Terug : wateroverlast

Article – Terug : wateroverlast

PARAMARIBO, 26 juni 2024 – De hevige regenval van eerder deze week heeft de verkeerssituatie in Suriname aanzienlijk verslechterd en het afwateringssysteem zwaar belast.

Files

Veel wegen kwamen direct onder water te staan, wat leidde tot langzaam rijdend verkeer en ernstige files.

Zelfs na een korte bui, loopt de boel alweer direct onder

Vooral tijdens de ochtendspits werd totale chaos verwacht vanwege de overstroomde wegen.

Waterprobleem

Suriname heeft al jaren te kampen met afwateringsproblemen, die geen enkele regering sinds 1975 effectief heeft weten aan te pakken.

De verouderde infrastructuur, gebrek aan investeringen en weinig kennis van watermanagement dragen bij aan dit probleem.

Door onze inefficiënte stedelijke planning leiden zelfs zeer korte (maar zware) regenbuien in no-time tot wijdverspreide overstromingen.

Ondanks beweringen van welke minister dan ook dat hij "als enige wel investeert in onze afwatering" wordt de kwetsbaarheid van ons wegennetwerk hierdoor meteen blootgelegd.

Aanmodderen

Lokale gemeenschapsleiders en buitenlandse watermanagement-experts adviseren een veel meer geïntegreerde en duurzame aanpak.

Men doet maar wat en moddert in de natte modder aan

Tot nu toe doet men niets of 'een beetje hier' en 'een beetje daar' zonder rekening te houden met het feit dat water leeft en zich organisch van A naar B verplaatst.

Terug : wateroverlast

Blub!
– met een knipoog van Langeman –

Er zijn professionele maatregelen nodig die niet alleen de huidige infrastructuur verbeteren, maar ook rekening houden met toekomstige klimaatuitdagingen.

Ondanks herhaalde beloften van de overheid blijven structurele oplossingen uit.


Kwestbare kinderen

De Rosanlaan in Paramaribo is een "mooi" voorbeeld van een straat die bij elke regentijd ernstige wateroverlast ervaart.

De jonge scholieren lopen gevaar rondom hun school

Nancy Leetz-Nathoenie, directrice van het daar gelegen NKC Instituut, uitte online haar zorgen hierover.

Geen reactie

Het instituut vraagt aan de regering al lange tijd om de goten en omgeving schoon te maken, maar zonder reactie vanuit het ministerie.

De goten staan vaak vol water omdat ze al vele jaren niet zijn schoongemaakt, waardoor ouders hun kinderen niet eens veilig kunnen afzetten bij de school.

De school vraagt het ministerie van Openbare Werken (OW) om snelle actie te ondernemen, vooral omdat de wateroverlast ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Door de situatie zal de school haar deuren moeten sluiten, wat vooral nadelig is voor kinderen met autisme en leerstoornissen die baat hebben bij een vaste structuur (waarop het NKC zich richt – redactie).

Leetz-Nathoenie dringt erop aan dat de regering niet wacht tot de verkiezingen om actie te ondernemen, maar aangezien half Paramaribo inmiddels (alweer) onder water loopt zal dit nog wel even kunnen gaan duren.

Bron : Dian Rahardjo-Widodo (Suriname Nieuws) / beeld (impressies) Langeman Produkties


— UW MENING —

Ervaart u al wateroverlast?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!