Politiek Nederland 'hekelt Ketikoti'

Article – Politiek Nederland 'hekelt Ketikoti'

PARAMARIBO, 27 juni 2024 – Het besluit van de Nederlandse Ketikoti-organisatie om de landelijke voorzitter van hun eigen Tweede Kamer te weigeren pakt totaal verkeerd voor ze uit.

Gebiedsverbod

Na jaren van strijd en media-aandacht was het NiNsee (de organisatie achter de landelijke herdenking – redactie) eindelijk gelukt om Ketikoti op landelijk niveau onder de aandacht te brengen, maar de politiek is nu klaar met ze.

'Als de voorzitter niet mag komen, dan komt er niemand'

De politici in Den Haag vinden het totaal ongehoord dat de voorzitter van de Tweede Kamer zo ongeveer een gebiedsverbod (van de organisatie) heeft gekregen om aanwezig te zijn op de landelijke herdenking.

Herdenking

Het is in Nederland een goed gebruik – en zelfs bij wet geregeld – dat de voorzitter van de Tweede Kamer altijd aanwezig is bij welke landelijke herdenking van welk onderwerp dan ook.

Dat een zeer kleine groep – van nog geen 150 SuriNeds en Afrikaanse-Nederlanders – de voorzitter nu weigert te ontvangen, is een regelrechte politieke doodzonde.

Iets wat de groep zeer zwaar wordt aangemeten in bestuurlijk Den Haag.

Er zijn zelfs al verschillende moties ingediend om NiNsee tot bedaren te brengen, omdat zij zich niet volgens de vastgestelde protocollen zou gedragen.

Politiek Den Haag lijkt klaar met het gedrag van NiNsee

De voorzitter van NiNsee blijft echter bij het standpunt dat ze zelf bepalen welke voorzitter er welkom is en dat ze iedereen naar hartenlust en op eigen initiatief gewoon de wacht kunnen aanzeggen.

In plaats van dat de Kamervoorzitter, die nota bene door NiNsee zelf was uitgenodigd, een krans komt leggen namens de Tweede Kamer, heeft diezelfde Kamer besloten nu helemaal geen krans te leggen; ze zijn immers niet welkom en worden aan de poort door NiNsee geweigerd deel te nemen.

Na jaren van strijd gooit de groepering haar eigen ramen in

Politiek Den Haag is inmiddels not amused met deze controversiële en niet-Nederlandse benadering.

Het halsstarrige gedrag van NiNsee straalt ook zeer negatief uit op de overgrote groep SuriNeds die het wel goed bedoelen en zich gewoon thuis voelt in Nederland. Zij worden nu aangekeken op het weigeren van de Kamervoorzitter, terwijl ze zelf wel goed integreren en de PVV (ook) binnen deze gemeenschap de grootste, democratische partij is.

Kranslegging

Een meerderheid van de Nederlandse Tweede Kamer accepteert met grote tegenzin dat hun eigen Kamervoorzitter Martin Bosma niet aanwezig zal zijn bij de Nationale Herdenking Slavernijverleden.

Er is geen vervanger aangewezen om namens de Kamer aanwezig te zijn, omdat ze klaar zijn met het gedrag van NiNsee – de organisator en het instituut dat overal problemen mee heeft.

NiNsee stelt zich hard op en luistert naar niemand

Voorzitter Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) heeft na een gesprek met Bosma de uitnodiging aan hem alsnog ingetrokken.

Politiek Nederland 'hekelt Ketikoti'

De ketens verbroken
– het wederzijds vertrouwen ook –

Aanvankelijk was de voorzitter uitgenodigd, omdat dit bij protocol in Nederland is vastgelegd. Nadat Bosma democratisch gekozen werd om die functie te vervullen, hoefde het van NiNsee niet meer en blokkeerden zij hem de toegang.

Uit protest legt nu niemand uit Den Haag een krans

Bosma geeft aan dat hij bepaalde uitspraken deed als PVV-Kamerlid en niet als Kamervoorzitter. Dat zijn in Nederland twee strikt gescheiden functies die ook niet met elkaar verenigbaar zijn.

NiNsee ziet dat anders en maakt alles persoonlijk; de voorzitter is niet welkom, omdat het Bosman is. Hierdoor zal er namens de Tweede Kamer geen krans gelegd worden, hoewel individuele Kamerleden wel aanwezig zullen zijn.


Verschillende moties

JA21-leider Eerdmans diende verschillende moties in over de kwestie. Een motie om het volledige kabinet op te roepen afwezig te zijn zolang Bosma ook niet welkom is, kreeg met het kleinst mogelijke verschil net geen meerderheid.

Een meerderheid in de Tweede Kamer stemt 'tegen NiNsee'

Een andere motie, om NiNsee eens een keer rustig na te laten denken over hun gedrag, kreeg wel de duidelijke steun van onder andere de PVV, BBB, SGP en JA21.

En er was zelfs nog een derde motie om NiNsee tot bedaren te brengen, waarin de Kamer haar grote spijt uitspreekt over het feit dat hun eigen voorzitter geweigerd wordt.

Deze motie kreeg een overweldigende meerderheid wat gezien kan worden als vertrouwensbreuk met NiNsee.

Den Haag oogt klaar met de spelletjes van het groepje

Naast JA21 stemden onder andere PVV, VVD, NSC, BBB, ChristenUnie en SGP voor deze motie. Hierin staat dat de Kamervoorzitter op 1 juli altijd aanwezig is om samen met de voorzitter van de Eerste Kamer een krans te leggen.

Dat NiNsee dit nu weigert, is ongehoord vinden zij.

Bron : nu.nl / NOS / Shanti Biharie (Suriname Nieuws)


— UW MENING —

Had NiNsee zich schappelijker moeten opstellen?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!