HIV explodeert

Article – HIV explodeert

PARAMARIBO, 29 juni 2024 – Surinamers hebben de laatste jaren steeds vaker te kampen met zaken zoals vervuild drinkwater, kwikdampen en ziektes als dengue, buikgriep en psychische depressies. Sinds enkele maanden nemen daarbij ook de SOA-besmettingen schikbarend toe.

Gezondheidszorg

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid waarschuwt voor een zorgwekkende stijging van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's) in Suriname.

Jongeren worden momenteel 'massaal' besmet met HIV

Tijdens een persconferentie eerder deze week gaf hij aan dat er vooral een toename is van HIV-gevallen. De zwaarst getroffen groep bevindt zich tussen de 15 en 45 jaar, waarbij het zwaartepunt van de besmettingen ligt bij de jongeren.


Pre-Expositie Profylaxe Project

Stichting Lobi heeft recentelijk een pilotproject voor Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) uitgevoerd.

Een mooie naam, maar zo ingewikkeld en weinig aansprekend dat het waarschijnlijk weinig impact gaat hebben.

PrEP

De zogenaamde PrEP is een medicijn dat effectief is voor mensen met een verhoogd risico op HIV, mits het consequent en volgens voorschrift wordt gebruikt.

Wat het kost en of het vergoed wordt uit het (staats)ziekenfonds wist de minister op navraag niet te beantwoorden (hij heeft besloten helemaal niet te reageren op deze vraag vanuit de app – redactie).

PrEP
Pre-Expositie Profylaxe

Het vrij onuitspreekbare project is echter wel opgezet om HIV-infecties in Suriname terug te dringen.

HIV explodeert

Doe het veilig...
– ...en voorkom een gaatje –

Een missie die al 25 jaar vrij vruchteloos wordt gebezigd; elk jaar nemen de infecties toe, waarvan het afgelopen jaar in versneld tempo.

Projectanalyse

Uit lokale projectanalyses blijkt dat SOA's – en met name HIV – in toenemende mate voorkomen onder alle lagen van de Surinaamse bevolking.

Ramadhin benadrukt dat er wederom een grote campagne nodig is wat betreft voorlichting, diagnostiek en opsporing.

Er komen talloze missies en projecten die niets uithalen

"Mensen moeten aangemoedigd worden om zich te laten testen," aldus de medisch specialist die hij (naast zijn ministerschap) ook is.

Gonorroe en syfilis

Parlementslid Cheryl Dijksteel meldde maanden terug ook al dat er een enorme stijging van syfilis-gevallen is waargenomen.

In december vorig jaar sloeg de Spoedeisende Hulp al groot alarm vanwege het aantal jonge moeders met syfilis in een vergevorderd stadium.

Behalve waarschuwen doet Ramadhin niets aan de situatie

Met deze kennis heeft de verantwoordelijke minister niets gedaan, behalve kortstondig te melden "dat men moet oppassen".

"Er is geen geld en onvoldoende bewustwordingscampagne. We eisen dringende actie van de regering om te voorkomen dat SOA's weer de kop opsteken," aldus Dijksteel.

Op haar noodkreet van begin dit jaar heeft het ministerie nog geen actie ondernomen.

Bron : Casey Landveld / Suriname Nieuws


— UW MENING —

Zeg eerlijk... handelt u veilig genoeg?


Wilt u reageren op de vraag?

Lees verder in de gratis app!