⌛ 2000 jaar oude wijn

Article – ⌛ 2000 jaar oude wijn

PARAMARIBO, 18 juni 2024 – In een 2000 jaar oud Romeins graf in het Spaanse dorp Carmona is een unieke vondst gedaan: de oudste en zowel vloeibare als drinkbare wijn ooit.

Witte wijn

Deze wijn werd ontdekt in een goed bewaarde urn samen met de crematieresten van een Romeinse man, in een zeer oude tombe.

De wijn was gemixed met de resten van een dode Romein...

De wijn, een lokale, sherry-achtige variant, heeft een roodbruine kleur gekregen door chemische reacties die over de eeuwen heen zijn gebeurd.

Witte wijn

Wetenschappers van de Universiteit van Córdoba hebben de wijn geanalyseerd en vastgesteld dat het ooit een reguliere witte wijn was.

Dit komt overeen met oude mozaïeken in de regio die mensen laten zien die witte druiven persen.

De ontdekking werd toevallig gedaan toen een familie werkzaamheden uitvoerde aan hun huis en per ongeluk een verzonken graftombe vond.

Grafkamer

De grafkamer bevatte meerdere urnen, elk met crematieresten van een individu. Twee van de urnen droegen zelfs de namen van de overledenen: Hispanae en Senicio.

⌛ 2000 jaar oude wijn

Tombe met oude wijn
– Langeman Produkties –

Een van de urnen bevatte niet alleen botresten, maar ook vijf liter wijn en een gouden ring met een afbeelding van de Romeinse god Janus.

Dit was een grote verrassing voor de archeologen, die niet hadden verwacht vloeistof in de urn te vinden.

Onderzoek nodig

Het team van José Rafael Ruiz Arrebola, een organisch chemicus, ontdekte dat de wijn nog steeds chemicaliën bevatte die kenmerkend zijn voor moderne wijnen.

Dit bevestigde dat de vloeistof inderdaad wijn was en niet door condensatie of overstroming was ontstaan.

Techniek

De technieken die gebruikt werden om deze oude wijn te analyseren, kunnen ook andere onderzoekers helpen bij het bestuderen van oude voedingsmiddelen en dranken.

Voor Ruiz Arrebola en zijn team was dit een spannende ontdekking die hun passie voor archeologische chemie verder aanwakkerde.

Hoewel de wijn niet giftig is, was het team toch terughoudend om het te proeven.

De wijn heeft namelijk 2000 jaar in contact gestaan met de resten van de overledene, wat de vloeistof wat troebel maakt.

De wijn is in principe nog steeds goed drinkbaar

Hoewel het theoretisch mogelijk zou zijn om de wijn te filteren en te drinken, gaf Ruiz Arrebola aan dat hij liever iemand anders de eerste slok laat nemen...

Bron : The Guardian / Reshma Soekhlal (Suriname Nieuws) / beeld (impressie) Langeman


— UW MENING —

Zou u een slok wagen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!