Banken : 'Nederland is amateuristisch'

Article – Banken : 'Nederland is amateuristisch'

PARAMARIBO, 28 juni 2024 – Het charmeoffensief van onze banken vanwege hun nakende vervolging door Nederland lijkt redelijk te ontsporen.

Nederlands OM

Hun advocaat, de Bree, heeft inhoudelijk niet echt sterk verweer naar het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Wel stelt hij (vrij vertaald) dat "Nederland op financieel gebied amateuristisch zou zijn en het als privé-hobby ziet om andere landen lastig te vallen" (Nederland handelt overigens naar de richtlijnen van de Europese Unie en is verplicht te onderzoeken – redactie).

Nederland weet niets van zakendoen op hoog niveau

Daarbij stelt hij tussen de regels door min of meer dat "Nederland misschien wel strikte regels heeft, maar Suriname niet en dus moet Nederland zich niet met ons bemoeien".

De manier waarop "wij" zaken doen is niet de Nederlandse manier en als Nederland daar moeite mee heeft, moeten ze zich niet met ons inlaten, is het verweer.

Fake news

Drie van onze banken – de Finabank, Hakrinbank en de De Surinaamsche Bank – staan onder grote druk na (Nederlandse) beschuldigingen van het witwassen van drugsgeld.

Zelfs de Centrale Bank van Suriname zou hierin een (fasciliterende) rol hebben gespeeld. Het geld is niet van de banken, of de regering, maar afkomstig van een handjevol ondernemers.

Het geld is al terug in Suriname, maar de vervolging blijft

Alhoewel het bedrag zelf inmiddels lang en breed is teruggestort door Nederland, blijft de verdenking van witwassen overeind staan.

Robbert de Bree, de advocaat van de banken, reageerde fel op een uitgebreid artikel van het Nederlandse Financieel Dagblad, waarin uitvoerig wordt verteld dat er toch wel echt serieuze verdenkingen zijn.

Nederland snapt onze geldstromen niet en is een amateur

Onze drie banken worden verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten en daarvoor zijn veel, zeer veel, bewijzen verzameld.

Banken : 'Nederland is amateuristisch'

Zakendoen in Suriname
– witwas op hoog niveau –

"Dat is allemaal onjuist, er is geen sprake van witwassen van drugsgeld," aldus advocaat De Bree.

De krant zou liegen, Nederland zou enkel uitzijn op pesten en het Financieel Dagblad weet blijkbaar niets van zakendoen in Suriname.


'Surinaans zakendoen'

De Bree, die de banken juridisch vertegenwoordigt, benadrukt dat hoewel er verdenkingen zijn geuit, er geen nog helemaal geen bewijs is voor witwassen van drugsgeld.

In Suriname onderzoeken wij niet, men bemoeit zich met ons

De banken zouden inderdaad aantoonbaar tekortgeschoten zijn in het onderzoeken van hun klanten, maar dit was volgens De Bree niet verplicht in Suriname.

Onderzoek

In Suriname onderzoeken wij niet, als je een miljoen wil storten dan doe je dat gewoon.

Waarom zou je in Suriname gaan onderzoeken? Alleen omdat Nederland dat wil.

Laat ze het dan lekker zelf onderzoeken, is de logica blijkbaar.

Bij de betrokken banken zijn aanzienlijke bedragen gestort, soms tot een miljoen euro per transactie en dat zonder enige vorm van controle.

Getuigen

Het Nederlandse OM heeft inmiddels veel getuigen gehoord, en deze meldden dat onbekende individuen wekelijks met koffers vol geld voor de balie verschenen.

Wekelijks werden er koffers met zeer veel geld gedropt

Deze geldbedragen, vaak in biljetten van vijfhonderd euro, wekken de verdenking van criminele herkomst bij de justitiële Nederlandse autoriteiten.

Vervolging

De Bree (de advocaat – redactie) acht het zeer onwaarschijnlijk dat het OM daadwerkelijk tot vervolging zal overgaan.

Het OM zegt van wel, heeft dit al aangekondigd en ook in gang gezet maar de Bree gelooft er niets van. Het zou fake news zijn, al helemaal omdat het OM nu meldt dat ze "desnoods buiten medewerking van de regering om de Surinaamse banken gaan vervolgen".

Geen commentaar

De huidige regering weigert, net als de banken en eindverantwoordelijke president, enige vorm van commentaar of medewerking.

Doordat het OM het proces nu op het allerhoogste niveau heeft opgeschaald, kan vervolging echter gewoon doorgaan; ook met tegenwerking van de regering.

Ondanks aankondigingen van vervolging in het verleden, is dit nooit gedaan, meldt de advocaat.

De drie banken blijven volgens hem wel de status van verdachte houden, maar dat komt omdat Nederland gewoon amateuristisch te werk gaat.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Wat vindt u van het verweer van de advocaat?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!