Nederland onthult details, banken liegen

Article – Nederland onthult details, banken liegen

PARAMARIBO, 26 juni 2024 – Terwijl de Surinaamse banken bij hoog en laag beweren dat ze niet vervolgd worden, geeft Nederland steeds meer onthutsende details vrij die het tegendeel bewijzen.

Witwassen

Uiteindelijk is het aan de Nederlandse rechter – die in opdracht van de Europese wetgeving handelt – om een oordeel te vellen over onze banken, maar de onlangs vrijgegeven details wijzen toch wel in een zeer negatief scenario voor het aanzien van ons land.

In tegenstelling tot wat onze banken in een recentelijk reclame-offensief melden, gaat Nederland wel gewoon over tot vervolging. En omdat onze regering – de president incluis – weigeren mee te werken aan het proces, gebeurt dat zelfs volledig buiten Suriname om.

De weg naar vervolging is inmiddels dus actief ingezet, al proberen de verdachte instanties nu het tegendeel te roepen.

Onze banken liegen over van alles en niemand stelt vragen

Daar waar de betrokken banken al jaren hun kaken stijf op elkaar houden over de afkomst van het geld, zijn ze er nu dus opeens als de kippen bij om te roepen dat alles fake news zou zijn.

Sterker nog, binnen 24 uur hebben ze een gezamenlijk perscommuniqué gepubliceerd waarin ze hun handen in onschuld wassen.

Nederland onthult details, banken liegen

De banken ontkennen
– de media stelt geen vragen –

De Surinaamse media nemen de berichtgeving zonder vragen over en drukken het bericht af alsof het een journalistiek feit is.

De banken worden verdacht van drugshandel en witwassen

In het marketingbericht van de banken wordt zelfs gesteld dat ze "niet vervolg worden" door Nederland.

Dit terwijl alle Nederlandse kranten voluit over het proces publiceren en Het Financieele Dagblad (FD) er zelfs een grote special aan heeft gewijd.

Aanklachten

De krant, een van de meest gerenommeerde bladen van Nederland, vat het proces als kort samen;

Niet alleen de betrokken banken zwijgen hierover verder als het graf, ook de regering en president doen alsof er niets speelt.

President

Dat laatste is volgens insiders niet zo vreemd, omdat het vooral politieke partijen van de huidige regering zouden zijn die hier meer van weten.

President Santokhi heeft het eerder zelfs afgedaan als "onzin" en "een manier van het buitenland om zijn reddingsplan te dwarsbomen".

Volgens hem zal Suriname als grote winnaar uit de strijd komen en moet Nederland niet denken dat ze ons zo maar de les kunnen leren.

Waarom hij de juridische verdenking vanuit Nederland, in opdracht van de Europese Unie, een persoonlijke vete tussen het moederland en Suriname maakt, is niet bekend.

Niemand in Suriname wil meewerken of antwoord geven

De kwestie begon al ten tijde van Bouterse, maar is nog steeds niet opgelost omdat de banken elke vorm van medewerking weigeren.

Nu het vuur aan de schenen wordt gelegd, is niemand binnen de regering nog bereikbaar voor commentaar en zeggen ook de banken – op hun marketingpraatje na – niets meer.

Vervolging

Het Openbaar Ministerie (OM) in (Noord-)Holland gaat drie van onze Surinaamse handelsbanken vervolgen, wegens hun vermeende rol in het witwassen van €19,5 miljoen aan crimineel geld.

Amerika en de Caricom twijfelen nu ook aan onze banken

De pijlen zijn daarbij ook gericht op de zeer kwetsbare moederbank, de Centrale Bank van Suriname. Tegelijk ligt ons financiële verkeer ook onder een vergrootglas in zowel Amerika als de overige landen binnen de Caricom (waarbinnen Suriname nog niet voldoet aan de juridische eisen wat betreft financieel verkeer – redactie)

Het bedrag, volgens het Nederlandse OM aantoonbaar afkomstig uit de drugshandel werd jaren terug op Schiphol in beslag genomen.

De betrokken banken ontkenden de beschuldigingen en eisten het geld via de rechter terug.

Onder president Santokhi is voor een zeer hoog bedrag toen een buitenlandse advocaat ingehuurd 'die het zaakje wel even zou regelen'.

Uiteindelijk verloor ons land ook die zaak en waren we een aanzienlijk bedrag aan euro's extra extra kwijt (vanwege de verloren proceskosten – redactie).

Tijdens een raadkamerzitting van het gerechtshof in Den Haag bleek dat hun OM zich richt op Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en Finabank.

De banken zijn onlangs door het OM uitgenodigd voor verhoor, maar hebben hier nog niet op gereageerd.

De banken weigeren zelfs op een open verhoor te komen

De zaak draait om een geldtransport van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) uit 2018.

Witwasroute

Destijds stuurde de CBvS €19,5 miljoen aan contanten in opdracht van de handelsbanken per vliegtuig, via Nederland en Duitsland naar Hongkong.

Nederland onthult details, banken liegen

Drugsgeld witwassen
– Langeman Produkties –

De bedoeling was dat dit contante geld daar bij de Bank of China (via China) zou worden gestort en vervolgens in girale vorm via Nederland weer terug zou komen naar Suriname.

Het geld moest via Duitsland naar Hong Kong en weer terug

Tijdens een noodzakelijke tussenlanding op Schiphol werd het geld echter direct door de douane tegengehouden op verdenking van een illegaal transport.

De Nederlandse Fiscale Inlichtingen– en Opsporingsdienst (FIOD) heeft, zoals dat binnen de EU verplicht is, het contante geld daarna in beslag genomen ter onderzoek.

