Binnenland wordt verwaarloosd

Article – Binnenland wordt verwaarloosd

PARAMARIBO, 15 juni 2024 – De situatie van zowel medische voorzieningen, het onderwijs en de schoollokalen in ons binnenland wordt met de dag ernstiger.

Geldgebrek

Medische hulp is nauwelijks meer voorhanden en veel scholen verkeren in een mensonterende staat, met klaslokalen zo erbarmelijk dat zij nauwelijks geschikt zijn voor onderwijs.

Geen onderhoud

De plafonds van sommige scholen dreigt in te storten, wat een constante bedreiging vormt voor de veiligheid van leerlingen en leerkrachten.

De sanitaire voorzieningen zijn daarbij meestal ook in zeer slechte staat, met toiletten die na "gebruik" smerig en onbruikbaar blijven vanwege lekkage en wateroverlast.

Tot overmaat van ramp ontvangen veel docenten al lange tijd geen salaris meer en betaalt de regering de huur voor hun docentenwoningen niet (wat in de contracten wel was overeengekomen – redactie).


Basisvoorzieningen

Het gebrek aan medische zorg, educatie, schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen maakt de situatie in het binnenland nog erger.

Medische zorg, educatie en meer storten steeds verder in

Veel kinderen voelen zich hierdoor ontmoedigd om naar school te gaan, wat hun kansen op goed onderwijs beperkt. Op termijn zal deze hele groep en generatie buiten de boot kunnen vallen en daardoor geen plek op de arbeidsmarkt weten te veroveren.

Binnenland wordt verwaarloosd

Verwaarloosd binnenland
– Langeman Produkties –

Ook de woningen (die eigendom zijn van de staat – redactie) van de leerkrachten zijn vaak verwaarloosd. De huizen lekken aan alle kanten, hebben veelal kapotte muren en worden niet tot nauwelijks nog onderhouden.

Motivatie

Dit heeft niet alleen invloed op het welzijn van de leerkrachten, maar ook op hun motivatie en het vermogen om goed les te geven.

Door het gebrek aan interesse vanuit het ministerie (van onderwijs – redactie) voor ons binnenland, dreigt het gebied en haar Surinaamse bevolking steeds verder achterop te raken.

Het is volgens deskundigen in het educatie veld belangrijk dat de overheid en betrokken instanties snel ingrijpen om deze situatie te verbeteren.

Investeringen in de schoolinfrastructuur en de woningen van leerkrachten zijn volgens de stakeholders noodzakelijk om een veilige en stimulerende leeromgeving te creëren.

Een grote groep kinderen zal straks geen werk gaan vinden

Als dat niet gebeurt dreigt een hele generatie aan potentiële studenten en werknemers verloren te gaan, met alle gevolgen voor de ontwikkeling van ons land op de (middel)lange termijn.


Politiek en toerisme

De ministeries van Onderwijs en Gezondheidszorg hebben sinds hun aantreden weinig aandacht besteed aan de mensen in het oerwoud.

Critici zijn bang dat dit is, omdat daar politiek gezien voor hun niet veel winst valt te behalen.

Zowel de mensen als ons toerisme lijden onder de aanpak

Los van de betreurenswaardige situatie voor de Surinamers in het gebied, is het ook "slechte reclame" voor ons binnenland. De weinige toeristen die ons land rijk is gaan meestal naar het oerwoud en treffen daar vervolgens een weinig menswaardige situatie aan.

Het feit dat de regering geen zorg draagt voor de schoonheid van ons eigen achterland zal een grote stempel drukken op de buitenlandse ervaringen en verhalen.

Bron : Ronny Sawirjo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zou elk Surinaams kind dezelfde rechten moeten hebben?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!