Essed : 'blijf zoeken'

Article – Essed : 'blijf zoeken'

PARAMARIBO, 19 juni 2024 – Alhoewel er nooit moeite is gedaan om de "voortvluchtige" Bouterse op te sporen, en hem alle ruimte geboden is "te verdwijnen", blijft Hugo Essed het beste er van hopen.

Geen zoektocht

Mr. Hugo Essed – de advocaat voor de nabestaanden in het 8 decemberstrafproces – heeft aangegeven dat het blijkbaar een zeer groot probleem is voor Suriname om de veroordeelde Desi Bouterse te vinden.

Interpol

Ondanks een standaard Interpol waarschuwing, heeft de Internationale Politie Organisatie Bouterse niet kunnen lokaliseren, ook vanuit eigen land wordt er niets gedaan ter opsporing.

Essed benadrukt dat de Surinaamse politie niet weet waar Bouterse zich bevindt, maar dat ook niet duidelijk is welke moeite wordt gemaakt.

Essed gaat er maar vanuit onze speciale elite-eenheden wel (actief) op zoek zijn naar Bouterse, maar bewijs heeft hij daar niet voor en ook president Santokhi weigert hierover openheid van zaken te geven.

Verkiezingen

Hij (Essed – redactie) is van mening dat een mogelijke verandering van bestuur (na de verkiezingen) geen invloed zal hebben op de zoektocht.

Deels omdat er blijkbaar helemaal geen zoektocht is, en tevens omdat de verantwoordelijkheid hiervoor bij de (onafhankelijke) procureur-generaal (PG) ligt.

Essed : 'blijf zoeken'

Baas!
– waar ben je? –

Volgens Essed kan er een beloning worden uitgeloofd voor informatie die leidt tot de opsporing van Bouterse, ook al staat dit niet expliciet in de wet.

De opsporing ademt vooral volledige passiviteit uit

Ook daarover ontwijkt de president elk antwoord en laat alles rusten voor wat het is, al is zijn goedkeuring hierover strikt genomen niet nodig. De procureur-generaal heeft de bevoegdheid om dit te doen, wat zou kunnen helpen om Bouterse te vinden.


"Complexe situatie"

De (afwezige) zoektocht naar Bouterse zou "zeer complex zijn" en vereist samenwerking tussen verschillende Surinaamse politiediensten.

Het Openbaar Ministerie zal later wel meer informatie geven over de mogelijke opsporing, zo heeft de president beloofd.

De kans is overigens groot dat Bouterse gewoon thuis zit, of op zijn landgoed in het oerwoud. Men heeft immers nooit de moeite genomen bij hem thuis, of in het binnenland, een kijkje te nemen.

Wellicht zit Bouterse gewoon thuis, maar niemand zoekt

Desi is goed bekend met zijn luxe privérestort in het binnenland, wat de zoektocht bemoeilijkt, aldus een verklaring van het Kabinet van de President.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zoekt men goed genoeg?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!