1.000.000 bomen planten

Article – 1.000.000 bomen planten

PARAMARIBO, 20 juni 2024 – De eerste van in totaal 1 miljoen beloofde bomen is geplant, de overige 999.999 bomen moeten dus binnen nu en vijf jaar nog in de grond worden gestoken.

Belofte

In Saramacca is het ambitieuze project "Planting One Million Trees in 5 Years" (we gaan een miljoen bomen planten in nog geen vijf jaar tijd – redactie) van start gegaan.

Men belooft 1.000.000 nieuwe bomen te planten in ons land

Het initiatief komt van het directoraat Openbaar Groen & Afvalbeheer van het ministerie van Openbare Werken.

Projectplan

Het doel is, zoals de titel impliceert, om binnen vijf jaar één miljoen bomen te planten in verschillende gebieden van ons land, waaronder Paramaribo en Wanica.

De bomen zullen langs openbare wegen, in parken (die nog moeten worden aangelegd), op pleinen (die moeten ook nog volgen) en terreinen van scholen worden geplant.

De aanplant dienen niet alleen ter verfraaiing van de omgeving maar ook als maatregel tegen de negatieve effecten van klimaatverandering.

Suriname vernietigt vanwege haar goud– en landbouwactiviteiten immers in hoog tempo het eigen oerwoud.

Toppers

De ceremonie werd bijgewoond door zeer veel toppers, waaronder districtscommissaris Sherin Bansi-Durga die het belang van dit project benadrukte.

1.000.000 bomen planten

De 1e boom in Saramacca
– meer toppers dan bomen –

DNA-lid Radjindre Debie sprak over de bijzondere betekenis van het project in zijn eigen geboorteplaats. Hij riep op tot verantwoordelijk onderhoud van de nieuwe aanplant, die vooralsnog uit één enkele boomspriet bestaat.

Ook directeur Inder Gangabisoensingh was aanwezig bij het in de grond steken van de stek.

Vanaf nu worden er dagelijks ruim 500 bomen geplant

Hij benadrukte dat het succes van het project afhangt van de deelname van zowel overheids– als particuliere instellingen.

Cijfers

Het planten van de eerste stek heeft maanden aan voorbereiding gekost en duurde een paar uur om daadwerkelijk plaats te vinden.

Aangezien de beloofde periode van vijf jaar in totaal uit 1825 dagen bestaat, moeten er vanaf vandaag dus dagelijks 550 bomen worden geplant.

Of dit een realistische belofte is, en hoe men de honderden bomen per dag wil halen, wist het ministerie bij navraag dan ook niet te vertellen.

In totaal zullen er straks in Saramacca dus 125.000 bomen binnen vijf jaar worden geplant, zo is de belofte.

De andere 875.000 bomen moeten in dezelfde periode elders volgen, aldus de tweede toezegging van de aanwezige toppers.

1.000.000 bomen planten

One million trees
– in just 5 years time –

Bron : Liesbeth Kartowikromo / Suriname Nieuws / beeld (impressie) Langeman


— UW MENING —

One million trees or tries?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!