liet ongeveer US$ 350 miljoen achter voor Santokhi, wat minder was dan de vastgestelde eis van US$ 600 miljoen.

Doordat het (ook) de nieuwe regering gelukt is toch flink bij te lenen, is de nationale reserve met miljoenen aan US$ gestegen.

Het nieuw verkregen bedrag moet overigens wel terugbetaald worden, aangezien het uiteindelijk via leningconstructies tot stand is gekomen.


US$ 1,3 miljard

De monetaire reserves bedragen dus sinds (begin) 2024 meer dan US$ 1,3 miljard.

Dit blijkt uit de meest recente gegevens van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), enkele weken geleden gepubliceerd.

Het bedrag van de reserves ligt momenteel ruim boven het kritieke punt van eerder vernoemde US$ 600 miljoen.

Door het aangaan van extra schuld komt er nu geld binnen

Dit punt werd eerder vastgesteld door voormalig minister van Financiën en ex-gouverneur van de Centrale Bank, Gillmore Hoefdraad. Hij eiste meer stabiliteit voor ons land en heeft daarop dat 'plafond' ingesteld waaraan elke regering zou moeten voldoen.

Alhoewel het zijn eigen idee was, daalde onder zijn beleid de reserves dus tot ongeveer US$ 350 miljoen (waarna de regering Santokhi het over nam – redactie).

Schuld

De belangrijkste redenen voor de huidige (hoge) reserves is dat de schulden ook flink zijn gestegen sinds 2020.

Dankzij de financiële injecties van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mag ons land weer veel meer lenen dan we verdienen en dat valt terug te zien in de boekhouding.

Het IMF heeft de recente koersmanipulaties verboden

Ook heeft het IMF onze Centrale Bank verboden nog in te grijpen op de valutamarkt, waardoor manipulatie van de voorraad lastiger is geworden (zoals de beruchte OMO's – redactie).

In het verleden werd er dagelijks door de regering Santokhi tot bijna US$ 1.000.000,– per dag "geïntervenieerd" om zo de valutamarkt kunstmatig te stabiliseren.

Wisselkoers

Suriname heeft met het IMF afgesproken dat valuta-interventies geen standaard instrument meer mag zijn van monetair beleid, er is sinds 2020 feitelijk veel monetair gefinancierd waardoor alles er rooskleuriger uitzag dan het was.

Monetaire reserves stijgen

Let op : geld lenen kost geld
– Langeman Produkties –

Hierdoor worden de wisselkoersen sinds een tijd bepaald door vraag en aanbod. Dit heeft geleid tot een huidige koers van 32 SRD voor een US$ en ongeveer 35 SRD voor de euro.

Stabiel

Uit de analyse van de laatste cijfers blijkt dat de deviezenreserves stabiel zijn. Het overgrote deel van deze reserves komt door nieuwe leningen, schulden en genoemde IMF-injecties.

Dankzij de vele leningen kunnen we meer uitgaven dekken

Vanwege de hoge internationale reserves heeft Suriname nu niet alleen meer schuld, maar ook een importdekking van 7,4 maanden.

De dekking moet dan wel betaald worden uit geleend geld, dat uiteindelijk weer terugbetaald moet worden; het is immers niet "ons" geld.

Bron : Parbode (preview) / Ronny Sawirjo (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Lenen om meer reserves te hebben, wat vindt u daarvan?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!