Nieuwe lening landbouwsector

Article – Nieuwe lening landbouwsector

PARAMARIBO, 21 juni 2024 – De Surinaamse regering heeft via een lening belooft een subsidie vrij te maken van US$ 4 miljoen.

US$ 16.000.000,-

Het bedrag is goedgekeurd voor de rijstsector, kondigde minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan.

Landbouw

Met dit bedrag zullen 60 tractoren, 35 combines en 17 graafmachines worden aangeschaft.

De subsidie dekt echter "slechts" de aanbetaling van 25 procent van de totale kosten voor de machines.

Rijstboeren zullen de rest dus moeten gaan financieren via eigen leningen bij de bank.

Als 25% neerkomt op 4 miljoen, zou dit bij 100% een lening van 16 miljoen betekenen.

In totaal moeten de boeren US$ 16.000.000,– gaan lenen

Of de landbouwers in staat zijn het bedrag van in totaal US$ 16.000.000,- te lenen en wat er gebeurt met de US$ 4.000.000,- als dit niet het geval is, kon de minister niet vertellen.

Staatsolie

Minister Sewdien benadrukte dat de subsidie deel uitmaakt van een bredere, holistische strategie om de local content van rijstproductie te verhogen.

Een eerder project van Staatsolie (in Wageningen – redactie), oorspronkelijk bedoeld voor ethanolproductie, is mislukt en nu omgezet voor rijstteelt.

Mislukt project

Staatsolie heeft een deel van het terrein beschikbaar gesteld aan het ministerie voor de rijstproductie.

Het vrijgegeven gebied beschikte al over de nodige infrastructuur, maar daar is om onbekende redenen vervolgens nooit wat mee gedaan.

Het gebied van ongeveer 5000 hectare zal worden verhuurd aan middenstandsboeren, die met hun eigen kapitaal en kennis rijst zullen verbouwen.

Veel zaken aan het project lijken niet of slecht doorgerekend

Tegen welke bedrag dit gaat gebeuren en of de boeren wel genoeg financieën hebben om de grond te huren, wist de minister niet te melden.

Meer grond

Het terrein in Wageningen werd tijdens het droge seizoen voorbereid voor rijstteelt en zal dit seizoen worden ingezaaid.

Hierdoor zal de totale rijstproductie stijgen tot 35.000 hectare. Volgens Sewdien is de rijstproductie de afgelopen drie seizoenen gestegen van 18.000 hectare naar 27.000 hectare, en vervolgens naar 30.000 hectare.

Minder winst

De landbouwers zelf klagen echter dat de opbrengst per hectare drastisch is gedaald en ze per seizoen enorme verliezen maken.

Nieuwe lening landbouwsector

Suriname
– door de ogen van Sewdien –

Dat er meer grond is, is prettig maar gezien er onder de streep elk jaar minder wordt verdiend heeft niemand er wat aan.

De aanhoudende droogte, rattenplagen, onverantwoord gebruik van gif en het niet nakomen van beloften vanuit de regering zorgen er voor dat de meeste boeren in armoede leven.

Per vrijgegeven meter wordt er steeds meer verlies gedraaid

Er is aan het ministerie gevraagd waarom de minister zich focussed op hectares en niet de opbrengst per hectare, maar daar is geen antwoord op gekomen.

De overheid streeft er wel naar om de productie verder te verhogen en de sector te versterken, maar hoe dat exact moet gaan gebeuren werd niet bekend gemaakt.

Nieuwe lening landbouwsector

Pas op!
– geld lenen kost geld –

Bron : Ronny Sawirjo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat is uw mening over Sewdien?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!