Doodskist

Justitie vermoede dat het geld, dat nota bene in pure cashvorm gestapeld verpakt werd, afkomstig was van de Surinaamse drugshandel.

Lijkkist

Een opvallend detail in het zeer uitgebreide onderzoeksrapport is dat het geld in een enorme kluis verborgen lag, ter grootte van het formaat doodskist.

Deze "lijkkist" zou tot aan de rand zijn gevuld met talloze stapels briefjes van € 500,-

Uit een aanvullend onderzoek bleek later dat verschillende personen in Suriname, afkomstig uit meerdere lagen van onze bevolking, zeer hoge bedragen in contanten hebben gestort.

Het geld werd cash vervoerd in het formaat 'doodskist'

Daarbij werd niet alleen gebruik gemaakt van zakenlieden, maar ook money mules; personen die voor een laag bedrag vervolgens enorme bedragen storten waarbij de opdrachtgever buiten beeld blijft.

Een prominente Surinaamse zakenman (zijn naam is bekend bij justitie in Nederland – redactie) stortte op een dag zelfs € 1.000.000,– in contant geld zonder dat er ook maar één vraag aan hem werd gesteld.

Zonder enige vorm van controle werden er miljoenen gestort

Ook was er regelmatig sprake van het fenomeen "smurfen". Hierbij worden zeer grote sommen geld opgeknipt in kleine bedragen, in de hoop dat het minder zou opvallen bij de bank in kwestie.

Op die manier werden bedragen van tonnen aan euro kleiner gemaakt en in losse coupures onderverdeeld.

Men deed er alles aan om niet op te vallen bij onze banken

Van dit zogenaamde "smurfen" zijn aanvullende bewijzen verzameld door de Nederlandse opsporings– en inlichtingendiensten

En dat is inclusief de serienummers van de betrokken biljetten (op verzoek van de rechter wordt het dossier later vrijgegeven – redactie).

A no mi

De drie banken, en de staatsbank CBvS, houden echter vol dat het geld gewoon een legale herkomst heeft en dat deze manier van werken normaal is in Suriname.

Ze vochten de inbeslagname aan bij meerdere rechters, maar verloren alle zaken tot nu toe.

De banken zwijgen, draaien weg en roepen dat het fake is

Waarom het geld in contante vorm van Suriname naar Nederland en via Duitsland naar Hong Kong / China moest om vervolgens giraal via Nederland weer terug te keren naar Suriname, weigeren ze te beantwoorden.

Een lagere rechtbank in Haarlem gaf hen aanvankelijk op een specifiek punt gelijk (omdat geldtransport van een centrale bank inderdaad immuniteit geniet – redactie), maar de Hoge Raad oordeelde binnen de Europese wetgeving totaal anders.

Ook de Centrale Bank speelt een zeer dubieuze rol

De CBvS bleek namelijk slechts een faciliterende rol te hebben (ze traden op als dekmantel van de hele operatie – redactie) en was zelf aantoonbaar geen eigenaar van het geld.

Vervolging

Het OM stapte daarop opnieuw naar de Hoge Raad, die in het voordeel van de Nederlandse aanklagers oordeelde.

De Hoge Raad vond dat het hof onvoldoende rekening had gehouden met de mogelijkheid dat de aanklagers zonder medewerking van Suriname tot vervolging konden overgaan.

Met andere woorden, op het allerhoogste niveau is nu besloten dat de Nederlandse jusitie onze banken ook kunnen gaan vervolgen zonder medewerking vanuit de Surinaamse regering.

Dat laatste komt goed uit, omdat de coalitiepartijen elke vorm van medewerking of verhoor weigeren.

Het Nederlandse OM heeft daarom besloten de drie Surinaamse banken eigenhandig voor de Nederlandse rechter te dagen.

Verloren

Uiteindelijk heeft ons land tot nu toe dus alle rechtszaken verloren, al wees het gerechtshof in Amsterdam de miljoenen wel weer (tijdelijk) toe aan de banken.

Tot nu toe heeft ons land alle rechtszaken kansloos verloren

Dit deed het Nederlandse hof omdat zij het "hoogst onwaarschijnlijk" acht dat het geld ooit nog door de strafrechter zou worden afgepakt; daarvoor is het bedrag veel te klein en waardeloos (voor Nederlandse begrippen – redactie).

In tegenstelling tot wat veel mensen, en zelfs president Santokhi, beweren is het geld dus helemaal niet afgepakt, maar onder voorwaarden gewoon teruggegeven.


Drugs en corruptie

Benadrukt dient wel te worden dat de verdenking van drugsgeld, criminaliteit en witwassen daarmee niet is opgeheven.

Tot het niveau van de president draait men nu keihard weg

En dat is precies wat Nederland momenteel onderzoekt; het gaat hun niet om het "kleingeld" zoals Bouterse het zelf ooit noemde, maar om fiscale en juridische rechtvaardigheid.

De fiscale onderzoekers in Nederland zijn zo zeker van hun zaak, dat veel betrokkenen in Suriname de bui zien hangen en momenteel op alle manieren proberen te doen aan damage control.

Het geld zelf is inmiddels allang weer terug in Suriname

Het zwijgen van de regering, het verdraaien van feiten door Santokhi en het ontkennen van de banken is daar een groot onderdeel van geworden.

Ondertussen beslist het gerechtshof Den Haag over zes weken wat er met de €19,5 miljoen moet gebeuren.

Bron : Trouw.nl / FD.nl / Anil Gajadien (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Vertrouwt u het verhaal van de banken?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!