Ori : 'docenten genoeg'

Article – Ori : 'docenten genoeg'

PARAMARIBO, 26 juni 2024 – Minister Ori heeft onder druk van buitenaf toegegeven "niet helemaal goed te hebben nagedacht" over zijn plan om meer lessen in de vakantie te gaan verzorgen.

Geen geld

Alhoewel het plan op papier positief lijkt, heeft hij twee zaken over het hoofd gezien.

Er is geen geld en er zijn geen docenten. Deelname aan de "overuren" is immers vrijwillig en een aanvullend salaris lijkt ook niet voorhanden.

Een week later bleek er geen geld en geen docent te zijn

Toch is dat allemaal geen probleem volgens de bewindsman, want hij kan nog altijd bejaarde docenten inzetten als de jongere equivalenten weigeren om gratis op te komen draven.

En als de oud-docenten niet willen, kunnen er niet-geschoolde docenten worden ingezet die momenteel nog studeren aan de Universiteit, zo luidde zijn oplossing. Zowel docenten, ouders en leerlingen hebben al aangeven totaal niet zitten te wachten op deze "oplossing".

Al met al lijkt het plan doodgeboren te zijn voordat het goed en wel is verwerkt.

Geen docenten

Als er onverhoopt dus toch niet genoeg leerkrachten zijn die zich voor de vakantie aanmelden, dan zal het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) gewoon creatief moeten zijn, aldus de minister.

Ori : ik kan nog niet betalen, maar het is eigenlijk hun plicht

Henry Ori zei dat na aandringen van journalisten tijdens een persconferentie over het snel bedachte plan om les te gaan geven in de grote vakantie.

Ori benadrukte dat schoolleiders en leerkrachten opgeroepen zullen gaan worden om vrijwillig mee te helpen met dit nationale vraagstuk, dat volgens hem veroorzaakt is door de vorige regering.

De minister gaf aan dat het doel is om leerachterstanden bij kinderen weg te werken.

Wie niet wil meewerken, kan ik helaas niet dwingen, ging Ori verder, maar hij benadrukte wel dat het belangrijk is om als natie "je verantwoording te nemen" en deze leerachterstanden aan te pakken.

Of hij als verantwoordelijk minister zelf ook voornemens is verantwoording te nemen voor het nu al mislukte plan, wenste hij niet te beantwoorden.


Vooruitstrevende innovatie

Het ministerie zal naar eigen zeggen binnenkort twee "holistisch vooruitstrevend, innovatieve projecten" lanceren om de leerachterstanden in het basisonderwijs te verminderen.

Ori : 'docenten genoeg'

Lege scholen
– maar voor hoelang? –

Deze projecten zijn gebaseerd op de resultaten van de Peilingstoetsen, die eind maart aantoonden dat soms wel tot 95% van de leerlingen de overgangsnormen niet halen en dreigen te blijven zitten.

Daarom worden de Herkansings– en Extra Aandacht scholen geïntroduceerd.

Herkansing

Op de Herkansingsscholen zullen de vakken Rekenen en Taal worden gegeven van.

Waarom specifiek gekozen is voor deze vakken en wat er gedaan wordt met leerlingen die juist goed zijn in taal en rekenen, maar bijvoorbeeld achterstand hebben bij andere vakken, wist de bewindsman niet te vertellen.

Het plan lijkt slecht doordacht en niet goed voorbereid

Op de Extra Aandacht scholen zullen precies dezelfde vakken worden verzorgd, maar daar komt Schrijven ook bij.

Waarom er een splitsing is gemaakt tussen de (bijna) zelfde lespakketten en of het niet effectiever was om alles tegelijk, onder dezelfde noemer, te verzorgen werd evenmin duidelijk gemaakt.

Betaling

Minister Ori gaf tenslotte aan dat er voldoende schoolleiders en leerkrachten beschikbaar zijn die willen meewerken aan dit initiatief van het ministerie.

Cijfers, bewijs of daadwerkelijke aanmeldingen hiervoor wist hij niet te overleggen.

De deelnemende onderwijsgevenden zullen voor hun werk worden vergoed, maar het kan zijn dat er op korte termijn toch niet genoeg geld is.

Men zal worden betaald, maar de vraag is nog wel wanneer

Het hoofddoel is echter om de leerachterstanden bij kinderen weg te werken en dit niet te accepteren als natie, dus als er niet (tijdig) wordt betaald moet men vertrouwen hebben in de toekomst.

Bron : Shanti Biharie / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Denkt u dat het een kans van slagen heeft?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!