Moeizaam Makandra-project

Article – Moeizaam Makandra-project

PARAMARIBO, 21 juni 2024 – Het Makandra-programma, een samenwerking tussen Suriname en de Nederlandse overheid, verloopt erg moeizaam en traag.

Watermanagement

Het project heeft als doel de capaciteit voor integraal waterbeheer in Suriname te versterken, maar ondanks de inspanningen vanuit Nederland valt daar nog weinig van te merken.

Onlangs zijn er weer eens sessies gehouden, die volgen op bijeenkomsten en vergaderingen welke gebaseerd waren op andere sessies.

Met hulp van Nederland wordt geprobeerd iets te bereiken

De meest recente samenkomst was op 18 / 19 juni met zowel de medewerkers van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) als de afdeling Integraal Waterbeheer (IWB).

Ook toen werd er vooral weer heel veel gepraat, gezegd en vermeld.

Evaluatiesessies

Er werd tijdens de zogenaamde "tweedaagse evaluatiesessie" wederom teruggeblikt op een eerdere (oriënterende) missie naar locaties zoals Paramaribo, Brokopondo en Sipaliwini.

Daarbij zijn toen verschillende waterinfrastructuren bezocht en in kaart gebracht.

Het bleef echter bij analyses en communicatie met de diverse stakeholders, zonder veel opvolgende en/ of concrete actie.

In het kader van het integrale waterbeheer vond eerder ook een veldbezoek plaats aan het Sarakreek-gebied, nabij het stuwmeer.

Groepssessie

De opvolgende groepssessie – die de eerste onderzoekende fase van het project moest afsluiten – was bedoeld om resultaten te analyseren en nieuwe vervolgafspraken te maken.

Men is vooral bezig met overleg, sessies en vergaderingen

Volgens kritische volgers van het project is er tussen de betrokken partijen echter een zichtbaar gebrek aan afstemming van duidelijke doelstellingen, acties en prioriteiten.

Hierdoor dreigt de uitvoering zelf al te stagneren voordat deze goed en wel is begonnen.


Overleg, overleg, overleg

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen streeft er naar om – zoals ze zelf zegt – "integraal waterbeheer efficiënter en effectiever te maken".

Moeizaam Makandra-project

Praten en overleggen
– yes, we can! –

De voortgang van het Makandra-programma laat tot dusver echter vooral zien dat er veel overleg is zonder uiteindelijk resultaat.

Het tekort aan een interdisciplinaire visie belemmert de daadwerkelijke uitvoering van het project, waardoor het doel van verbeterd waterbeheer voorlopig een van de vele nieuwe dromen blijft.

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Praten we teveel?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!