👨🏽‍ Lezerstip : KopieID app

Article – 👨🏽‍ Lezerstip : KopieID app

PARAMARIBO, 21 juni 2024 – Afgelopen maand zou de regering getroffen zijn door een "extreem grootschalige en ongekend krachtige cyberaanval van zeer agressieve buitenlandse mogendheden", aldus de Communicatiedienst Suriname (CDS).

Aanval

Uiteindelijk bleek het allemaal niet veel voor te stellen en ging het niet om de persoonlijke computers van de regering of haar ambtenaren, maar slechts om een openbare, goedkope en erg slecht beveiligde webserver.

Cyberattack

De websites op die publiek toegankelijke computer waren al een paar jaar niet bijgewerkt en waren op geen enkele manier verbonden met de digitale infrastructuur van de overheid zelf.

Wat dat betreft is het een voordeel dat in Suriname nog steeds alles fysiek moet worden afgehandeld, men met papieren ordners en vooral heel veel bureaucratische kantoor werkt.

Zelfs als de digitale infrastructuur volledig wordt lamgelegd, merken we daar in het dagelijks leven helemaal niets van.

Digitale aanval
Suriname, 2024

Er zou overigens een diepgaand en uitgebreid onderzoek worden ingesteld, met behulp van buitenlandse cyberexperts, om de boosdoener te achterhalen.

Deze was waarschijnlijk "Chinees" of "Russisch" al werden daar verder geen bewijzen of onderbouwingen voor geleverd; men wist immers niet wie het was en van het onderzoek is ook niets meer vernomen.

Men wist niet wie aanviel, maar wel dat deze "Chinees" was

Tegelijk met deze, al dan niet echt gebeurde, aanval nam een lezer van de app contact op en wees op de gratis app KopieID.

Met behulp van deze, door de Nederlandse overheid uitgegeven, app kunt u via uw mobiel eenvoudig al uw belangrijke documenten scannen en van een (onzichtbaar) watermerk voorzien.


Gratis beveiliging

Alhoewel de app Nederlands is, is deze wereldwijd beschikbaar en werkt ook gewoon in ons land.

De volgend keer dat u (digitaal) een kopie van bijvoorbeeld uw rijbewijs of paspoort moet insturen, kunt u dus deze app gebruiken.

Een Nederlandse beveiligingsapp werkt ook goed bij ons

Daarmee voorkomt u dat eventueel kwaadwillenden (bijvoorbeeld via een online lek bij onze overheid) ook maar iets met uw online papieren kunnen doen wat u liever niet had gewild.

KopieID

De app KopieID is ontwikkeld door de Nederlandse Rijksoverheid om identiteitsfraude te bestrijden met veilige kopieën van identiteitsbewijzen.

Werking

Met de KopieID-app kunt u veilig een foto maken van uw identiteitsdocumenten zoals paspoort, identiteitskaart en rijbewijs.

De app herkent waar de gegevens op het document staan en stelt u in staat om gevoelige informatie zoals het Nederlandse burgerservicenummer (BSN) of uw pasfoto onleesbaar te maken.

Dit is ook van toepassing op documenten uit Bonaire, Saba en Sint Eustatius, maar kan ook gewoon in Suriname een dienst bewijzen.

Afhankelijk van het doel van de kopie en de organisatie waaraan u de kopie stuurt, kunt u zelf bepalen welke gegevens u wilt verbergen.

De app kan uw belangrijke papieren onzichtbaar beveiligen

Daarnaast kunt u met de app een watermerk over de kopie plaatsen, waarin het doel en de datum van de kopie vermeld worden.

U kunt de kopieën eenvoudig delen of beveiligd opslaan voor toekomstig gebruik.


Voordelen KopieID

Met de KopieID-app wordt het moeilijker voor oplichters om identiteitsfraude te plegen, zelfs als zij in het bezit komen van de kopie.

De app biedt een extra beveiligingslaag door gevoelige informatie te verbergen en een watermerk toe te voegen.

Downloaden

De KopieID-app is beschikbaar in de Google Play Store voor Android en de App Store voor iPhones.

Zoals gezegd is de app uitgegeven door Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, een belangrijk onderdeel van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.


Praktische toepassingen

Met de KopieID-app kunt u veilig een kopie van uw identiteitsbewijs maken voor diverse doeleinden, zoals het afsluiten van een telefoonabonnement of het inchecken op vakantie.

👨🏽‍ Lezerstip : KopieID app

KopieID app
– Langeman Produkties –

Door een foto van het identiteitsbewijs te maken, kunt u kostbare gegevens zoals het documentnummer en het BSN verbergen.

Over de foto wordt een tekst geplaatst die aangeeft voor wie en voor welk doel de kopie is, bijvoorbeeld: "Kopie ID voor Verhuurbedrijf Jansen, Doel: Auto huren, Datum: 10 september 2016".

Op die manier is het document zinloos geworden voor mensen die er fraude mee willen plegen.

Opmerking

Dit artikel is ingezonden door een vaste lezer van de app.

Heeft u ook een leuk onderwerp? Druk dan op de button "nieuwstip", rechts van het Ala Sani tekstblok.

Suriname Nieuws
gratis app

Bron : Dian Rahardjo-Widodo / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u bewust bezig met uw online veiligheid?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!