SuriNeds worden Nederlands

Article – SuriNeds worden Nederlands

PARAMARIBO, 20 juni 2024 – In Nederland komt er wellicht een oplossing voor de honderden Surinamers die daar al jaren zonder papieren leven.

SuriNeds

Gisteravond nam de Nederlandse Tweede Kamer een motie aan om deze groep SuriNeds te helpen.

Het plan om deze mensen een Nederlands paspoort te geven, lag al klaar, maar na de val van het kabinet werd het tijdelijk opzijgeschoven; een gevallen kabinet mag in Nederland geen grote / belangrijke beslissingen nemen.

Sinds 1975 woont de groep SuriNeds illegaal in Nederland

De situatie van de groep ongedocumenteerden kreeg al jaren aandacht. Families ervaren angst en onzekerheid vanwege hun status.

SuriNeds worden Nederlands

Nederlandse regelgeving
– a no spotu –

Advocaat Eva Bezem legde eerder in de Nederlandse media al uit; "Je moet constant opletten of er geen agent in de buurt is, want ze kunnen om je paspoort vragen en wij (de groep waarvoor zij pleit – redactie) zijn hier allemaal illegaal".

Achtergrond

Het gaat bij deze specifieke groep om Surinamers die vóór de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 als Nederlander (in Suriname) werden geboren.

Toen Suriname onafhankelijk werd, hadden ze ruim vijf jaar de tijd om hun verblijfsrecht te regelen (vanwege de burgeroorlog werd die regeling nog met jaren verlengd – redactie).

Honderden SuriNeds hadden hun papieren niet op orde

Om diverse redenen lukte dat velen echter niet, of deden ze simpelweg geen moeite daarvoor. Naar schatting een kleine groep van 1000 SuriNeds leeft nu dus al tientallen jaren volledig illegaal in Nederland.

Onlangs dienden honderd van deze groep een nieuwe aanvraag in voor een verblijfsvergunning, na bijna 50 jaar beseffen ze nu dus wel dat dit in Nederland noodzaak is.

SuriNeds worden Nederlands

Groeten uit SuriLand
– Langeman Produkties –

De groep heeft naar eigen zeggen geen toegang tot zorg, huisvesting of betaalde arbeid en genieten geen rechten, aldus hun advocaat.


Motie aangenomen

Een krappe meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer dringt aan op een snelle oplossing.

78 van de Kamerleden steunen de motie van Henri Bontenbal (CDA). Ze benadrukken dat de huidige situatie leidt tot schrijnende omstandigheden en een gebrek aan handelingsperspectief.

De nieuwe regeling, feitelijk een generaal pardon, belooft een einde te maken aan de omstandigheden van de groep illegale SuriNeds.

Ze kunnen hiermee direct toegang krijgen tot basisvoorzieningen zoals uitkeringen, sociale vangnetten en medische zorg.

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Had u 50 jaar in illegaliteit kunnen leven?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!