Ramadhin : 'dengue niet gevaarlijk'

Article – Ramadhin : 'dengue niet gevaarlijk'

PARAMARIBO, 28 juni 2024 – Volgens minister Ramadhin lopen wij geen gevaar wat dengue betreft, alhoewel het in de alle landen om ons heen een schikbarende trend laat zien.

Geen cijfers

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, verklaarde woensdag tijdens een persconferentie dat de dengue-situatie in Suriname momenteel helemaal niet zorgwekkend is.

Hoewel er internationaal een enorme stijging merkbaar is – vooral in onze regio – blijft het aantal "bekende gevallen" in Suriname stabiel.

Daarbij moet wel vermeld worden dat er bij ons nauwelijks registratie van de gevallen is en er ook geen betrouwbare (vergelijkbare) cijfers worden bijgehouden.

Cijfers en statistieken
in het buitenland

Het is feitelijk dus onbekend wat er in ons land speelt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld landen als Frans-Guyana, Brazilië en Guyana die de statistieken wel nauwgezet in kaart brengen.

Covid-19

Hoe dan ook zit het volgens Ramadhin wel goed en loopt Suriname geen risico op meer besmettingen. Hetzelfde meldde hij overigens ook vlak voor het moment dat bij ons de Covid-19 epidemie genadeloos toesloeg.

Net als bij corona zouden we met dengue geen gevaar lopen

De minister was toen van mening dat corona ons land voorbij zou gaan en ging een dag later zelf op vakantie naar Florida. Het was toen aan Nederland om allerijl een aantal medisch specialisten in te vliegen die in enkele dagen tijd hebben voorkomen dat de pandemie bij ons volledig uit de hand zou lopen.


Preventie belangrijk

Ramadhin benadrukte wel het belang van preventieve maatregelen om de ziekte te voorkomen.

Als je eenmaal dengue hebt, ben je te laat volgens hem, want dan heb je het al. Daarom is het belangrijk om de ziekte te voorkomen, aldus de medisch specialist (hij was ooit de persoonlijke huisarts van Chandrikapersad, voordat hij werd benoemd tot minister – redactie).

Ramadhin : 'dengue niet gevaarlijk'

Dengue, knokkelkoorts
– wees alert en voorzichtig –

Door de langdurige regentijd ontstaan er meer broedplaatsen voor muskieten. Het is cruciaal om deze broedplaatsen, die het denguevirus kunnen verspreiden, te elimineren, verklaart de minister.

Ramadhin : 'als het regent, komen er meer muggen'

Eerder gaf hij al het advies om onder een klamboe te slapen, bedekkende kleding te dragen en je in te smeren met een muskietenwerend middel. Let daarbij wel goed op de samenstelling, want veel anti-muskieten sprays in ons land zijn hier illegaal ingevoerd en ook giftig voor mensen.

Wees alert

Bij ziekteverschijnselen zoals verkoudheid en hoesten, adviseert de minister direct een arts te bezoeken, want dit zou kunnen duiden op dengue (dat is pertinent onjuist, zie hieronder – redactie).

Hoewel de ziekte volgens hem snel en gemakkelijk te behandelen is, kunnen mensen met onderliggende aandoeningen ziek worden (ook dat klopt niet en is medisch onjuist – redactie).

De minister stelt ten onrechte dat dengue behandelbaar is

Zijn adviezen klinken overigens vreemd, omdat de verschijnselen van dengue niet te vergelijken zijn met hoesten of griep. Daarbij is de ziekte niet te behandelen en is er alleen in het Westen een vaccin voorhanden

Knokkelkoorts

Dengue of knokkelkoorts is een tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus.

Tot de symptomen behoren koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn en een kenmerkende huiduitslag die lijkt op die van de mazelen.

De ziekte kan zich onder omstandigheden ontwikkelen tot de levensbedreigende dengue-hemorragische koorts.

Dengue
Wikipedia – de vrije encyclopedie

Waar de minister de wijsheid vandaan haalt dat "de ziekte goed te behandelen valt" en "dat dengue op griep lijkt", is niet bekend.

Het ministerie heeft niet gereageerd op vragen over zijn uitingen.

Bron : Jolanda Pengel / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Bent u alert op dengue?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!