Noodkreet : 'onderwijs stort in'

Article – Noodkreet : 'onderwijs stort in'

PARAMARIBO, 24 juni 2024 – Het onderwijs staat er zo slecht voor dat een hele generatie, en daarmee de toekomst van ons land, volledig dreigt te mislukken.

Bergafwaarts

Na 1975 is het per definitie bergafwaarts gegaan met de kwaliteit van ons educatief stelsel – ooit het beste van het hele Caraïbische gebied – en sinds ongeveer 2020 is de aftakeling hiervan in een stroomversnelling gekomen.

Ooit had Suriname het beste educatief stelsel van de regio

Op het moment dat in 2019 de Covid-periode aanbrak, en in 2020 in ons land pas goed los kwam, is besloten dat alle leerlingen – ongeacht hun cijfers – over gaan naar het volgende schooljaar.

Waardeloos diploma

Het principe van "altijd laten overgaan" zou de doorstroming bevorderen, maar zorgde er natuurlijk ook voor dat iedereen die na 2019 zijn diploma heeft gehaald feitelijk een "ongedekt" papier in handen heeft.

Toekomstige werkgevers weten niet of je dat diploma hebt behaald omdat je goed hebt gepresteerd, of simpelweg omdat je binnen de doorstroomregeling sowieso wel afstudeerde.

Feitelijk zit iedereen nu al bijna vijf jaar met een waardeloos diploma op zak, oftewel een diploma zonder waarde.

Terwijl een hele generatie nu zonder papieren op de arbeidsmarkt dreigen te komen, is er ook al jaren geen tot nauwelijks geld om docenten en het bijbehorende curriculum uit te betalen of te (laten) ontwikkelen.

Crimineel voorbeeld

Tot overmaat van ramp zijn de huidige leiders vaak niet eens geschoold, soms zelfs crimineel en tonen daarmee aan dat "goed leren niet nodig is om binnen ons systeem toch iets te bereiken".

Studenten haken af, of zien criminelen die wel succes hebben

Na 2020 zijn de slagingspercentages, gecorrigeerd op het doorstroomprincipe, soms zelfs lager dan 5% per kalenderjaar geworden; de toekomst van ons land is daarmee dus volledig ongeschoold.

Te midden van al die educatieve ellende kampen de huidige studenten met sterk stijgende onderwijskosten te midden van een verslechterende economische situatie.


Aan de grond

Velen kunnen hun studie niet voltooien door financiële beperkingen of vanwege het feit dat de gezinssituatie aan de grond zit.

Noodkreet : 'onderwijs stort in'

Wegrottend onderwijs
– Langeman Produkties –

In dat geval kiezen ze er voor om dan maar ongeschoold te gaan werken, of voor hun (jonge) gezin te gaan zorgen in plaats van hun opleiding voort te zetten.

Hoge collegegelden, samen met kosten voor studiematerialen, vervoer en levensonderhoud, maken het voor veel studenten onmogelijk om een LBO, HBO– of universitaire opleiding te beginnen.

De keuze was tussen het betalen van mijn collegegeld of het ondersteunen van mijn familie, vertelt een student die zijn studie moest staken.

GFC Nieuws
online nieuwsmedium

Veel studenten stoppen voortijdig met hun opleiding, wat leidt tot een laag afrondingspercentage.

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de studenten zelf, maar ook voor de maatschappij, omdat Suriname hiermee per definitie nog veel meer waardevolle professionals verliest.

Geen beleid

Ondanks de eeuwig beloofde oplossingen vanuit de Surinaamse overheid (en onderwijsinstellingen – redactie) om ondersteuning te bieden, blijven de beschikbare middelen en programma's absoluut onvoldoende.

Eeuwig klinken er beloften en nog langer doet men niets

Bureaucratische processen vormen daarnaast een extra obstakel voor de toch al kwetsbare groep studenten.

Noodkreet

Critici en insiders binnen ons educatief systeem benadrukken al jaren de noodzaak van investeringen in meer toegankelijke en effectieve ondersteuningssystemen voor studenten.

Wie het geld heeft vertrekt, wie achterblijft heeft geen geld

Daarnaast is het verbeteren van de economische situatie cruciaal om onderwijs betaalbaar te maken voor iedereen, zodat het talent van een hele generatie in Suriname niet verloren gaat.

Bron : Anil Gajadien / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Ziet u de afgelopen jaren ook als "educatief verloren"?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!